Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

WHO povaa omikronin olevan pandemian lopun alkua Euroopassa – ”Tämä virus on yllättänyt meidät useammin kuin kerran”

LEHTIKUVA / AFP Ida Guldbaek Arentsen
Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge.

Omikronmuunnos on siirtänyt koronapandemian uuteen vaiheeseen ja voi tuoda sille jopa lopun Euroopassa, Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa. Hänen mukaansa omikron voisi tartuttaa 60 prosenttia eurooppalaisista maaliskuuhun mennessä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kluge kertoo, että Euroopan nykyistä aaltoa voisi seurata joitakin viikkoja ja kuukausia kestävä maailmanlaajuinen immuniteetti. Mahdollinen laaja-alainen suoja olisi seurausta joko rokotteista tai sairastapausten antamasta suojasta sekä toisaalta taudin esiintyvyyden kausivaihtelusta.

Kluge arvioi viruksen voivan nostaa uudelleen päätään vuoden lopulla, mutta pandemia ei välttämättä enää palaa.

Yhdysvaltain Fauci: Hyvältä näyttää

Yhdysvaltain hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci viesti sunnuntaina samankaltaista optimismia ABC Newsin keskusteluohjelmassa. Faucin mukaan koronatapausten määrä on laskemassa varsin tiukasti osassa maata ja tilanne näyttää hänen mielestään hyvältä.

Vielä ei Faucin mielestä kannata olla liian luottavainen. Hän kuitenkin uskoo tilanteen voivan kääntyä koko maassa, jos viimeaikainen tapausmäärien lasku jatkuu. Laskua on nähty muun muassa Yhdysvaltain koillisosissa.

WHO:n Afrikan aluetoimisto sanoi viime viikolla, että koronatapausten määrä on ollut laskussa alueella. Koronavirukseen liittyvien uusien kuolemien määrä on puolestaan ollut laskussa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun neljäs korona-aalto saavutti huippunsa. Omikron on ollut vallitsevana virusmuotona alueen neljännessä aallossa.

”Virus on yllättänyt meidät useammin kuin kerran”

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omikronmuunnos on tarttuvampi kuin edellinen valtamuunnos delta. Omikron on kuitenkin aiheuttanut usein deltaan nähden vähemmän vakavan taudin.

Muunnos onkin herättänyt toiveita siitä, että pandemia olisi taittumassa ja koronaviruksesta olisi tulossa paremmin hallittavissa oleva kausi-influenssan kaltainen endeeminen sairaus.

WHO:n Kluge varoitti, että koronaa on vielä liian aikaista pitää endeemisenä.

-  Tämä virus on yllättänyt meidät useammin kuin kerran, joten meidän täytyy olla varovaisia, hän sanoi ja muistutti uusien muunnosten voivan vielä nostaa päätään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE