Politiikka

Yhdeksän haki oikeuskanslerin virkaan – hakijoiden joukossa sote-arkkitehti Tuomas Pöysti

Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on jo käytännössä vapaalla virastaan.
Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on jo käytännössä vapaalla virastaan.
Lehtikuva
Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on jo käytännössä vapaalla virastaan.

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ja oikeusneuvos Mikko Puumalainen ovat hakeneet avoinna olleeseen oikeuskanslerin virkaan. Määräaikaan maanantaihin mennessä oikeusministeriöön tuli yhdeksän hakemusta.

Pöysti on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti sote-uudistuksen projektijohtajana sosiaali- ja terveysministeriössä. Hän on toiminut myös valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana. Sakslin puolestaan on työskennellyt aikaisemmin pitkään muun muassa Kelan tutkijana ja projektipäällikkönä. Puumalainen oli Suomen ensimmäinen vähemmistövaltuutettu viime vuosikymmenellä.

Myös Turun yliopiston professorit Veli-Pekka Viljanen ja Raimo Siltala hakivat virkaa. Muut hakijat olivat oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen, hovioikeudenneuvos Jukka Lindstedt, valiokuntaneuvos Matti Marttunen ja oikeuskanslerinviraston esittelijäneuvos Maija Salo.

Hakonen on tehnyt aikaisemmin pitkän uran sisäministeriön poliisiosastolla. Lindstedt on puolestaan toiminut muun muassa presidentti Tarja Halosen oikeudellisena neuvonantajana.

Jonkka eläkkeelle

Nykyinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka, 64, jää eläkkeelle toukokuun alussa. Hän on toiminut tehtävässä vuodesta 2007. Jonkka on pitänyt vuosilomiaan helmikuun alkupuolelta lähtien, ja hänen tehtäviään on hoitanut apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale.

Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia Suomessa. Oikeuskansleri valvoo hallituksen ja ministeriöiden sekä presidentin virkatoimien laillisuutta. Hän valvoo myös, että tuomioistuimet, viranomaiset ja virkamiehet sekä muut julkista tehtävää hoitavat noudattavat lakia. Lisäksi oikeuskanslerilla on asianajajien valvontaan liittyviä tehtäviä.

Oikeuskanslerin nimityksestä päättää presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta. Virka täytetään toukokuun alusta alkaen.

Janne Linnovaara

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat