Politiikka

”Yhteistyöhön ei ole haluttu tarttua” – Sote-valiokunnan puheenjohtaja Haatainen pitää hallituksen toimia ristiriitaisina

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) toteaa, että yhteistyö olisi tärkeää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa.

– SDP on tarjonnut hallitukselle yhteistyön kättä ja olemme siihen valmiita, mutta hallitus ei ole halunnut siihen tarttua, Haatainen sanoo Demokraatille.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus ilmoitti aikaisemmin tänään lykkäävänsä vuodella sote- ja maakuntauudistuksen voimaan astumista. Maakuntavaalit siirtyvät puolestaan lokakuulle 2018.

Lisäksi Sipilä kertoi, että sote-uudistuksen valinnanvapauslaista annetaan kokonaan uusi esitys alkuvuodesta 2018.

Tiedottaessaan asiasta Valtioneuvoston linnassa, Sipilä totesi myös, ettei hän halua oppositiota mukaan uudistuksen parlamentaariseen valmisteluun. Hänen mukaansa ”työ on kestänyt liian kauan”, jotta näin voitaisiin tehdä.

– Oppositio oli mukana perustuslakivaliokunnassa sekä tulee olemaan mukana eduskuntakäsittelyssä normaalisti. Parlamentaariseen työhön ei ole enää tässä vaiheessa aikaa, Sipilä sanoi.

Odotan, että valmistelu tehdään todella huolella.

Tuula Haataisen mukaan hallitus toimii ristiriitaisesti.

Hänen ihmettelee, miksi hallitus ensin penää oppositiolta kantaa siihen, miten valinnanvapautta halutaan vahvistaa. Sitten hallitus ei kuitenkaan halua ottaa tätä huomioon.

Haataisen mukaan esimerkiksi sosialidemokraatit ovat esittäneet asiasta selkeän kannan.

– Nyt hallitus valmistelee uudistusta yksin. Odotan, että valmistelu tehdään todella huolella ja se on aikataulullisesti kestävä, Haatainen toteaa.

Tulee pohtia, kuka julkista valtaa voi käyttää.

Hän toivoo, että hallitus keskittyy erityisesti niihin kohtiin, joihin perustuslakivaliokunta kiinnitti viime viikolla julkaistussa lausunnossaan huomiota.

– Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu pitää turvata kaikissa olosuhteissa, Haatainen korostaa.

– Toiseksi tulee pohtia sitä, kuka julkista valtaa voi käyttää. Sitä ei voi noin vain tässä mittakaavassa siirtää yksityisille yrityksille.

Uudistuksen tulee hänen mukaansa olla rahoituksellisesti kestävä sekä mahdollistaa tasa-arvo kansalaisten palveluiden saamisessa.

Haataisen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu huomenna klo 15. Valiokunta ottaa kokouksessa kantaa tänään esitettyihin muutoksiin.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat