Turva – Hymy

”Yhdysvaltain anteliaisuutta ei enää anneta käyttää hyväksi” – YK:n budjetti pienenee roimasti

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvallat on neuvotellut suuren leikkauksen YK:n tulevien vuosien budjettiin. YK:n yleiskokous hyväksyi jouluna järjestön ensi ja seuraavan vuoden noin 4,5 miljardin euron budjetin.

Yhdysvallat maksaa budjetista suurimman osan, 22 prosenttia kokonaissummasta. Maan YK-lähettiläs Nikki Haley (kuvassa) ilmoitti sunnuntaina, että järjestön budjettia leikataan noin 240 miljoonalla eurolla.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres esitteli järjestön budjettiehdotuksen lokakuussa. Tuolloin suunnitteilla oli noin 4 prosentin eli vähän alle 170 miljoonan euron leikkaus edellisten kahden vuoden budjettiin verrattuna. Guterres sanoi tuolloin järjestön tiedotteessa, että aloittaessaan virassaan vuosi sitten, hän lupasi uudistaa järjestöä sen jäsenmaiden kanssa läpikotaisin.

Haley sanoi tiedotteessaan, että YK:n tehottomuus ja tuhlailevaisuus ovat tunnettuja ja ettei Yhdysvaltain anteliaisuutta enää anneta käyttää hyväksi.

– Tämä historiallinen leikkaus kulutukseen ja monet muut toimet kohti tehokkaampaa ja tilivastuullisempaa YK:ta ovat suuri askel oikeaan suuntaan, Haley sanoi.

– Vaikka olemme tyytyväisiä budjettineuvottelujen tulokseen, voitte olla varmoja, että pyrimme edelleen etsimään keinoja YK:n toiminnan tehostamiseen ja etujemme suojelemiseen.

Haley ei kuitenkaan maininnut, kuinka paljon Yhdysvaltain osuus budjetista pienenee.

Haleyn mukaan Yhdysvallat onnistui myös ”pienentämään YK:n paisunutta hallintoa ja tukitoimintoja, vahvistamaan tukea Yhdysvaltain prioriteeteille ympäri maailmaa sekä juurruttamaan enemmän kuria ja vastuuvelvollisuutta koko YK:n toimintaan”.

Trump: Emme pidä YK:n saavutuksia sijoituksemme mukaisena.

CNN:n Yhdysvaltain hallintoon kuuluvan lähteen mukaan sopuun päästiin budjetin lisäksi myös useista järjestön hallintoon ja suunniteltuihin muutoksiin sekä rauhanturvabudjettiin liittyvistä asioista. Myös Darfurin ja Haitin operaatioiden budjettia muutetaan.

Lähteen mukaan sopu takaa rahoituksen YK:n poliittisille operaatioille Libyassa, Jemenissä, Kolumbiassa, Afganistanissa, Irakissa ja muualla. Myanmarin asioita nimitetään hoitamaan erityislähettiläs.

YK:n operatiivinen budjetti on erillinen sen rauhanturvaoperaatioiden budjetista, jota leikattiin tänä vuonna yli 500 miljoonalla eurolla Yhdysvaltain hallinnon painostuksesta.

Syyskuussa pidetyn YK:n yleiskokouksen yhteydessä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi, että YK ei ole saavuttanut kaikkea sitä, mitä se voisi olla ”johtuen byrokratiasta ja asioiden huonosta hoidosta”.

– Emme pidä tuloksia sijoituksemme mukaisena, Trump sanoi.

Haleyn ilmoitus budjettileikkauksesta tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat käytti turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ensimmäistä kertaa vuosiin. Kaikki muut neuvoston jäsenmaat tukivat ehdotusta, joka olisi vahvistanut kansainvälisen vastalauseen presidentti Trumpin päätökselle tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Yleiskokous hyväksyi omassa äänestyksessään samansuuntaisen päätöksen. Haley sanoi pistävänsä muistiin Yhdysvaltoja vastaan äänestäneet maat. Viime viikolla Trump uhkasi leikata Yhdysvaltain rahoitusta maille, jotka äänestävät YK:ssa hänen Jerusalem-päätöstään vastaan.

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.