Ulkomaat

Yhdysvaltojen puolustusministeri: Uskon, että Isis-johtaja on yhä elossa

LEHTIKUVA / Getty Images
LEHTIKUVA / Getty Images
LEHTIKUVA / Getty Images

Äärijärjestö Isisin johtaja on elossa, uskoo Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis. Mattis kommentoi Abu Bakr al-Baghdadin mahdollista kuolemaa New York Timesille viikonloppuna.

Syyrian sotaa tarkkaileva The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi viime viikolla Isis-lähteisiin vedoten, että al-Baghdadi olisi kuollut. Yhdysvallat tai muutkaan tahot eivät pystyneet vahvistamaan tietoa.

Huhut miehen kuolemasta ovat velloneet viime viikkojen aikana. Venäjä epäili tappaneensa Isis-johtajan jo toukokuussa. Tietoa ei tuolloinkaan saatu vahvistettua.

Venäjä epäili al-Baghdadin kuolleen Raqqan alueella Syyriassa, kun taas viimeisin epäily kuolemasta oli Raqqan viereisestä maakunnasta.

Yhdysvaltain johtama koalitio etsii julkisuutta välttelevää al-Baghdadia edelleen.

Mattis sanoi, että Yhdysvaltain johtama koalitio etsii julkisuutta välttelevää al-Baghdadia edelleen sekä Syyriassa että Irakissa.

Ministeri kommentoi jo heti viime viikolla, että Yhdysvallat lähtee siitä, että al-Baghdadi on elossa, ellei hallinto saa vedenpitäviä todisteita hänen kuolemastaan.

BBC uutisoi heinäkuun alussa, että al-Baghdadi saattaa oleilla Isisin niin sanotun kolmannen pääkaupungin alueella eli Syyrian ja Irakin rajalla, irakilaisen Al-Qaimin ja syyrialaisen Albu Kamalin kaupunkien tuntumassa.

Isisin pääpaikoiksi on aiemmin nimetty Raqqa ja Irakissa sijaitseva Mosul.

Isis-johtajan epäillään muuttavan usein ja asuvan maan alla sekä luolastoissa.

Maailman etsityin mies.

Al-Baghdadi esiintyy julkisesti vain äärimmäisessä pakossa. Terroristijohtaja on ollut kameran edessä tiettävästi vain kerran, kun hän julisti Isisin niin sanotun kalifaatin perustetuksi Mosulissa vuonna 2014.

Isis-johtajan epäillään lähettäneen ääniviestin viime vuoden lopulla sen jälkeen, kun taistelut Mosulin vapauttamisesta kiihtyivät. Muita ulostuloja miehen ei tiedetä tehneen. Vain kourallisen ihmisiä uskotaan tietävän, missä al-Baghdadi todellisuudessa on, BBC kertoo.

Yhdysvallat on asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Juttua on päivitetty klo 12:24.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat