Politiikka

Yhdysvaltojen puolustusministeri Suomeen – Ministeri Niinistö: Vierailu osoitus puolustusyhteistyön merkityksestä

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyö on merkityksellistä ja molempia osapuolia hyödyttävää, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

Tästä on hänen mukaansa osoituksena Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin tuleva Suomen-vierailu alkuviikosta.

Niinistön mukaan edellinen Suomessa vieraillut Yhdysvaltain puolustusministeri oli Donald Rumsfeld vuonna 2001.

– Varsin harvinaisia nämä vierailut ovat. Kyllähän tämä osoittaa, että Yhdysvalloilla on kiinnostusta myös tähän maailmankolkkaan.

Lempinimellä ”Mad Dog” tunnettu Mattis tapaa Suomessa kahden kesken presidentti Sauli Niinistön ja puolustusministeri Niinistön. Lisäksi hän osallistuu niin sanotun Pohjoisen ryhmän työistuntoon.

Ryhmässä ovat mukana Pohjoismaat, Baltian maat, Puola, Hollanti, Saksa ja Britannia. Näin Mattis saa mahdollisuuden tavata useita Itämeren alueen valtioiden ministereitä kerralla.

Kokouksen turvajärjestelyihin ei tule Niinistön mukaan muutoksia, koska kokousta on valmisteltu alusta lähtien oletuksella, että Mattis on mukana. Ministeri Niinistö kutsui hänet Suomeen ollessaan Washingtonissa maaliskuussa.

Varmaan tulee keskustelua esimerkiksi Suomen strategisista hankinnoista.

Kahdenvälisessä tapaamisessa puhuttaneen Niinistön mukaan yhteisharjoituksista ja materiaaliyhteistyöstä.

– Varmaan tulee keskustelua esimerkiksi Suomen strategisista hankinnoista, mitä Ilmavoimien ja Merivoimien suurhankintoihin tulee, Niinistö arvioi.

Ilmavoimat on hankkimassa korvaajia Hornet-hävittäjille, ja mahdollisina vaihtoehtoina on nimetty muun muassa yhdysvaltalaiset hävittäjät F-35 sekä Super Hornet. Merivoimat puolestaan aikoo korvata käytöstä poistuvia sota-aluksia hankkimalla monitoimikorvetteja.

Mattisin vierailuun liittyy myös kolmenvälinen tapaaminen, jossa Mattis tapaa suomalais- ja ruotsalaiskollegansa. Puolustusministeri Niinistö pitää tapaamista luontevana maiden puolustusyhteistyön takia. Niinistö nostaa esille esimerkiksi Ruotsissa syyskuussa pidetyn Aurora-suurharjoituksen, johon kaikki maat osallistuivat.

Onko kolmenvälisen tapaamisen agendalla konkreettisia asioita?

– Niistä tiedotetaan sitten myöhemmin, Niinistö sanoi STT:lle.

Juttua on täydennetty klo 10:39. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat