Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

WHO rauhoittelee: ”Rokotteet ovat tähän asti osoittautuneet tehokkaiksi kaikkia variantteja vastaan”

LEHTIKUVA / AFP Fabrice Coffrini

Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilatoiminnan johtaja Michael Ryan (kuvassa) sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että koronarokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikronmuunnostartunnan saaneita koronataudin pahimmilta muodoilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Meillä on erittäin tehokkaita rokotteita, jotka ovat tähän asti osoittautuneet tehokkaiksi kaikkia variantteja vastaan ja suojanneet koronataudin vakavimmilta muodoilta, Ryan sanoo.

Ryanin mukaan ei ole tullut esiin tietoja, joiden perusteella nykyisten rokotteiden tarjoama suoja ei tehoaisi omikroniin lainkaan.

-  Etelä-Afrikasta saadun alustavan tutkimustiedon mukaan ei ole tullut ilmi, että rokotteiden teho heikkenisi katastrofaalisesti. Ennemminkin päinvastoin.

Hän sanoo myös, ettei toistaiseksi ole tullut ilmi omikronin aiheuttavan vakavampia tautimuotoja kuin aiemmat virusvariantit.

-  Mutta on vielä kovin aikaista sanoa mitään. Meidän on oltava varovaisia, kun tulkitsemme näitä tietoja, Ryan sanoo ja vaatii samalla lisätutkimuksia.

Hän muistuttaa, että paras ase tällä hetkellä taistelussa koronavirusta vastaan ovat rokotukset.

”Kun uusi variantti syntyy, se on usein tarttuvampi.”

Alustavien tutkimustulosten perusteella uusin virusvariantti on herkempi leviämään kuin aiemmat virusmuunnokset. Se ei ole Ryanin mukaan yllättävää.

-  Kun uusi variantti syntyy, se on usein tarttuvampi, koska se taistelee elintilasta aiempien varianttien kanssa.

Ryan kertoo, että omikronmuunnoksen on havaittu tarttuvan muita variantteja herkemmin rokotettuihin tai jo koronavirustaudin sairastaneisiin.

-  On todisteita, että omikronin tarttuminen jo kertaalleen sairastaneisiin on yleisempää kuin aiempien virusaaltojen tai varianttien kohdalla.

”En usko, että pahin skenaario toteutuu.”

Myös Yhdysvaltojen hallinnon tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci sanoo uutistoimisto AFP:lle, että omikronmuunnos on havaittu helposti tarttuvaksi virukseksi. Hän arvioi, ettei uusi muunnos aiheuta yhtä vakavaa tautia kuin aiempi deltavariantti.

-  On sellaisia oletuksia, että omikron ei aiheuttaisi niin vakavaa tautia kuin delta. Etelä-Afrikasta saatujen tietojen perusteella virustartuntojen ja sairaalahoitoa tarvitsevien välinen suhde on ollut pienempi kuin deltan kohdalla.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vielä on liian aikaista tulkita alustavaa dataa, koska nyt tartunnan saaneet ovat olleet nuoria ja he tarvitsevat muutenkin vähemmän sairaalahoitoa. Lisäksi vakava tautimuoto saattaa kehittyä vasta viikkoja myöhemmin.

Fauci sanoo myös, että tarttuvampi virus, joka ei aiheuta vakavaa sairautta eikä johda sairaalahoitoon ja kuolemaan, oli ”paras skenaario”.

-  Pahin skenaario on sellainen, jossa virus ei ole vain helposti tarttuva vaan lisäksi aiheuttaa vakavaa tautia. Silloin on uusi tartunta-aalto, johon rokotukset tai aiemmin sairastetut virukset eivät pure. En usko, että pahin skenaario toteutuu, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE