Yhdysvalloissa työttömyysturva on heikentynyt entisestään – ”Viime vuosina olemme näyttäneet kansainvälisissä vertailuissa kehitysmaalta”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Yhdysvalloissa moni ei ole alun perinkään oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Yhdysvalloissa työttömyysturvaa on heikennetty viime vuosina merkittävästi samaan aikaan, kun maa on toipunut lamasta ja työttömyys on vähentynyt tasaisesti. National Employment Law Project -järjestön tuore raportti paljastaa, että työttömyyskorvausta saa enää 27 prosenttia työttömistä.

Brookings-instituutin johtavan tutkijan Gary Burtessin mukaan työttömyysturva ei ole ollut Yhdysvalloissa näin heikkoa kymmeniin vuosiin. Yksi suurimmista ongelmista on se, että korvausta voi saada vain muutamia kuukausia.

Ennen tuoreita heikennyksiä työttömyysturvaa sai kaikissa osavaltioissa enimmillään puoli vuotta, joka sekin on Burtessin mukaan poikkeuksellisen lyhyt aika OECD-maalle. Nyt useat osavaltiot ovat lyhentäneet enimmäisaikaa. Kitsaimmissa osavaltioissa Floridassa ja Pohjois-Carolinassa työttömyyskorvausta saa enää kolmen kuukauden ajan.

– Viime vuosina olemme näyttäneet (kansainvälisissä) vertailuissa kehitysmaalta, Burtess sanoo.

Mikäli työttömyys jatkuu pidempään kuin tukikuukausia on tarjolla, työtön ei todennäköisesti saa yhteiskunnalta minkäänlaista tukea. Kaikkein köyhimmille on tarjolla toimeentulotuen tyyppistä avustusta, mutta muut työttömät joutuvat pärjäämään omillaan.

Vaatimuksia tiukennettu

Vanhempi lakimies George Wentworth NELP:istä kertoo, että lisäksi osa osavaltioista on tiukentanut vaatimuksia, jotka työttömän täytyy täyttää saadakseen korvausta tai on alkanut valvoa perinteisiä vaatimuksiaan aiempaa tiukemmin.

Tyypillinen työttömyyskorvauksen ehto on, että työttömän on kyseltävä viikoittain töitä useilta työnantajilta ja pystyttävä todistamaan viraomaisille yhteydenottonsa. Jos on sairaana tai matkoilla eikä pääse heti töihin, jää korvaus siltä viikolta saamatta.

Moni ei ole alun perinkään oikeutettu työttömyyskorvaukseen. Työttömyysturvan piiriin pääsee vain, jos on tehnyt ennen työttömäksi jäämistään oman osavaltion ehtojen mukaisen määrän palkkatyötä. Se sulkee järjestelmän ulkopuolelle kortistoon valmistuneet opiskelijat, kotiäitiyden tai -isyyden jälkeen työelämään paluuta yrittävät ja osan pienipalkkaisilla pätkätöillä kituuttaneista.

Työtön pelkää joutuvansa mustalle listalle

Työttömyysturvan ehtona on myös, että työntekijä on irtisanottu vastoin omaa syytään. Erityisen ongelmalliseksi ehdon tekee se, että Yhdysvalloissa työnantajalle koituu suoraa taloudellisesta hyötyä siitä, jos se onnistuu estämään irtisanotuiltaan työttömyyskorvauksen saamisen.

Taloustieteen professori Steve Woodbury Michiganin yliopistosta selittää, että Yhdysvaltojen ainutlaatuinen työttömyyskorvausjärjestelmä rahoitetaan työnantajan maksamilla veroilla, jotka ovat sitä korkeammat, mitä useampia ihmisiä yritys on irtisanonut taloudellisista tai tuotannollisista syistä. Tarkoitus oli kannustaa yrityksiä olemaan irtisanomatta väkeään, mutta yrityksille syntyikin kannustin väittää, että potkut olivat työntekijän omaa syytä.

Irtisanottu voi riitauttaa asian, mutta monella ei ole siihen voimia tai uskallusta.

Matalapalkkatöistä irtisanottujen edustamiseen erikoistunut juristi Rick McHugh NELP:istä kertoo, että moni jättää työttömyyskorvauksen kokonaan hakematta, koska pelkää joutuvansa työnantajan mustalle listalle. Nettiajan uusi ongelma on, että kaikilla hakijoilla ei ole nettihakemuksen täyttämiseen tarvittavia kieli- tai tietotekniikkataitoja tai helppoa pääsyä nettiin.

STT–MARIA ANNALA

Keskustelua aiheesta

Palmen murhatutkinnasta paljastuu jälleen outouksia – SVT: Ruotsin poliisi yritti lahjoa

Olof Palme

Pääministeri Olof Palmen murhaa tutkineessa poliisiryhmässä houkuteltiin päihteiden väärinkäyttäjiä isoilla rahasummilla todistamaan oikeudessa rikoksesta epäiltyä Christer Petterssonia vastaan, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Uppdrag granskning -ohjelma on saanut käsiinsä kuulustelunauhan, jonka perusteella tuomioistuinta johdettiin harhaan.
Ruotsin hallitus lupasi vuonna 1987 Palmen surmaajan jäljille johtavista vihjeistä jopa 50 miljoonan kruunun palkkion.

Useat päihteiden väärinkäyttäjät ovat vuosien varrella väittäneet, että poliisi on houkutellut heitä rahalla vääriin todistuksiin.

SVT:n mukaan Ulf-nimistä miestä kuultiin aikoinaan Petterssonin alibista. Nauhalla poliisi antoi ymmärtää, että mies saisi miljoonat, jos Pettersson tuomitaan. SVT:n mukaan syyttäjä väitti oikeudessa, ettei nauhalla mainita rahasummaa.

Ruotsin entinen pääministeri ja maan sosialidemokraattisen puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Olof Palme surmattiin Tukholmassa 28.2. 1986. Murha on edelleen selvittämättä.

Keskustelua aiheesta

Aseistautunut joukkio hyökkäsi poliisiasemalle Etelä-Afrikassa – kuusi ihmistä kuoli

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Kuusi ihmistä kuoli keskiviikkona aseistautuneen joukkion hyökättyä poliisiasemalle Etelä-Afrikassa. Poliisin mukaan hyökkääjät varastivat aseita. Surmansa sai viisi poliisia ja yksi sotilas.

Ryöstäjät iskivät asemalle eteläisessä Engcobon kylässä hieman puolenyön jälkeen, kertoi poliisin tiedottaja Vish Naidoo.

– Kolme poliiseista kuoli poliisiasemalla, kun ryöstäjät hyökkäsivät ja avasivat tulen.

Naidoon mukaan hyökkääjät pakottivat kaksi poliisia poliisiautoon. Näiden poliisien ruumiit löytyivät myöhemmin tienvarresta. Lisäksi hyökkääjät ampuivat pakomatkallaan kuoliaaksi sotilaan.

Etelä-Afrikassa hyökkäykset poliisia vastaan ovat yleisiä. Esimerkiksi kevään 2016 ja kevään 2017 välisenä aikana ainakin 57 poliisia sai surmansa virkatehtävissä, kertovat tilastot.

Mielipidemittaus: Kaksi kolmesta amerikkalaisesta haluaa tiukemmat aselait

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Mies tarkasti aseensa kuntoa Floridassa.

Yhdysvalloissa noin kaksi kolmesta tukee tiukempia aselakeja, ilmenee Quinnipiacin yliopiston kansallisesta mielipidemittauksesta.

Yliopisto julkisti kyselynsä noin viikko sen jälkeen, kun Floridassa tapahtunut kouluampuminen vaati 17 ihmisen hengen.

Yliopiston mukaan tuki tiukennuksille on suurempi kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen.

Yliopisto on vuodesta 2008 lähtien selvittänyt amerikkalaisten kantaa aselakeihin.

Kyselyn perusteella myös valtaosa aseen omistajista tukee aselakien tiukennuksia.

Aseenomistajista 50 prosenttia oli tiukennuksien kannalla ja 44 prosenttia vastusti niitä.

Taustatarkastukset saivat aseen omistajilta puolestaan jopa 97 prosentin tuen.

Puolueittain tarkasteltuna viimeisimpien mittauksien mukaan vain 34 prosenttia republikaanien kannattajista tukee aselakien tiukennuksia. Demokraattien kannattajien keskuudessa tiukennuksia kannattaa puolestaan 86 prosenttia.

Quinnipiacin yliopiston mittaukseen osallistui reilu 1 200 ihmistä maan laajuisesti. Kysely toteutettiin 16.–19. helmikuuta. Tuloksen virhemarginaali on 3,4 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Trump tukee aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltoa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tukevansa itselataavien aseiden tulinopeutta lisäävien lisäosien kieltämistä.

Trumpin mukaan hän on allekirjoittanut muistion, joka määrää säädöksen valmistelun. Trump sanoo odottavansa, että uudet säädökset tulevat voimaan pian.

Esimerkiksi Las Vegasin joukkoampuja käytti niin sanottua ”bump stock” -lisäosaa ampuessaan musiikkifestivaaleille osallistuneita ihmisiä viime vuoden lokakuussa.

Lisäosien kieltäminen on yksi harvoista aseita rajoittavia sääntelyjä, joka on saanut myös vaikutusvaltaisen lobbarijärjestön Kansallisen kivääriyhdistys NRA:n tuen.

Tukholman autoiskun tekijä Drottninggatanin valinnasta: ”Kalifaatti ei anna anteeksi”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP photo TT News Agency / Fredrik SANDBERG /
Rakhmat Akilov oikeudessa Tukholmassa 14. helmikuuta.

Tukholman viimevuotisesta kuorma-autoiskusta syytetyn Rakhmat Akilovin tavoitteena oli tappaa Ruotsin kansalaisia. Tämä selvisi tiistaina Tukholmassa järjestetyssä oikeudenkäynnissä.

Syyttäjä Hans Ihrmanin kysymykseen, oliko attentaatti hänen mielestään onnistunut, Akilov vastasi kieltävästi.

– Jäin henkiin, hän perusteli vastaustaan.

Drottninggatanin iskussa Tukholmassa viime huhtikuussa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan lisäksi yli 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Akilov sanoi tehneensä iskun, jotta Ruotsi lopettaisi osallistumisen äärijärjestö Isisin perustaman islamilaisen kalifaatin vastaiseen taisteluun.

– Halusin, että Ruotsi lopettaa sotimisen kalifaattia vastaan. Että lopetettaisiin sotilaiden lähettäminen taistelualueille. Ja että lopetettaisiin jättiläismäisten rahasummien lähettäminen meidän kalifaattimme vastaiseen taisteluun, Akilov kertoi.

Drottninggatanin valintaa hän perusteli sillä, että se on Ruotsin keskeisimpiä katuja.

– Se muistuttaa pahaa tehneitä siitä, että kalifaatti ei anna anteeksi.

Venäjää oikeudenkäynnissä puhunut uzbekistanilainen Akilov vastasi syyttäjän kysymyksiin asiallisesti ja rauhallisesti ilman minkäänlaisia tunteenilmauksia. Hän ei myöskään osoittanut katumusta.

”Ei riippuvainen muista”

Esitutkinnassa Akilov on kertonut toimineensa äärijärjestö Isisin nimissä. Isis ei kuitenkaan ole ilmoittanut olevansa Tukholman iskun takana kuten se teki vuonna 2016 Nizzan ja Berliinin rekkahyökkäysten yhteydessä.

Oikeudessa Akilov kuitenkin kertoi saaneensa Isisin jäseniltä hyväksynnän iskulle. Isisin jäseniin hän sanoi olleensa yhteydessä netin kautta.

– Teon tein, koska sydämeeni ja sieluuni sattuu niiden puolesta, jotka ovat kärsineet Nato-liittouman pommitusten takia, Akilov sanoi.

Oikeuden istunnon jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa syyttäjä Hans Ihrman sanoi Akilovin suunnitelleen iskun yksin.

– Kontakteilla ei ollut ratkaisevaa merkitystä. Akilov on suunnitellut ja valmistellut teon yksinään eikä ole ollut riippuvainen muista ihmistä. Hän on etsinyt tukea, Ihrman sanoi.

Tuomio odotettavissa ennen juhannusta

Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt oikeudelle syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Hän ei aio vastustaa vaadittua vankeustuomiota ja sitä seuraavaa karkotusta Ruotsista.

Asianajaja Johan Erikssonin mukaan Akiloville oli tärkeää vastata oikeudenistunnossa esitettyihin kysymyksiin.
Akilov on oleskellut Ruotsissa luvatta sen jälkeen, kun hänen oleskelulupahakemuksensa hylättiin 2016.

Oikeudenkäynti jatkuu pitkin kevättä, ja tuomion odotetaan tulevan ennen juhannusta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Syyria syyttää Turkkia hallituksen joukkojen tulittamisesta – Turkki kuittaa varoituslaukauksina

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Omar Haj Kadour
Turkin tukemia syyrialaiskapinallisia 19. helmikuuta Salwahin kaupungissa alle 10 kilometrin päässä Syyrian ja Turkin rajasta.

Turkin joukot ovat tulittaneet Syyrian hallinnon joukkoja Afrinissa Syyrian pohjoisosassa, kertovat Syyrian valtiolliset tiedotusvälineet.

Turkin mukaan se on ampunut ”varoituslaukausia” Syyrian hallituksen joukkoja vastaan Afrinin alueella.

Aiemmin tänään Syyrian kurdit ilmoittivat Syyrian hallintoa tukevien joukkojen saapuneen Afrinin alueelle ja sijoittuvan Turkin vastaisen rajan tuntumaan.

Turkki käynnisti Pohjois-Syyrian kurdeja vastaan suunnatun maa- ja ilmaoperaation viime kuussa.

Keskustelua aiheesta