Ulkomaat

WSJ: Lentokentällä murhattu diktaattorin velipuoli oli CIA:n tietolähde

Lehtikuva
Kim Jong-nam
Lehtikuva
Kim Jong-nam
Lehtikuva
Kim Jong-nam

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam oli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tietolähde, kertoo Wall Street Journalin asiasta perillä oleva lähde.

Lehden lähteen mukaan Kim Jong-nam tapasi tiedustelupalvelun agentteja useaan kertaan.

Moni yksityiskohta tiedustelupalvelun ja Kim Jong-namin suhteesta on kuitenkin pimennossa. Monien entisten Yhdysvaltain viranomaisten mukaan velipuolella ei tiettävästi ole valtaa Pohjois-Koreassa, joten hän ei todennäköisesti pystynyt tarjoamaan yksityiskohtaisia tietoja maan tilanteesta.

Kim Jong-nam tapettiin Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä Malesiassa helmikuussa 2017, kun kaksi naista hieroi hänen kasvoihinsa hermomyrkkyä. Naisten mukaan heidät huijattiin levittämään myrkky Kimin kasvoille kertomalla, että kyseessä on tosi-tv-ohjelman pila. Naisten mielestä todellisia syyllisiä ovat pohjoiskorealaiset agentit, jotka ovat onnistuneet pakenemaan.

Myös Etelä-Korea on syyttänyt kuolemasta Pohjois-Koreaa. Pohjois-Korea on kiistänyt olevansa iskun takana.
Molemmat naiset vapautettiin tänä keväänä.

Wall Street Journalin lähteen mukaan Kim Jong-nam matkusti Malesiaan tavatakseen CIA:n kontaktinsa

Wall Street Journalin mukaan CIA:n tapaamiset Kim Jong-unin velipuolen kanssa kuvastavat sitä, kuinka pitkälle Yhdysvaltain tiedustelu on valmis menemään saadakseen tietoa eristäytyneestä maasta. Lehden lähteen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun viranomaiset olivat helpottuneita, ettei sen yhteydenpito Kim Jong-namin kanssa tullut ilmi heti tämän kuoleman jälkeen.

Toukokuussa japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun uutisoi, että Kim Jong-nam tapasi Malesiassa korealaisamerikkalaisen naisen. Lehden mukaan malesialaiset viranomaiset epäilivät naisen olevan Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen.

Wall Street Journalin lähteen mukaan Kim Jong-nam matkusti Malesiaan tavatakseen CIA:n kontaktinsa. Tapaaminen ei kuitenkaan välttämättä ollut matkan ainoa tarkoitus, lähde kertoo.

Myös Washington Postin toimittajan kirjoittamassa kirjassa velipuolen kuvaillaan olevan CIA:n tietolähde. Kirja on tarkoitus julkaista tänään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat