Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Yhteiskuntasopimus kaatui – ”Kohtuuton ja epäsuhtainen”

Lehtikuva

Juha Sipilän kaavailema yhteiskuntasopimus on kaatunut. Hallitustunnustelija Sipilä sanoo blogissaan, että yhteiskuntasopimusta ei tule, koska sille ei ollut edellytyksiä. Hallituksen talousohjelman on nyt perustuttava valtiovarainministeriö säästöarvioihin, hän sanoo.

Rane Aunimo

– Työntekijät olivat valmiit kantamaan vastuuta kovallakin hinnalla, mutta nyt hinta palvelussuhteen ehtojen heikennyksistä oli kohtuuton ja epäsuhtainen. Palkansaajille luvassa oli konkreettisia heikennyksiä mutta vastapaino näille jäi liian heiveröiseksi, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Esimerkiksi työnantajien vastuu työntekijöiden muutosturvasta irtisanomistilanteissa tai työelämän kehittämisestä ei muodostunut tarpeeksi vahvaksi.

– Haarukka palkansaajien ja työnantajien vastuunkannon välillä oli liian suuri. Lisäksi kyse oli niin suurista ja fundamentaalisista muutoksista, että niistä ei voi sopia näin nopeassa aikataulussa, Fjäder sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on pettynyt, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta päättyivät tuloksetta.

– Olen pettynyt suomalaiseen työmarkkinapolitiikkaan. Talouden ongelmat eivät kuitenkaan katoa mihinkään. Nyt järjestöt vain sysäävät lisää vastuuta tulevalle hallitukselle. Kuten hallitustunnustelija Juha Sipilä on todennut, neuvottelujen kariutuminen kasvattaa väistämättä edessä olevia säästöpaineita. Säästöt kohdistuvat helposti niihin, jotka tarvitsevat yhteiskunnan apua.

Sipilän mukaan hallituksen muodostaminen jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan.

– Tuleva hallituspohja kerrotaan eduskuntaryhmille huomenna torstaina kello 17.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE