Pääkirjoitukset

Yhdysvaltain vaaleissa on valtava joukko häviäjiä — tulevaisuuden eteen piirretään nyt Vapauden patsaan kokoinen kysymysmerkki

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Eteläinen Suomi heräsi tänään Amerikan itärannikon tyyliseen lumimyräkkään. Maailmankirjat näyttävät muutenkin olevan sekaisin, sillä vastoin ennakko-odotuksia Valkoiseen taloon nousee miljardööri Donald Trump.

Amerikan poliittinen ilmasto muuttuu kertaheitolla, eikä varautumiseen ole paljoakaan aikaa. Kansan syvien rivien henkiset napajäätiköt ovat alkaneet sulaa Washingtonin eliitin kustannuksella. Mikään Yhdysvaltojen politiikassa ei ole enää ennallaan.

Donald Trumpin hämmästyttävän selvä vaalivoitto on suuri voitto maahanmuuttokriittiselle, arvokonservatiiviselle ja matalasti koulutetulle valkoiselle väestölle. Trumpin viesti sai tavalliset amerikkalaiset uskomaan uusiin työpaikkoihin ja turvallisempaan yhteiskuntaan. Lisäksi Trumpin henkilökohtainen, joskin kyseenalainen taloudellinen menestys sai monet luottamaan häneen myös valtion päämiehenä.

Näissä vaaleissa on valtava joukko häviäjiä. Ehkä kovimman tappion koki ”asiantuntijoiden” ryhmä, joka liputti Hillary Clintonin voittoa häpeilemättömästi. On erikoista, että shokeeraavan Britannian Brexit-äänestyksen jälkeenkin asiantuntijat eivät uskoneet Trumpin yllätykseen. Ilmeisesti asiantuntijoiden oma sisäinen toive vaikutti liikaa vaaliasetelmien arviointiin.

Amerikan presidentinvaalit ovat olleet hämmästyttävä viihdenäytelmä.

Toinen suuri häviäjäjoukko on demokraattien sisällä ollut juntta, joka manipuloi toisen demokraattiehdokkaan Bernie Sandersin medianäkyvyyttä Hillary Clintonin kustannuksella. Sanders olisi luultavasti pannut Trumpille kampoihin huomattavasti paremmin.

Demokraattien sisäinen kähmintä Clintonin hyväksi näyttää näin vaalien jälkeen erittäin typerältä. Tavoitteena tällä juntalla oli vain omien asemien säilyttäminen. Lopputulos on täydellinen farssi. Tuskin kukaan tästä porukasta vastaa tänään puhelimeen.

Donald Trumpin valinnalla voi olla Suomen ulkopolitiikan kannalta yllättäviä seurauksia. Kovimmat suomalaiset Nato-intoilijat eivät voi jättää huomioimatta sitä, että Trumpin painopiste ei tulevaisuudessa ole Euroopassa. Hän on sanonut, ettei Nato turvatakuu välttämättä koske Baltian maita. Jos Suomi päättäisi liittyä Natoon, tuskin turvatakuut koskisivat Suomeakaan. Trumpin ja Vladimir Putinin hyvät välit voivat tehdä Suomesta jälleen Venäjän etupiiriin kuuluvan maan.

Amerikan presidentinvaalit ovat olleet hämmästyttävä viihdenäytelmä. Jopa suosittu House of Cards –tv-sarja jää kirkkaasti kakkoseksi draaman tajussa. Maailman ja Yhdysvaltojen tulevaisuuden eteen piirretään nyt Vapauden patsaan kokoinen kysymysmerkki. Mitä sen takana lymyilee, onkin tosi-tv:tä järkyttävän isoilla panoksilla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat