Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

WWF: Maailman likaisimman polttoaineen käyttöä arktisessa meriliikenteessä ollaan lähdössä kieltämään – “Hieno uutinen”

Kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n jäsenvaltiot ovat päättäneet alkaa valmistella kieltoa raskaan polttoöljyn käytölle arktisessa meriliikenteessä. Päätös tehtiin eilen perjantaina.

Demokraatti

Demokraatti

Raskasta polttoöljyä on kutsuttu WWF:n mukaan maailman likaisimmaksi polttoaineeksi. WWF pitääkin päätöstä merkittävänä askeleena arktisen alueen suojelussa.

Erityisen upean saavutuksesta tekee se, että päätös kiellon valmistelusta tehtiin Suomen hoitaessa Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta.

Kielto koskisi sekä raskaan polttoöljyn käyttämistä että kuljettamista polttoaineena ja olisi voimaan tullessaan merkittävä askel arktisen alueen suojelussa.

”Se, että raskasta polttoöljyä ollaan todella lähtemässä kieltämään, on hieno uutinen. Erityisen upean saavutuksesta tekee se, että päätös kiellon valmistelusta tehtiin Suomen hoitaessa Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta”, WWF Suomen pääsihteeri ja WWF:n kansainvälisen arktisen ohjelman puheenjohtaja Liisa Rohweder iloitsee tiedotteessa.

Aloitetta raskaan polttoöljyn kiellon aikaansaamiseksi olivat aktiivisesti ajamassa Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Islanti, Saksa, Hollanti, Uusi-Seelanti sekä USA. Aloitetta asettuivat tukemaan myös Viro, Puola, Tanska, Belgia, Irlanti, Iso-Britannia, Tshekki, Ranska, Sveitsi, Portugali, Espanja, Arabiliitto, Japani sekä Australia. Tanskan tuki kuudentena arktisena valtiona oli merkittävässä roolissa.

Kielto ei saanut tukea muun muassa Venäjältä, Kanadalta ja Kiinalta, mutta siitä huolimatta prosessi kiellon aikaansaamiseksi on käynnistetty.

Samassa IMO:n kokouksessa hyväksyttiin lisäksi strategia, jolla vähennetään meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Strategiaa – yhdessä raskaan polttoöljyn käyttökiellon edistämisen kanssa – voi pitää välttämättömänä globaalina edistysaskeleena ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE