Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Wikipedia vastustaa “meemidirektiiviä” – EU-parlamentti äänestää tänään

EU-parlamentti äänestää tänään kiistellystä tekijänoikeuslainsäädännöstä. Mikäli uudistus toteutuu, voi sillä olla huomattavia vaikutuksia internetin käyttöoikeuksiin.

Demokraatti

Demokraatti

Uudistuksella pyritään parantamaan luovien alojen työntekijöiden asemaa. Internetissä leviää tällä hetkellä paljon ilmaista materiaalia, joiden kuuluisi olla oikeasti tekijänoikeuksien piirissä. Tällaisia teoksia ovat esimerkiksi musiikkikappaleet, internet-meemeissä käytettävät kuvat sekä uutisartikkeleiden esikatselutilat. Ongelmaksi verkossa on muodostunut se, että siellä leviävistä materiaalista maksetaan niiden tekijöille korvauksia usein liian vähän, tai ei ollenkaan.

Uudistus on laaja, mutta sen kiistellyimmät kohdat liittyvät ennen kaikkea kahteen artiklaan. Nämä ovat niin sanotut “esikatseluveroartikla” ja “meemiartikla”.

Esityksen 13. artiklassa eli “meemiartiklassa” esitetään, että olisi palveluntarjoajien velvollisuus valvoa niihin ladattavien teosten tekijänoikeuksien toteutuminen. Sivustoilla olisi jatkossa siis oltava käyttöoikeus kaikkeen materiaaliin, jota sille ladataan.

Palveluntuottajilla tarkoitetaan esimerkiksi Facebookia, Googlea ja YouTubea. Jos siis esimerkiksi Facebookiin jatkossa ladattaisiin materiaalia, johon yhtiöllä ei ole ostettuna tekijänoikeuksia, olisi Facebook jatkossa vastuussa tapahtuneesta tekijänoikeusrikoksesta. Tällainen materiaali voisi olla vaikkapa juuri meemin pohjana käytettävä kuva.

Internetin vapaus-periaatteen nakertamisen lisäksi artiklaa on kritisoitu sen vuoksi, että se ei välttämättä ota hyvin huomioon internetin erilaisia ja ennen kaikkea eri kokoisia palveluntuottajia. Kysymyksiä onkin herättänyt muun muassa se, tekeekö artikla pienempien sivustojen toiminnan käytännössä mahdottomaksi.

Lakiuudistus on herättänyt paljon tunteita.

Lisää aiheesta

Toiseksi keskustelussa on ollut 11. artikla, eli kriitikoiden suussa niin kutsuttu “esikatseluvero”. Kun mediapalveluiden tuottamia uutisia jaetaan vaikkapa Facebookissa, tulee käyttäjien “seinälle” näkyviin uutisen esikatselutila. Otsikon ja kuvan lisäksi jaetusta artikkelista saattaa näkyä myös jutun ingressi.

Artiklan sisällöstä on vielä erilaisia tulkintoja, mutta se voisi mahdollisesti johtaa siihen, että palveluntuottaja joutuisi maksamaan sen kautta jaetuista artikkeleista veroa artikkelin alkuperäiselle julkaisijalle. Tulkinnan epäselvyys johtuu siitä, että artiklassa ei varsinaisesti määritellä “linkitystä”. Artiklassa puhutaan ainoastaan jaettujen artikkeleiden “digitaalisesta käytöstä”.

Lakiuudistus on herättänyt paljon tunteita. Käytännössä Facebookin kaltaiset sivustot eivät voisi jakaa enää yhtä vapaasti sisältöä, vaan esimerkiksi esikatselulinkeissä näkyvät uutisartikkeleiden kuvat ja uutisotsikot tulisivat tekijänoikeuksien alaisiksi.

Internetjätit, kuten tietosanakirja Wikipedia, ovat vastustaneet lakiehdotusta ja sanoneet sen rajoittavan internetin vapauksia.

Puolustajien mukaan laki parantaa erityisesti mediatalojen tekijänoikeuksia sekä tuottajien mahdollisuutta saada korvausta tekemästään luovasta työstä. Tällä hetkellä esimerkiksi YouTubeen voi ladata surutta artistien tekemää musiikkia, jolloin artisti ei saa tekemästään kappaleesta mitään korvausta.

Äänestykset parlamentin Strasbourgin istunnossa alkavat tänään klo 12.

Tekijänoikeuslainsäädännön sisällöstä on väännetty EU-parlamentin valiokunnissa jo kauan. Tämän päivän äänestyksessä on käytännössä kyse vain siitä, hyväksytäänkö lakiesitys sellaisenaan parlamentin kannaksi vai halutaanko siihen esittää vielä muutoksia parlamentin suuren salin käsittelyssä. Mikäli äänestyksessä päädytään hyväksymään lakiesitys sellaisenaan, ei parlamentti voi enää myöhemmin esittää siihen muutoksia ja lakiesitys siirtyy jatkokäsittelyyn.

Mikäli parlamentti kuitenkin äänestää tänään lakipaketin jatkokäsittelyyn, tulee lakiesitys vielä uudemman kerran parlamentin suuren saliin. Tällöin esimerkiksi edellä mainittujen artiklojen sisältöihin voi vielä ehdottaa muutoksia, joiden hyväksyminen ratkaistaan myöhemmin suuren salin äänestyksillä.

Äänestykset parlamentin Strasbourgin istunnossa alkavat tänään klo 12.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE