Ulkomaat

Yhdysvaltain hätätilavirasto: Toipuminen Harveyn tuhoista vie vuosia

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Kramer
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Kramer
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Kramer

Yhdysvalloissa Texasia voivat odottaa seuraavaksi rankkasateiden aiheuttamat tulvat. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC on kertonut, että tulvat voivat aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin voimakkaat tuulet.

Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan Texasin eteläosissa on paikoin satanut jo liki 80 senttiä vettä, joillakin syrjäisillä alueilla jopa yli metrin.

– Ottakaa tulva-uhka vakavasti. Muistakaa, että kyse on monta päivää kestävästä tapahtumasta. Kyse on maratonista, ei sprinttimatkasta, tviittasi ilmatieteen laitos.

Texasissa ihmiset ovat myös jo valmistautumassa uusiin myrskyihin, joita odotellaan lähipäivinä.

Lauantaina varhain aamulla Suomen aikaa Texasin rannikolle iskeytynyt hurrikaani Harvey jätti lauantaina jälkeensä tuhoa ja sekasortoa. Hurrikaani tuhosi koteja, katkoi sähkölinjoja ja ajoi kymmenettuhannet ihmiset pakosalle. Lisäksi ainakin yksi ihminen kuoli hurrikaanin takia.

Muun muassa Washington Post kertoo, että viranomaiset uskovat lisää uhreja löytyvän etsintä- ja pelastustöiden edetessä.

Yhdysvaltain hätätilavirasto FEMA ilmoitti lauantaina illalla Suomen aikaa, että toipuminen Harveyn tuhoista vie vuosia.

Eri puolilla Texasia noin 300 000 ihmistä jäi vaille sähköä. Lisäksi jotkut jätevedenpuhdistamot olivat poissa käytöstä, kertoi Washington Post. Harvey laantui lauantain aikana ykköskategorian hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla, ja vähitellen sen arveltiin vaimentuvan trooppiseksi myrskyksi.

Tuhansia vankeja evakuoitiin.

Texasissa Yhdysvalloissa kolme vankilaa evakuoitiin, kun Brazos-joen vesi alkoi nousta Harvey-myrskyn jälkeisten rankkasateiden takia, kertoo New York Times. Yhteensä vankiloista evakuoitiin noin 4 500 ihmistä.

Vangit kuljetettiin linja-autoilla Texasin itäosiin. Viranomaisten mukaan he tekevät parhaansa, että evakuointi sujuu turvallisesti.

Viranomaiset eivät ole kertoneet, minne vangit sijoitetaan ja kuinka pitkäksi aikaa.

Vankilat evakuoitiin viimeksi vuoden 2016 kesällä, kun Brazos-joki alkoi tulvia rankkasateiden takia. Vangit olivat evakossa muutaman viikon.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat