”Yhdenvertaisuuden edistäminen on ajankohtaisimpia asioita” – Helsingin kaupungin toimikuntiin tuoretta demariväriä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yhdysvaltojen Chicagossa järjestettiin kesäkuun 25. päviä näyttävä Pride-kulkue.

Helsingin kaupungin yhdenvertaisuus- sekä tasa-arvotoimikunnissa nähdään tällä vaalikaudella tuoretta demariväriä, kun Maria Loima, 26, ja Roby Mountrakis, 30, valittiin toimikuntien puheenjohtajistoihin.

Täksi kaudeksi tasa-arvotoimikunnasta omaksi toimikunnakseen irrotetun yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtajana aloittaa Maria Loima. Hän kertoo Demokraatille, ettei hänellä ole aikaisempaa kokemusta Helsingin kaupungin luottamustehtävissä toimimisesta.

– Todella siistiä aloittaa toimikunnassa. Minusta tuntuu, että yhdenvertaisuuden edistäminen on ajankohtaisimpia asioita mitä tällä hetkellä löytyy, Loima tuumii.

– Robyllä on tasa-arvotoimikunnassa kaikki sukupuoleen liittyvät asiat. Minun toimikunnassani on sitten kaikki muu.

Loima pitää yhdenvertaisuustoimikunnan toimintaa erittäin tärkeänä muun muassa lisääntyneen vastakkainasettelun johdosta.

– Haluamme kehittää ihmisten tietoisuutta näistä asioista. Siihen liittyy paljon sisäistä- ja ulkoista viestintää.

SDP:n Maria Loima käärii hihat Helsingin kaupungin yhdenvetaisuustoimikunnassa.

Hän kertoo nauraen, että toimikuntien puheenjohtajisto on ajatellut nostavansa  toimikunnat Suomen seuraavaksi some-ilmiöksi. Asiasta tiedusteltaessa enemmän, hän paljastaa salamyhkäisesti kehitteillä olevan kovia suunnitelmia.

– Olemme tavanneet molempien toimikuntien puheenjohtajistojen kesken. Elokuussa sitten aloitellaan työskentely koko toimikuntien voimin. Sitten osaamme varmasti sanoa enemmän.

Toimikunta on ajatellut nousevansa Suomen seuraavaksi some-ilmiöksi.

Yhteistyö toimikuntien välillä tulee sekä Loiman että tasa-arvotoimikunnan varapuheenjohtajana toimivan Roby Mountrakiksen mukaan olemaan tiivistä.

– Meidän demariedustajien näkemys liippaa hyvin läheltä toisiaan, hän toteaa.

– Haluammekin jatkaa yhteistyötä. Tulossa on jopa yhteisiä kokouksia ja yhdessä järjestettyjä seminaareja.

Roby Mountraksi toimii ensimmäistä kertaa Helsingin kaupungin luottamustehtävässä.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikuntien puheenjohtajisto on tällä vaalikaudella vihreiden ja sosialidemokraattien hallussa. Mountrakis sanoo, että toimikunnan varapuheenjohtajuus on myös hänelle ensimmäinen luottamustoimi Helsingin kaupungilla.

– Täytyy sanoa, että en malta odottaa pääseväni tutustumaan toimikunnan työskentelyyn ja muihin toimijoihin, hän kertoo.

– Jokaisen toimikunnan jäsenen taustalla on henkilökohtainen kiinnostus tasa-arvotyöhön. Puoluetausta ei niinkään ole keskeisessä roolissa käytännön toteutuksessa.

Toimikunnissa onkin laaja puoluekenttää halkova edustus. Tasa-arvotoimikunnassa on mukana myös feministinen puolue sekä piraatit. Mountrakiksen mukaan juuri Feministinen puolue halusi irrottaa toimikunnan toisistaan, jotta tasa-arvotoimikunta voisi keskittyä täysin sukupuoleen liittyviin asioihin.

Yhteistyötä tehdään tiiviisti niin virkamiesten, kuin valtuutettujen kanssa.

Toimikunnilla ei ole varsinaista päätäntävaltaa asioihin. Ne tarkkailevat, raportoivat ja tekevät esityksiä kaupungin kehittämiseksi ja edistääkseen kaupungin tasa-arvoa. Yhteistyötä tehdään tiiviisti niin virkamiesten, kuin valtuutettujen kanssa.

Mountrakis kertoo, että esimerkiksi tasa-arvotoimikunnan keskeisimpänä tavoitteena on tulevana kautena ratkaista, kuinka Helsingin kaupunki aloittaa mittaamaan tasa-arvon toteutumista. Työtä on alustanut jo aikaisempi toimikunta.

– Tiedon lisääminen edistää tasa-arvoa. Kun kaikilla on hyväksytty olo esimerkiksi työpaikalla, niin myös hyvinvointi lisääntyy, Mountrakis toteaa.

Hän nostaa esiin Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaan-ajan toimialajohtaja Tommi Laition toiminnan, jota Mountrakis pitää esimerkillisenä. Laitio lähetti jokaiselle työntekijälleen viestin, jossa kerrottiin mistä Helsinki Pridessä on kyse.

– Laitio ei siis laittanut ohjeistusta siitä, kuinka tulisi toimia. Hän halusi ennen kaikkea lisätä tietoa.

Mountrakiksen mukaan ketään ei saa pakottaa toimimaan tietyllä tavalla, vaan asioista täytyy tuoda tietoa esimerkiksi kaupungin henkilöstölle ja pyrkiä vaikuttamaan tätä kautta.

– Tietenkin oma tavoitteeni on myös tehdä Helsingistä tasa-arvotyön mallikaupunki.

Osallistuminen on kannanotto ihmisoikeuksien puolesta.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat vahvasti esillä kuluvalla viikolla, kun myös Suomessa vietetään kansainvälistä Pride-viikkoa. Sekä Loima että Mountrakis aikovat osallistua huomenna järjestettävään Pride-kulkueeseen.

– Näitä juhlia pitää juhlia niin kauan, kunnes tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat valmiit, Loima toteaa.

Hän kuitenkin tunnustaa, että todennäköisesti Pride-juhlia tullaan viettämään vielä useasti.

– Töitä riittää.

Mountrakis puolestaan kertoo oman osallistumisensa olevan kannanotto ennen kaikkea ihmisoikeuksien puolesta.

– Tapahtuma liittyy vahvasti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Näen ilon asiana, että tällainen tapahtuma järjestetään. Tapahtumassa on ennen kaikkea ollut aina hyvä henki, hän kertaa.

– Toivotaan että sää on suosiollinen!

Keskustelua aiheesta

Väkisin suudellut Teuvo Hakkarainen: ”Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti.”

Kuva: LEHTIKUVA / TOMMI ANTTONEN

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kertoi perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen suudelleen häntä väkisin eduskunnassa torstaina. Asiasta uutisoi MTV maanantaina.

Hakkarainen häiriköi myös sinisten ryhmähuoneessa, kertoi Aamulehti. Lehden mukaan Hakkarainen muun muassa alkoi heitellä alkoholijuomia lattialle.

Hakkarainen kommentoi tapahtuneita myöhään maanantaina Facebook-sivuillaan.

”Olen kauhean pahoillani kaikesta tapahtuneesta. Minulle ei käy viina – ei tipan tippaa. Siitä on päästävä kokonaan irti. Puoli vuotta saattaa mennä vesilinjalla, mutta paineet purkautuvat juuri ennen istuntotaukoa. Eduskuntatyön olen onneksi hoitanut hyvin.”

Hakkarainen kirjoittaa satuttaneensa Veera Ruohoa ja loukanneensa häntä.

”Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran.”

Hakkarainen sanoo, ettei tällainen käytös ole hyväksyttävää millään muotoa.

”Olen itsekin menettänyt liikaa tämän ongelman takia. Ainoa ratkaisu on päästä irti alkoholista. Omin voimin se ei onnistu, joten haen siihen apua. Haluan hoitaa työni kunnialla.”

AVAINSANAT

Halla-aho lupailee IS:ssä seuraamuksia Hakkaraiselle – ”Ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toteaa Ilta-Sanomissa, että puolueella ja eduskuntaryhmällä on kolme kurinpidollista vaihtoehtoa reagoida kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen viime torstaina.

Silminnäkijöiden mukaan Hakkarainen kävi puoliltaöin eduskunnan kuppilassa kovakouraisesti kiinni edustajakollegaansa, kokoomuksen Veera Ruohoon.

Halla-aho sanoo IS:lle, että tietää asiasta vain sen, mitä Hakkarainen on itse kertonut ja mitä on luettavissa lehdestä.

– Hän on kertonut, että hänellä on hyvin vähän muistikuvia tapauksesta, mutta siellä on muita ihmisiä, joiden kanssa Hakkarainen on oman kertomansa mukaan tästä asiasta puhunut. Hänen omakin käsityksensä perustuu osittain siihen, mitä hänelle ovat muut kertoneet.

Normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen.

Halla-ahon mukaan eduskuntaryhmän johto ja perussuomalaisten puolueen johto keskustelevat tällä viikolla, millaisia seuraamuksia Hakkaraiselle tulee.

– Emmeköhän me tästä viimeistään torstaina keskustele eduskuntaryhmän kokouksessa tai jo ennen sitä. Se on selvää, että kenenkään mielestä tällainen käytös ei ole hyväksyttävää, Halla-aho painottaa IS:n haastattelussa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan Hakkaraiselle voi seurata puolueen tai eduskuntaryhmän taholta kolmenlaisia kurinpidollisia seuraamuksia.

– Sääntöjen mukaan normaalit kurinpidolliset toimet ovat huomautus, varoitus ja erottaminen. Hakkarainen ilmoittaa, ettei muista tapahtumista mitään, muttei se ei poista hänen vastuutaan siitä, että hänen ei pidä saattaa itseään sellaiseen tilaan, jossa hän ei voi vastata käyttäytymisestään, Halla-aho korostaa lehden haastattelussa.

Li Andersson avautuu Teuvo Hakkaraisen käytöksestä: ”Kuulostaa päinvastoin siltä…”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on ottanut kantaa perussuomalaiten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen käytökseen.

– Teuvo Hakkaraisen käytöksessä ei ole mitään hauskaa. Kuulostaa päinvastoin siltä, että edustaja humalassa on pahoinpidellyt ja ahdistellut kolleegansa, vaan muutama päivä sen jälkeen, kun eduskunta on puhunut häirinnän nollatoleranssin tärkeydestä. Nyt nähdään mitä se tarkoittaa, Li Andersson kirjoittaa Twitterissä.

Muun muassa Ilta-Sanomat on tänään kertonut, että lehden tietojen mukaan Hakkarainen on suudellut väkisin kansanedustaja Veera Ruohoa (kok.) eduskunnan pikkujouluissa.

– Olen satuttanut kansanedustaja Veera Ruohoa ja loukannut häntä. Tuo ei tietenkään ole ollut tarkoitukseni, mutta humalapäissäni teen typeryyksiä enkä osaa hallita voimiani. Anteeksi vielä kerran, Hakkarainen kirjoittaa itse Facebookissa.

Keskustelua aiheesta

Puhemieheltä meni kuppi nurin: eduskunnan pikkujouluille loppu?

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) selvittää Eduskuntatalon kaikkien pikkujoulujen lopettamista. Kaleva ja Verkkouutiset uutisoivat, että Lohela kirjoittaa asiasta Facebook-sivullaan.

Lohela kertoo pyytävänsä eduskuntaryhmiltä näkemyksiä asiasta.

Eduskuntaryhmien pikkujouluilla on Lohelan mukaan perinteensä, mutta jos käytös ei ole sitä, mitä sen eduskunnassa kuuluisi kaikissa olosuhteissa olla, on perinnettäkin puhemiehen mielestä tarkasteltava uudelleen.

Viime torstain pikkujoulujuhlat eduskunnassa ovat nousseet uutisiin järjestyshäiriöiden vuoksi.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen häiriköi sinisten ryhmähuoneessa eduskunnassa viime torstain pikkujoulujen yhteydessä, kertoo Aamulehti. Lehden mukaan Hakkarainen muun muassa alkoi heitellä alkoholijuomia lattialle.

AL:n silminnäkijäkertomusten mukaan Hakkarainen käyttäytyi aggressiivisesti ja uhkaavasti, kun työministeri Jari Lindström (sin.) pyysi häntä poistumaan sinisten ryhmähuoneesta. Hakkarainen pyysi myöhemmin Facebookissa tapahtunutta anteeksi. Lindström kiisti Iltalehdelle, että Hakkarainen olisi haastanut käsirysyyn.

Aamulehden mukaan saman pikkujouluillan yhteydessä kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kutsuttiin lääkärin roolissa apuun täysistuntosalista, kun perussuomalaisia edustavalla henkilöllä epäiltiin alkoholimyrkytystä. Kyse ei ollut kansanedustajasta. Paikalle hälytettiin myös ambulanssi.

 

HS:n päätoimittaja vakuutti Ylellä seisovansa kohujutun takana – ei aio erota, jatkojutuille tuli aikalisä

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vakuutti illan Ylen A-studiossa, että lehti seisoo edelleen kohua aiheuttaneen tiedustelu-uutisensa takana. Hänen mukaansa HS ei ole rikkonut mitään lakia.

– On ollut yllättävää, kuinka viranomainen on reagoinut tähän [juttuun], mutta seisomme jutun takana, Niemi ihmetteli A-studiossa.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina Puolustusvoimien Viestikeskuksen toiminnasta kertovan artikkelin, jossa käytettiin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.
Niemi huomautti A-studiossa, että monet meillä turvaluokitellut asiat ovat avoimia tietoja esimerkiksi Ruotsissa.

Keskusrikospoliisi tutkii tapausta turvallisuussalaisuuden paljastamisena ja virkasalaisuuden rikkomisena. Tapauksella on arvioitu olevan vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen ja Suomen suhteisiin muihin maihin. Jutussa on epäiltynä rikoksesta ainakin Helsingin Sanomien henkilöstöä.

Niemeltä kysyttiin Ylen A-studion haastattelussa, että pelottaako jutun julkaisusta seuraava mahdollinen rangaistus, totesi hän siihen, että ”kyllä tämä on hyvin vakavasti otettava”.

– Kyllä se tietenkin huolettaa, mutta lähdemme siitä, että oikeus tekee päätöksen aikanaan ja sitten näemme mitä siitä tulee, mutta lähtökohtaisesti katsomme, että emme ole mitään lakia rikkoneet.

Toistaiseksi luottamus on olemassa.

Niemen mukaan Helsingin Sanomat päätti tehdä jutun, koska tiedustelulakia ollaan uudistamassa. Lehti halusi kiinnittää huomiota sotilastiedusteluun, jonka yleisö tuntee kaikkein heikoiten. Hän kuitenkin myönsi, että Helsingin Sanomat olisi voinut selittää yleisölle paremmin syyt, miksi juttu tehtiin.

– Mutta jutussa esitetyt tiedot ja siihen liittyvät journalistiset seikat pitävät kyllä kutinsa, Niemi painotti A-studiossa.

Niemi totesi, ettei aio erota omatoimisesti, koska sellaista virhettä ei ole ilmennyt, että se olisi tarpeen. Hänen mukaansa Sanoman hallitus arvioi, voiko hän jatkaa lehden vastaavana päätoimittajana. Se on pyytänyt selvityksen uutisoinnin journalistisesta prosessista.

– Toistaiseksi luottamus on olemassa, Niemi sanoi Ylen A-studiossa.

Helsingin Sanomat lupasi lauantaina, että se julkaisee samasta aiheesta jatkojuttuja, joista ensimmäisen piti tulla julki sunnuntaina. A-studiossa kysyttiin, miksei jatkojuttuja ole kuitenkaan julkaistu.

– Olemme ottaneet aikalisän. Harkitsemme tarkasti seuraavien juttujen julkaisun. Se ei tietenkään tarkoita sitä etteikö jatkojuttuja tulisi. Meidän tehtävänä on käsitellä aihetta jatkossakin, Niemi vastasi.