Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Yhtä hyvin voisi pyytää sokeaa valitsemaan kahdesta kissasta sen, jolla ei ole raitoja” – Harakka listaa sakkoveron ongelmat – ja ratkaisut

SDP:n kansanedustaja, puolueen verovastaava Timo Harakka ihmettelee hallituksen “surkuhupaisan hallintarekisterisaagan” viimeisiä lisäkäänteitä.

Hallitus olisi ratkaisemassa hallintarekisterien ongelmat perimällä 50 prosentin sakkoveroa osingosta, jos suomalainen sijoittaja hallinnoi pörssiosakkeita hallintarekisterien suojissa.

– Joissain uutisissa veron, toisin sanoen ennakonpidätyksen, suuruudeksi väläyteltiin jopa 60 prosenttia. Kyse on ilmeisesti hätäratkaisusta, sillä tarkempia yksityiskohtia esityksestä ei ole tiedossa, Harakka ja SDP:n eduskuntaryhmän veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér kirjoittavat blogissaan.

He listaavat kuusi syytä, miksi sakkoverolla ei saada hallintarekisterien aiheuttamia ongelmia – veronkiertoa, rahanpesua, korruptiota ja sisäpiirikauppoja – korjattua. Blogin lopussa ovat ongelmien ratkaisut: “Hallitus, olkaa hyvät”, Harakka ja Finér vinkkaavat.

Heidän mukaansa sakkovero ei lisää omistuksen läpinäkyvyyttä vaan vain lisäisi kannustinta ilmoittaa piilotetut tulot verottajalle. Verotustiedot ovat kuitenkin salaisia.

Sakkoverolta voi välttyä myös tekeytymällä ulkomaalaiseksi. Kaksikon mielestä paras osoitus sakkoveron kehnoudesta on nykytilanne. Hallintarekisteriosingoista peritään näet jo nyt 15 prosentin lähdeveroa, jos osingonsaajaa ei ole tunnistettu.

– Tässä valossa hallituksen esitys on absurdi. Miten osingonmaksaja voisi tietää, onko sen saaja Suomesta, jos häntä ei ole tunnistettu? Yhtä hyvin voisi pyytää sokeaa valitsemaan pimeässä kahdesta kissasta sen, jolla ei ole raitoja.

Lisää aiheesta

Kolmas ongelma on, että sakkovero ei koskisi osakkaiden myyntivoittoja. Käytännössä osakas voi myydä tai vuokrata osakkeet juuri ennen osingonmaksua, jolloin tulot muuttuvat myyntivoitoiksi osinkojen sijaan.

– Ja kas, verottaja ei tiedä niistä mitään.

Tässä valossa hallituksen esitys on absurdi.

Harakka ja Finér muistuttavat, että ulkomaalaiset voivat edelleen vältellä veroja, sakkoveroilla lisätään byrokratiaa ja veropetosten riskiä. He huomauttavat myös, että salaisuus on talousrikollisille kaikki kaikessa.

Harakka ja Finér vaativat, että hallituksen pitäisi ratkaista hallintarekisterien ongelmat ennen kuin niitä laajennetaan uudella lailla. Heillä on siihen ratkaisu:

– Sakkoverot eivät ole nykypäivää. Moderni tekniikka antaa mahdollisuuden ratkaista hallintarekisterien ongelmat yksinkertaisesti ja tehokkaasti. Verotuksessa tulisi pyrkiä siihen, että oikea vero peritään oikeaan aikaan ilman turhaa byrokratiaa.

Heidän mielestään omistusten julkisuus ja oikea verotus varmistettaisiin tehokkaimmin laajentamalla osakkeiden liikkeellelaskijan velvollisuuksia seuraavasti:

– Sillä tulisi olla velvollisuus periä oikean suuruinen lähdevero osingoista, toimittaa vuosi-ilmoitukset viranomaisille sekä osingoista että luovutusvoitoista, jolloin viranomaiset voivat valvoa, että vero on oikea. Lisäksi sillä pitäisi olla velvollisuus tunnistaa osakkaansa ja toimittaa tiedot niistä reaaliaikaiseen julkiseen rekisteriin.

Sakkoverot eivät ole nykypäivää.

Kaksikon mielestä vaatimus on kohtuullinen. EU:ssa hyväksyttiin hiljattain osakkeenomistajien oikeuksia koskevaa direktiivi, joka antaa yhtiöille oikeuden tunnistaa kaikki osakkaansa riippumatta siitä, miten osakkeita hallitaan – hallintarekistereissä vai muuten. Siten hallituksen tarvitsisi vain varmistaa, että yritysten hallinnoimat tiedot osakkaista saadaan jatkossa julkiseen rekisteriin ja verottajalle.

– Direktiivin tarkoituksena on parantaa piensijoittajien oikeuksia. Tämä näkökulma unohtuu usein hallintarekistereistä puhuttaessa. On piensijoittajien etu, että osakastiedot ovat julkisia. Siten estetään, etteivät yritysjohto, poliitikot tai suuromistajat käytä oikeuksiaan väärin.

Harakka ja Finér vaativat, että direktiivi on saatettava Suomen lakiin kahden vuoden kuluessa.

– Toivoa sopii, että hallitus panee sen toimeen kunnianhimoisesti eikä sorru samanlaisiin kommervenkkeihin kuin hallintarekisterien kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE