Turva – Hymy

Yhdysvallat syyttää Pohjois-Koreaa massiivisesta kyberhyökkäyksestä – Vieläkö firmassasi on tämä kivikautinen käyttöjärjestelmä?

Kuva: AFP PHOTO Kim Won-Jin
Entisen Pohjois-Korean johtajan Kim Il-Sung (vas.) ja nykyisen Kim Jong-Ilin patsaat.

Yhdysvallat on syyttänyt virallisesti Pohjois-Koreaa massiivisesta WannaCry-kyberhyökkäyksestä.

Kyberhyökkäys vaikutti noin 300 000 tietokoneeseen noin 150 maassa aiemmin tänä vuonna. Hyökkäyksen kohteeksi joutui muun muassa sairaaloita ja yrityksiä. Virusohjelma vaati lunnaita saastuttamiensa järjestelmien palauttamisesta.

Pohjois-Korean on epäilty laajasti olleen hyökkäyksen takana. Maata ovat syyttäneet muun muassa Britannia ja useat tietoturvatahot. Myöhään maanantaina Yhdysvallat vahvisti virallisesti pitävänsä Pohjois-Koreaa syyllisenä.

Hallinnon turvallisuusneuvonantaja Tom Bossert kertoi asiasta Wall Street Journal -lehdessä julkaistussa tekstissä. Hänen odotetaan kommentoivan asiaa tarkemmin lehdistötilaisuudessa tiistaina.

– Hyökkäys oli laaja ja maksoi miljardeja, ja Pohjois-Korea on suoraan syyllinen. Emme esitä tätä syytöstä kevein perustein. Se perustuu näyttöön, Bossert kirjoitti.

WannaCry-haittaohjelma levisi toukokuussa tuhansiin tietokoneisiin, joita ei ollut päivitetty. Se hyödynsi Microsoftin Windows XP-käyttöjärjestelmän turvapuutetta.

Monet uhreista olivat yrityksiä, kuten autonvalmistaja Renault, Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn, venäläinen suurpankki Sberbank ja kuriiriyhtiö FedEx. Julkisella puolella hyökkäyksestä kärsi Britannian terveydenhoitojärjestelmä NHS.

STT-AFP,  Washington 

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT