Ulkomaat

WSJ: Lentokentällä murhattu diktaattorin velipuoli oli CIA:n tietolähde

Lehtikuva
Kim Jong-nam
Lehtikuva
Kim Jong-nam
Lehtikuva
Kim Jong-nam

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam oli Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tietolähde, kertoo Wall Street Journalin asiasta perillä oleva lähde.

Lehden lähteen mukaan Kim Jong-nam tapasi tiedustelupalvelun agentteja useaan kertaan.

Moni yksityiskohta tiedustelupalvelun ja Kim Jong-namin suhteesta on kuitenkin pimennossa. Monien entisten Yhdysvaltain viranomaisten mukaan velipuolella ei tiettävästi ole valtaa Pohjois-Koreassa, joten hän ei todennäköisesti pystynyt tarjoamaan yksityiskohtaisia tietoja maan tilanteesta.

Kim Jong-nam tapettiin Kuala Lumpurin kansainvälisellä lentokentällä Malesiassa helmikuussa 2017, kun kaksi naista hieroi hänen kasvoihinsa hermomyrkkyä. Naisten mukaan heidät huijattiin levittämään myrkky Kimin kasvoille kertomalla, että kyseessä on tosi-tv-ohjelman pila. Naisten mielestä todellisia syyllisiä ovat pohjoiskorealaiset agentit, jotka ovat onnistuneet pakenemaan.

Myös Etelä-Korea on syyttänyt kuolemasta Pohjois-Koreaa. Pohjois-Korea on kiistänyt olevansa iskun takana.
Molemmat naiset vapautettiin tänä keväänä.

Wall Street Journalin lähteen mukaan Kim Jong-nam matkusti Malesiaan tavatakseen CIA:n kontaktinsa

Wall Street Journalin mukaan CIA:n tapaamiset Kim Jong-unin velipuolen kanssa kuvastavat sitä, kuinka pitkälle Yhdysvaltain tiedustelu on valmis menemään saadakseen tietoa eristäytyneestä maasta. Lehden lähteen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun viranomaiset olivat helpottuneita, ettei sen yhteydenpito Kim Jong-namin kanssa tullut ilmi heti tämän kuoleman jälkeen.

Toukokuussa japanilainen sanomalehti Asahi Shimbun uutisoi, että Kim Jong-nam tapasi Malesiassa korealaisamerikkalaisen naisen. Lehden mukaan malesialaiset viranomaiset epäilivät naisen olevan Yhdysvaltain tiedusteluviranomainen.

Wall Street Journalin lähteen mukaan Kim Jong-nam matkusti Malesiaan tavatakseen CIA:n kontaktinsa. Tapaaminen ei kuitenkaan välttämättä ollut matkan ainoa tarkoitus, lähde kertoo.

Myös Washington Postin toimittajan kirjoittamassa kirjassa velipuolen kuvaillaan olevan CIA:n tietolähde. Kirja on tarkoitus julkaista tänään.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 16/19
KÄTKETTY VENÄJÄ - Putinin suosio laskee
VÄRIKÄS SUOMI - Emme pärjää ilman maahanmuuttoa
SIXTEN KORKMAN - Ison kuvan hahmottaja
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

PT arvioi Suomen talouden jäähtyvän – näin käy Eila Eläkeläiselle ja Tomi Työttömälle
17.9.2019

Luetuimmat


Uusimmat