”Yes” – Kansalaisaloite taitetusta indeksistä luopumisesta sai kasaan 50000 nimeä

Työeläkeindeksin palauttaminen palkkatasoindeksiksi on nyt askeleen lähempänä. SDP:n entinen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Kiljunen on yksi aloitteen kolmesta vireillepanijasta.

Kansalaisaloite saa eduskuntakäsittelyn, jos se onnistuu saamaan taakse 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden aikana. Kiljunen riemuitsi asiasta maanantai-iltana Twitterissä.

Aloitteella on nyt takanaan 51 700 nimeä. Kannatusilmoitusten keräys jatkuu maaliskuun viimeiselle viikolle. Aloite haluaa muuttaa nykyisen työntekijäin eläkelain seuraavaa kohtaa:

”Maksussa oleva eläke tarkistetaan vuosittain tammikuun alusta lukien indeksillä (työeläkeindeksi), jota laskettaessa palkkatason muutoksen painokerroin on 0,2 ja hintatason muutoksen painokerroin 0,8.”

Aloite muuttaisi sen muotoon:

”Maksussa oleva eläke tarkistetaan vuosittain tammikuun alusta lukien indeksillä (työeläkeindeksi), jota laskettaessa palkkatason muutoksen painokerroin on 1,0.”

Aloite perustelee asiaansa:

”Nykyinen työeläkeindeksi eli ns. taitettu indeksi ei kykene ylläpitämään työeläkkeen ostovoimaa elintason noustessa. Eläkkeensaajien tulot ovat jääneet ansiotulojen kehityksestä jälkeen.”

Palkkatasoindeksi takaa aloitteen mukaan sen, että palkkojen noustessa myös eläkkeet nousevat. Jos palkat eivät nouse, eivät nouse eläkkeetkään.

Kiljunen on kirjoittanut kirjan ”Eläkeläisten taitettu itsetunto – seniorikansalaisena nyky-Suomessa”.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat