D-analyysit

Yhdysvalloissa pedofiili voi olla parempi vaihtoehto kuin demokraatti

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Kolumnit

Demokraatti.fi

 

Alabamassa valitaan joulukuussa täytevaaleissa osavaltion edustaja liittovaltion senaattiin. Paikka vapautui Jeff Sessionsin tultua nimitetyksi oikeusministeriksi. Tuleva senaattori toimii Sessionsin virkakauden loppuun eli vuoteen 2021 asti. Tuosta paikasta kisailevat tällä hetkellä demokraattien Doug Jones ja republikaanien Roy Moore.

Osavaltio on yksi Yhdysvaltain vankimpia republikaanien linnakkeita ja demokraateilla on ollut perinteisesti rooli enemmän keskustelunherättäjänä. Kuitenkin tällä kertaa demokraatit ovat nähneet pilkahduksia toivosta saavuttaa vaalivoitto ja hakea momentumia vuoden kuluttua oleviin välivaaleihin. Demokraattien toiveet vaalivoitosta Alabamassa saattavat kuitenkin olla ennenaikaisia, sillä keskivertoäänestäjän mielenmaisemaa on hyvin vaikea ymmärtää kuten seuraavasta huomaatte.

Seksuaalisen häirinnän käynnistämä #MeToo-kampanja on saanut huomiota Alabaman vaaleissa. Jo yhdeksän naista on tullut julkisuuteen ja syyttäneet republikaanien Roy Moorea seksuaalisesta väkivallasta 1970-luvulta lähtien. Osa naisista on ollut tapahtumahetkellä alaikäisiä. Moore on kieltänyt väkivallan mutta myöntänyt pyrkineensä intiimeihin suhteisiin teini-ikäisten kanssa hänen itsensä ollessaan reilusti yli 30-vuotias.

Roy Mooren onneksi ja kaikkien järjellisten kansalaisten harmistukseksi hän on kuitenkin ehdolla juuri Alabamassa.

Syytöksien tultua ilmi, kongressin republikaanit joutuivat vaikean kysymyksen eteen: onko pahempaa valita pedofiili vai demokraatti? Uskomatonta kyllä he oikeasti joutuivat pohtimaan tätä. Lopulta vatuloinnin jälkeen sekä senaatin enemmistöjohtaja Mitch
McConnell sekä edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan ovat pyytäneet Moorea vetäytymään ehdokkuudesta. Johtajien kuoroon on liittynyt koko ajan lisää kongressin republikaaneja.

Roy Mooren onneksi ja kaikkien järjellisten kansalaisten harmistukseksi hän on kuitenkin ehdolla juuri Alabamassa, joka ei ole nyt niitä kaikista suvaitsevaisempia osavaltioita. Tai no jos hyväksyy aikuisen intiiminsuhteen alaikäisen kanssa niin kaipa se kertoo jostain avarakatseisuudesta.

Mooren kollegat ovat myös konservatiivisen avarakatseisia eivätkä näe hänen toiminnassa mitään väärää, se on ollut ehkä vain vähän outoa. Tai kuten osavaltion tilintarkastaja Jim Zeigler totesi ”ottakaa Joosef ja Maria. Maria oli teini-ikäinen ja Joosef oli aikuinen puuseppä. Heistä tuli Jeesuksen vanhempia. Tässä ei ole mitään moraalitonta tai laitonta. Ehkä vain hieman epätavallinen”. En tiedä mitä Raamattua Zeigler on lukenut mutta ainakin itse muistan rippikoulussa opetetun, että Jeesus sikisi pyhästä hengestä ja syntyi sitten neitseellisesti. Joosefille oli lähinnä varattu statistinrooli.

Bibbin piirikunnan republikaanien puheenjohtaja Jerry Pow puolestaan totesi äänestävänsä Moorea koska ei halua äänestää demokraattia. Samaa linjaa edustaa myös presidentti Trump, joka on katsonut aiheelliseksi työntää lusikkansa myös tähänkin soppaan. ”Emme tarvitse liberaalia sinne” twiittasi presidentti.

Syytöksiä on pidetty median ja liberaalien salaliittona perinteisten konservatiivisten arvojen tuhoamiseksi.

Osavaltion republikaanit eivät ole yksin vaan äänestäjät ovat myös samaa mieltä. Evankelistenkristittyjen parissa Mooren kannatus on noussut 37 prosenttia ja syytöksiä on pidetty median ja liberaalien salaliittona perinteisten konservatiivisten arvojen tuhoamiseksi. Siis perinteisten konservatiivisten arvojen eli, että aikuisella miehellä on oikeus sekaantua alaikäiseen tyttöön!

Mooren toiminta oikeutus toiminnalleen sekä käynnissä oleva keskustelu osoittaa kuinka etääntyneitä uskonnolliset ryhmät ovat toisistaan. Yhdysvallat on perustamisestaan lähtien koettu juutalais-kristilliseksi kansakunnaksi, jossa perinteiset moraaliarvot vaikuttavat
syvästi. Historian saatossa hyvin kapeakatseinen uskonnollisuus on muuttunut itä- ja länsirannikoilla sekä suurissa kaupungeissa liberaaliin suuntaan, mutta syvän etelän raamattuvyöhykkeeksi kutsutut osavaltiot ovat kääntyneet entistä enemmän kristillisenoikeiston suuntaan.

Loppujen lopuksi Moore ei ehkä kuitenkaan ole outolintu Alamassa vaan edustaa osavaltion perinteitä perinteisiä arvoja kunnioittavista politiikoista. Eihän siitä ole vasta kulunut kuin 50 vuotta kun kuvernööriksi valittu George Wallace julisti virkaanastujaispuheessaan ”rotuerottelu tänään, rotuerottelu huomenna, rotuerottelu ikuisesti!” Näin se suvaitsevaisuus kehittyy Yhdysvalloissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat