Yhdysvaltojen puolustusministeri: Uskon, että Isis-johtaja on yhä elossa

Kuva: LEHTIKUVA / Getty Images

Äärijärjestö Isisin johtaja on elossa, uskoo Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis. Mattis kommentoi Abu Bakr al-Baghdadin mahdollista kuolemaa New York Timesille viikonloppuna.

Syyrian sotaa tarkkaileva The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi viime viikolla Isis-lähteisiin vedoten, että al-Baghdadi olisi kuollut. Yhdysvallat tai muutkaan tahot eivät pystyneet vahvistamaan tietoa.

Huhut miehen kuolemasta ovat velloneet viime viikkojen aikana. Venäjä epäili tappaneensa Isis-johtajan jo toukokuussa. Tietoa ei tuolloinkaan saatu vahvistettua.

Venäjä epäili al-Baghdadin kuolleen Raqqan alueella Syyriassa, kun taas viimeisin epäily kuolemasta oli Raqqan viereisestä maakunnasta.

Yhdysvaltain johtama koalitio etsii julkisuutta välttelevää al-Baghdadia edelleen.

Mattis sanoi, että Yhdysvaltain johtama koalitio etsii julkisuutta välttelevää al-Baghdadia edelleen sekä Syyriassa että Irakissa.

Ministeri kommentoi jo heti viime viikolla, että Yhdysvallat lähtee siitä, että al-Baghdadi on elossa, ellei hallinto saa vedenpitäviä todisteita hänen kuolemastaan.

BBC uutisoi heinäkuun alussa, että al-Baghdadi saattaa oleilla Isisin niin sanotun kolmannen pääkaupungin alueella eli Syyrian ja Irakin rajalla, irakilaisen Al-Qaimin ja syyrialaisen Albu Kamalin kaupunkien tuntumassa.

Isisin pääpaikoiksi on aiemmin nimetty Raqqa ja Irakissa sijaitseva Mosul.

Isis-johtajan epäillään muuttavan usein ja asuvan maan alla sekä luolastoissa.

Maailman etsityin mies.

Al-Baghdadi esiintyy julkisesti vain äärimmäisessä pakossa. Terroristijohtaja on ollut kameran edessä tiettävästi vain kerran, kun hän julisti Isisin niin sanotun kalifaatin perustetuksi Mosulissa vuonna 2014.

Isis-johtajan epäillään lähettäneen ääniviestin viime vuoden lopulla sen jälkeen, kun taistelut Mosulin vapauttamisesta kiihtyivät. Muita ulostuloja miehen ei tiedetä tehneen. Vain kourallisen ihmisiä uskotaan tietävän, missä al-Baghdadi todellisuudessa on, BBC kertoo.

Yhdysvallat on asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Juttua on päivitetty klo 12:24.

Italian vauraat alueet Lombardia ja Veneto äänestivät laajemman itsehallinnon puolesta

Italian lippu.

Italiassa vauraat Lombardian ja Veneton alueet äänestivät ylivoimaisesti laajemman itsehallinnon puolesta sunnuntaina käydyissä kansanäänestyksissä. Äänestykset ovat neuvoa-antavia.

Venetossa äänestysaktiivisuus oli varhain maanantaina annetun arvion mukaan 57–61 prosenttia ja Lombardiassa 40.

Venetossa äänestysaktiivisuuden oli ylitettävä 50 prosenttia, jotta tulosta pidetään pätevänä.

Veneton sekä Lombardian aluejohtajien mukaan äänestäneistä yli 90 prosenttia tuki laajempaa itsehallintoa. Tulokset viivästyivät hieman hakkerihyökkäyksen takia.

Lombardian keskuspaikka on Milano ja Veneton Venetsia. Pohjois-Italian Lombardiassa ja Venetossa asuu noin neljännes Italian väestöstä.

Kumpikin alue on Italian valtiontalouden nettomaksajia.

Keskustelua aiheesta

Ravintolaisku Nigeriassa: turvallisuuslähteiden mukaan 13 kuollutta

Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Nigeriassa 13 ihmistä on kuollut ja 16 haavoittunut kolmen naisen tekemissä itsemurhaiskuissa, kertovat turvallisuuslähteet uutistoimisto AFP:lle.

Kuolonuhrien määrästä kertoneen armeijalähteen mukaan ensimmäinen hyökkääjä räjäytti itsensä pienessä ravintolassa Bornon osavaltiossa. Toisen asiaa kommentoineen turvallisuuslähteen mukaan kaksi muuta räjähdystä seurasi pian ensimmäistä ja niissä loukkaantui useita ihmisiä.

Mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittanut olevansa iskujen takana. Jihadistiryhmä Boko Haram on kuitenkin terrorisoinut vuosia Nigerian koillisosaa, jossa Bornon osavaltio sijaitsee. Väkivaltaisuuksien takia ainakin 2,6 miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa sitten vuoden 2009 ja ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Julian Assange haukkuu ”manipulatiiviset feministimiehet” lyttyyn: ”Petomaisia limanuljaskoita”

Kuva: afp/steffi loos

Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa piileskelevä vuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange hämmentää kirjoituksellaan pikaviestipalvelu Twitterissä.

Assange vetäytyi viisi vuotta Ecuadorin suurlähetystöön Lontoossa välttääkseen luovutuksen Ruotsiin, jossa häntä epäillään seksuaalirikoksista. Vaikka Ruotsin viranomaiset luopuivat tutkinnasta viime keväänä, Assange ei ole uskaltanut lähteä suurlähetystöstä.

Assange pelkää luovutusta Yhdysvaltoihin, missä häntä vastaan saatettaisiin nostaa raskaat syytteet tietovuotojen julkaisemisesta WikiLeaksin kautta.

Assange kirjoittaa naisille suunnatun viestinsä aluksi päästävänsä heidät miehisen salaisuuden sisään.

”Miehet tietävät, että jatkuvasti itsensä miesfeministeiksi julistavat ovat usein petomaisia limanuljaskoita. Muut miehet eivät inhoa heitä valtavasti yleensä siksi, että he ovat pettäneet sukupuolensa vaan heidän manipulatiivisten piirteidensä vuoksi.”

Mielipiteitä jakavan Assangen twiittiä on ajettu eteenpäin yli 14 000 kertaa ja sitä on kommentoitu lähes 5000 vastauksen verran.

46-vuotias Assange on syntyjään australialainen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Donald Trump: Ilman tätä en olisi noussut presidentiksi – ”Bing, bing, bing”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentiksi noussut Donald Trump ei olisi mielestään noussut nykyiseen asemaansa ilman pikaviestipalvelu Twitteriä.

”Kun joku sanoo minusta jotain, voin tehdä ”bing, bing, bing” ja hoitaa sen. Muuten en saisi sanaa leviämään.”

Trumpin kommenteista kirjoittaa brittilehti The Independent.

Trumpin mukaan twiittaaminen on kuin kirjoituskone.

”Kun kirjoitan jotain, te panette sen showhunne”, Foxille puhunut Trump sanoi.

Trumpin twiiteistä on tullut omanlaisensa paradoksi. Asemansakin vuoksi Trump saa niille runsaasti huomiota olivat ne kuinka päättömiä tahansa.

Viime aikoina otsikoissa ovat olleet muun muassa Trumpin kirjoitukset Pohjois-Koreasta ja sen johtajasta Kim Jong-unista. Trump on nimennyt diktaattorin ”Rakettimieheksi”.

AVAINSANAT

Japanin hallitus saamassa suuren vaalivoiton

Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Shinzo Abe näytti sunnuntaina ottavan selvän voiton Japanin parlamenttivaaleissa.

Ennusteen mukaan Aben hallituskoalitio oli saamassa parlamenttiin 311 paikkaa 465:stä. Aben tähtäimessä on ollut kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tarkoittaisi 310:tä paikkaa. Sen turvin hän pystyisi ajamaan läpi muun muassa armeijauudistuksen. Perustuslain 9. artikla kieltää Japanilta varsinaisen armeijan ja sotatoimet ulkomailla.

Abe ilmoitti syyskuun lopulla ennenaikaisista vaaleista ja hajotti parlamentin alahuoneen. Vaalien ajankohtaa pidettiin poliittisena taktikointina, sillä liberaalidemokraattipuolue LDP:tä luotsaavan Aben suosio on ollut nousussa ja Japanin oppositio hajaannuksessa.

Vaalivoiton myötä Abesta on tulossa Japanin pitkäaikaisin johtaja.