Yhdysvallat varoittaa: Riski matkustaa Eurooppaan

Kuva: Lehtikuva
33752431
Poliisipartioita lisättiin Brysselin iskujen takia myös Yhdysvalloissa, muun muassa Los Angelesin lentoasemalla.

Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa yhdysvaltalaisia Eurooppaan matkustamiseen liittyvistä ”mahdollisista riskeistä”. Ministeriön mukaan matkustaminen sekä Eurooppaan että Euroopan sisällä voi olla riskialtista, koska maanosassa on tehty useita terrori-iskuja.

Ulkoministeriön mukaan uudet iskut ovat mahdollisia, koska äärijärjestö Isis jatkaa hyökkäysten suunnittelua muun muassa urheilutapahtumiin, turistikohteisiin ja ravintoloihin.

Matkustusvaroitus on voimassa kesäkuun 20. päivään asti.

Yhdysvaltain liittovaltio poliisi FBI lähettää ryhmän tutkimaan Brysselin terrori-iskuja, koska uhrien joukossa on myös yhdysvaltalaisia. Ryhmään kuuluu FBI-agentteja ja etsiviä New Yorkin poliisista sekä mahdollisesti terrorisminvastaisesta yksiköstä.

Yhdysvaltain Mormonikirkko ilmoitti, että kolme amerikkalaista lähetyssaarnaajaa loukkaantui Brysselin lentokentälle tehdyssä pommi-iskussa. He olivat matkalla Ohioon.

Yhdysvaltojen keskeisillä lentokentillä ja joukkoliikenteen solmukohdissa on nostettu turvatoimia Brysselin iskujen jälkeen.

Eurooppalaispoliitikko hämmentää jälleen – tapaamassa Trumpin jo kolmatta kertaa

Kuva: Lehtikuva
farage

Britannian UKIP-itsenäisyyspuolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage on tapaamassa USA:n seuraavaksi presidentiksi valitun Donald Trumpin ensi viikolla hämmästyttävästi jo kolmatta kertaa.

Britannian konservatiivista puoluetta edustava pääministeri Theresa May ei taatusti katso asiaa hyvällä, sillä hän on itse vasta puhunut Trumpin kanssa puhelimessa kerran – Suomen presidentin Sauli Niinistön tapaan.

The Telegraph kertoo, että Britannian EU-eron (Brexit) keulakuvasta saattaa tulla Donald Trumpin epävirallinen neuvonantaja. Lehti perustaa väitteensä tunnettujen republikaanipoliitikkojen lausuntoihin.

Farage olisi neuvontantajana nimenomaan Britannian ja Yhdysvaltojen välillä.

Donald Trump on aiemmin ehdottanut Faragea Britannian Yhdysvaltain suurlähettilääksi, mihin pääministeri May on reagoinut kielteisesti.

Faragen kerrotaan tavanneen Trumpin viimeksi juhlissa viime viikonloppuna New Yorkissa.

Trumpia lähellä olevat republikaanipoliitikot kertovat, että Trump kuuntelee tarkalla korvalla Faragen kantoja.

Varsin itsenäistä roolia vetävä Nigel Farage uhoaa edistävänsä Trumpin hallinnon kanssa erityisesti Britannian ja USA:n välistä kauppasopimusta.

Romaniassa parlamenttivaalit – sosialidemokraatit saamassa liki 40 prosentin kannatuksen

Romaniassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joiden uskotaan palauttavan vuosi sitten vallasta luopuneen vasemmiston takaisin valtaan.

Mielipidemittausten mukaan sosialidemokraatit (PSD) tulevat saamaan liki 40 prosenttia äänistä.

PSD:n edellinen hallitus joutui eroamaan viime vuoden lokakuussa, kun 64 ihmistä sai surmansa diskopalossa Bukarestissa. Tämän jälkeen valtaan nousi väliaikaishallitus.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä.

Kymmeniä kuoli tulipätsissä moottoritiellä Keniassa

Keniassa kymmeniä ihmisiä on kuollut kolarissa, jossa polttoainerekka jyräsi tieltään toistakymmentä autoa ja syttyi lopulta tuleen.

Myöhään eilen sattuneen turman raivaustyöt ovat edelleen kesken, mutta pelastustyöntekijät ovat löytäneet jo yli 30 ruumista. Loukkaantuneita on ainakin 50.

Turma sattui, kun rekan kuljettaja menetti ajoneuvonsa hallinnan pitkän alamäen päätteeksi Karaissa, lähellä Naivashan kaupunkia pääkaupunki Nairobin ja Nakurun yhdistävällä moottoritiellä.

Silminnäkijöiden mukaan rekka tuli kovalla vauhdilla tiellä olleeseen hidasteeseen, minkä jälkeen kuljettaja menetti sen hallinnan ja auto syöksyi päin vastaantulevia ajoneuvoja räjähtäen lopuksi tulipalloksi.

Liekkimeri nielaisi muun muassa pikkubussin ja poliisiauton.

– Tämä on kauhistuttava onnettomuus. Ihmiset ovat täysin palaneita: osa paloi autoihinsa ja loput paetessaan liekkejä, kuvaili paikan päällä ollut poliisi.

Nairobista Nakuruun ja sieltä edelleen Ugandaan johtava tie on pahamaineinen: vuonna 2009 yli sata ihmistä kuoli ja 200 loukkaantui, kun polttoainerekka kaatui ja ihmiset tulivat valuttamaan siitä itselleen polttoainetta. Polttoaine räjähti ja ihmiset jäivät liekkien saaliiksi.

Keskustelua aiheesta

BBC: Nigeriassa ainakin 60 kuollut kirkon katon romahdettua

Nigeriassa ainakin 60 ihmisen kerrotaan kuolleen kirkon katon romahdettua, uutisoi BBC.

Sisällä kirkossa oli katon romahtaessa satoja ihmisiä, BBC kertoo paikallismedian tietojen perusteella. Joidenkin tietojen mukaan uhriluku olisi huomattavasti suurempi.

Maan eteläisessä osassa, Uyon kaupungissa sijaitsevassa kirkossa oli meneillään piispan vihkiminen. Kirkon rakennustyöt olivat kesken ja työmiehet olivat kiirehtineet rakentamisen kanssa vihkimistilaisuuden takia.

Rakennusten sortuminen on suhteellisen yleistä Nigeriassa, BBC kertoo.

Keskustelua aiheesta

Saara Aallon loistava laulutaito ja innostus hurmannut britit – Ajoitus nosteelle ollut täydellinen

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / SUBTV - X FACTOR UK
Saara Aallon vierellä hänen mentorinsa Sharon Osborne.

Suomalaislaulaja Saara Aallon tiellä Britannian X Factor -laulukilpailun voittoon on enää Matt Terry.

Kilpailun katsojat äänestivät lauantai-illan finaalissa kaksikon jatkoon, ja kolmas jäljellä ollut kilpailija, 5 After Midnight -ryhmä, putosi.

Voittaja selviää tämän päivän tuloslähetyksessä.

Tuottaja ja Uuden Musiikin kilpailusta tuttu kommentaattori Mikko Silvennoinen uskoo vahvasti, että Aalto päihittää myös Terryn ja nousee ensimmäiseksi ulkomaalaiseksi, joka on koskaan voittanut Britannian X Factorin.

Aallon vahvuudet eli loistava laulutaito, vankka esiintymiskokemus ja sympatiaa katsojissa herättävä innostus pääsivät Silvennoisen mukaan oikeuksiinsa finaalissa.

Silvennoisen mielestä Aallon finaalissa esittämän kappaleet, Tears for Fears -yhtyeen Everybody Wants to Rule The World ja Queenin klassikkokappale Bohemian Rhapsody yhdessä laulaja Adam Lambertin kanssa menivät nappiin.

– Saara ei pelkästään laulanut, vaan numerot olivat fyysisestikin vaativia. Hän lauloi hyvin mitä ihmeellisimmissä asennoissa, Silvennoinen sanoo STT:lle.

Aalto aloitti ensimmäisen kappaleensa dramaattisesti makaamalla glitter-mekossa selällään taustatanssijoiden keskellä, josta hän nousi ylös vasta aloitettuaan laulun.

Sekä kappaleet että koreografiat olivat vaikeammat kuin muilla esiintyjillä, ja silti Aalto osasi Silvennoisen mukaan ”loistaa”.

– Saara ei jäänyt millään lailla Adamin varjoon, Silvennoinen toteaa duetosta Lambertin kanssa.

”Usein altavastaajaan ihastutaan.”

Silvennoisen mukaan Aalto päihitti Terryn myös esiintymisvarmuudessa.

– Saaran esiintymisvarmuus omassa luokassaan. Hän on tehnyt puolitoista vuosikymmentä uraa.

Toisaalta Silvennoinen arvioi, että katsojat voivat pitää Terryn pientä hermoilua myös sympaattisena.

Suurin etu Terryn puolella ovat kuitenkin se, että hän on komea mies, Silvennoinen sanoo.

– Pikkutytöt äänestävät aina television laulukilpailussa ahkerimmin, jopa maanisesti. Komean mieslaulajan on helpoin niitä ääniä kääriä.

Toisaalta Aallon puolella on sekin, että hän on noussut altavastaajasta huipulle. Saara-noste on noussut vasta viimeisen viikon aikana, Silvennoinen muistuttaa.

– Ajoitus nosteelle on ollut täydellinen. Matt on ollut ennakkosuosikki koko kisan ajan. Usein altavastaajaan ihastutaan.