Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Yhdysvallat tappoi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin – Hussein al-Taee: ”Hän tulee olemaan juhlittu sankari”

Jani Laukkanen

Yhdysvallat tappoi Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin maaiskulla Bagdadin lentokentällä. Iskussa kuoli myös seitsemän muuta ihmistä.

Rane Aunimo

Demokraatti

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kommentoi iskun ja Suleimanin merkitystä Twitter-tilillään perjantaina usean twiitin ketjussa.

”Iranille Sulaimanin kuolema oli suuri symbolinen tappio. Hän oli Iranin ulkopuolisen vaikutuksen johtohahmo. Lähi-idässä hän on jakanut mielipiteitä, toisille hän on sankari ja toisille paholainen. Jopa Iranin sisällä, Sulaimani ei ole kiistaton hahmo.”

al-Taeen mukaan Suleimanin kautta paloi rahaa valtavasti maan rajojen ulkopuolisiin konflikteihin.

”Sisäisesti pohdittiin, että voisiko varoja käyttää mieluummin Iranin sisäiseen kehittämiseen ja projekteihin. Ulkopoliittisesti Sulaimani oli Iranin hallinnolle tärkeä –kenties välttämätön paha.”

a-Taee kirjoittaa, että Suleimani ei toiminut tehtävissään maailmalla ilman suunnitelmia.

”Jokainen liike isossa kuvassa oli harkittu. Kontaktit jaettu luotetun työryhmän sisällä. Saa nähdä kuka nousee Sulaimanin tilalle. Rivissä on tietääkseni kourallinen vallankumouskaartille uskollisia sotilaita.”

al-Taee näkee kuoleman ajankohdassa merkityksiä.

”Isku tapahtui torstaina, se on symbolisesti paras hetki marttyyrin kuolla ja tulla haudatuksi pyhäpäivänä perjantaina. Hän tulee olemaan juhlittu sankari. Teitä ja aukioita nimetään hänen mukaansa ja hänen muistoaan ylläpidetään niin kauan kuin Iranin nykyhallinto on pystyssä.”

al-Taeen mukaan Iran vastaa Yhdysvaltain iskuun.

”Irakilaiset asiantuntijat epäilevät, että tiedustelutieto saattoi tulla Israelista. Joten Iran saattaa iskeä monella rintamalla.”

Iranin korkein uskonnollinen johtaja Ali Khamenei vakuuttaakin maan kostavan Iranin vallankumouskaartin Suleimanin tappamisen.

– Marttyyrius oli palkinto hänen väsymättömästä työstään kaikkina näinä vuosina. Vaikka hän on mennyt, hänen työnsä ei pysähdy. Kosto uhkaa rikollisia, jotka tahrivat likaiset kätensä hänen vereensä viime yön tapahtumissa, Khamenei uhosi Twitterissä. Samalla Khamenei julisti maahan kolmen päivän suruajan.

Yhdysvaltain Irakin-suurlähetystö kehottaa kaikkia amerikkalaisia poistumaan maasta välittömästi. Irakin pääministerin mukaan USA:n isku merkitsee tuhoisan sodan alkua Irakissa.

Hussein al-Taee huomioi Twitterissä myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viestin vuodelta 2011. Siinä Trump arvioi, että tullaakseen uudelleen valituksi Barack Obama aloittaa sodan Iranin kanssa. al-Taee pitääkin viestiä ajankohtaisena myös nyt.

”On otettava huomioon, että juuri nyt, kun uutta Yhdysvaltain presidenttiä valitaan, tapahtumat Lähi-idässä merkitsevät.”

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi presidentti Trumpin määränneen iskun. Puolustusministeriön mukaan iskun tarkoituksena on suojella alueella olevia yhdysvaltalaisia.

– (Suleimani) kehitti aktiivisesti suunnitelmia hyökkäyksistä amerikkalaisdiplomaatteja ja sotilaita kohtaan Irakissa ja ympäröivällä alueella, Pentagonin lausunnossa sanottiin.

Trump tviittasi iskun jälkeen kuvan Yhdysvaltain lipusta.

al-Taee sanoo, että Iran ei halua viedä vastaiskuaan kuumaksi sodaksi asti.

”Toki maailma on entistä arvaamattomampi nykyään. Oletetaan vastaiskua hallituksi, yksittäiseksi vastaeskalaatioksi, jolla pikaisesti viedään Trumpin ilo ja sisäpoliittinen propagandahyöty Sulaimanin kuolemasta.”

Yhdysvaltain politiiikkopiireissä tieto ilmaiskusta Iranin vallankumouskaartin johtajaa vastaa on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. STT:n mukaan edustajainhuoneen demokraattisen puhemiehen Nancy Pelosin mukaan Suleimanin surma uhkaa johtaa vaarallisen väkivallan laajenemiseen.

– Amerikalla – ja maailmalla – ei ole varaa antaa jännitteiden eskaloitua pisteeseen, joista ei ole enää paluuta. Pelosi sanoi lausunnossaan.

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä entinen varapresidentti Joe Biden puolestaan totesi Trumpin heittäneen ”dynamiittipötkön ruutitynnyriin” hyväksymällä Suleimanin tappamisen.

– Iran vastaa varmasti, Biden ennusti.

Suleimanin tappaminen vertautuu sodanjulistukseen, arvioi puolestaan Lähi-itään erikoistunut Tampereen yliopiston kansainvälisten suhteiden ja historian dosentti Pertti Multanen.

– Kyseessä on hyvin, hyvin merkittävä tapahtuma koko Lähi-idän tilanteen eskaloitumisen kannalta. Suleimani oli kuitenkin käytännössä Iranin toiseksi korkea-arvoisin henkilö. Tällaisen kenraalin murhaaminen, ja vieläpä vieraan valtion alueella, vertautuu minun mielestäni sodan julistukseen, Multanen sanoi STT:lle.

Multasen mukaan Iranin on nyt pakko toimia.

– Nythän Iranin islamilainen tasavalta on sellaisessa tilanteessa, että ilman jonkinlaista vastaiskua se menettää kasvonsa. Tässä ollaan nyt minun mielestäni, ei sen enempää eikä vähempää, kuin hyvin lähellä uutta laajamittaista sotaa Lähi-idässä.

Multasen mukaan yksi mahdollinen paikka tällaiselle eskalaatiolle olisi vaikkapa tulenarka Hormuzinsalmen seutu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE