Turva – Hymy

Yhteys äärijärjestöön ei johtanut pikakarkotukseen Ruotsissa – Suomessa voisi välttyä käännytykseltä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maanantaina äärijärjestö Isisiin vahvasti liitetty 46-vuotias bosnialaismies saapui lentokoneella Ruotsin Malmöhön ja anoi turvapaikkaa, kertoi Sydsvenskan torstaina. Lehden mukaan poliisi oli pidättänyt miehen, koska tämä löytyy EU:n mustalta listalta. Listalla on henkilöitä, jotka on tarkoitus karkottaa välittömästi Schengen-alueelta, mutta joilla on mahdollisuus päästä maahan, jos he hakevat turvapaikkaa.

Mies tekikin näin, jolloin Ruotsin maahanmuuttovirasto otti asian käsittelyynsä ja karkottaminen keskeytyi, lehti kertoi.

Samalla tavalla kävisi myös Suomessa turvapaikkaprosessin osalta.

– Mutta jos poliisilla on syytä epäillä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen, niin mahdollinen rikostutkinta hoituu ihan omaa prosessiaan, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

KRP: Etsintäkuulutettu turvapaikanhakija voidaan ottaa kiinni

Poliisi voi ottaa turvapaikanhakijan kiinni, jos hän on kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin etsintäkuuluttama tai toinen valtio on tehnyt hänestä luovutuspyynnön, kertoo rikosylikomisario Hannu Kautto keskusrikospoliisista. Kiinniotto on mahdollinen myös silloin, kun turvapaikanhakija on määrätty maahantulokieltoon Schengen-alueella.

Tämän jälkeen toimivaltainen käräjäoikeus päättää turvapaikanhakijan vangitsemisesta.

– Turvapaikanhakuprosessi saatetaan päätökseen, vaikka hakija otettaisiinkin kiinni ja mahdollisesti vangittaisiin. Jos henkilö tosiasiallisesti tarvitsee suojelua, hän voi saada turvapaikan luovutuspyynnöstä, etsintäkuulutuksesta tai maahantulokiellosta huolimatta, Kautto sanoo.

Suomeen on Kauton mukaan tullut joitakin turvapaikanhakijoita, joilla on ollut etsintäkuulutus tai maahantulokielto.

– Osa heistä on luovutettu takaisin luovutuspyynnön tehneeseen maahan ja osa on jäänyt Suomeen.

Bosnialaismiestä pidetään Isisin veteraanina

Sydsvenskanin tietojen mukaan Ranska oli pyytänyt Malmöhön saapuneen miehen nimeä EU:n mustalle listalle. Lisäksi Euroopan turvallisuusorganisaatiot pitävät miestä äärijärjestö Isisin veteraanina ja erittäin vaarallisena.

Suomesta Schengen-alueen kieltolistalle joutuu silloin, kun on tehty myönteinen maastakarkotuspäätös.
Maahanmuuttovirasto karkotti viime vuonna 279 ihmistä, jotka olivat saaneet oleskeluluvan. Revon mukaan kyseisillä tapauksilla ei ole kytköksiä Isisiin.

– En muista meidän päätöksissä, että suojelutaustaisia henkilöitä olisi karkotettu, joilla on selkeä terrorismikytkös.

Ruotsin maahanmuuttovirasto odottaa turvapaikkahakemukseen nyt Säpon lausuntoa. Koska mies tulee Bosniasta, hänen on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa Ruotsista, Sydsvenskan arvioi.

– Bosniassa ei ole huonoa ihmisoikeustilannetta tai aseellista selkkausta, sanoo myös Maahanmuuttoviraston Repo.

Saara Kokko, Saana Uosukainen

Keskustelua aiheesta

Kokemäenjoen nousu uhkaa jo asuintaloja Huittisissa ja Kokemäellä

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / MERITAITO OY
Kokemäenjokea on viime aikoina koeteltu. Enne joulua jokeen valui öljyö tuhansia litroja, nyt hyydenpato uhkaa nostaa tulvia.

Kokemäenjoen pinnan nouseminen on aiheuttanut Satakuntaan tulvavaaran, kertoo Suomen ympäristökeskus. Joen pinta nousi tiistaina hyydepadon takia yli puoli metriä ja nousu jatkui keskiviikkonakin.

Tilanne on vaikein joen alavalla keskiosalla Kokemäellä ja Huittisissa, jossa vesi on noussut paikallistielle ja kastellut peltoja ja vapaa-ajanrakennusten kivijalkoja. Jos pinta nousee vielä 10–15 senttiä, myös asuintaloja ja eläinsuojia on kastumisvaarassa ja paikallistie voidaan joutua sulkemaan.

Vedenkorkeus on nousussa myös Porin keskustan kohdalla, mutta sinne ei ennusteta ongelmia.

Huittisten tilannetta yritettiin tiistaina helpottaa suurentamalla Kolsin juoksutuksia, mutta vaikutus vedenkorkeuteen oli hyvin pieni. Lauantaista lähtien jääkannen muodostumista jokeen yritetään edistää pienentämällä virtaamaa.

Suomen retkikunta kotiin Etelämantereelta

Kuva: lehtikuva/kari poppis suomela

Suomalainen Finnarp-retkikunta palaa Etelämantereelta tänään. Retkikunta vietti Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboalla kaksi kuukautta.

Yhdeksänhenkinen retkikunta onnistui tavoitteissaan huolimatta useasta etelän kesän lumimyrskystä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Retkikunnan kahden geologin kenttätyöt päättyivät joulukuussa, ja he palasivat kotimaahan jo silloin.
Seuraavan kerran Suomen retkikunta lähtee Etelämantereelle marras-joulukuun vaihteessa 2018.

STT

Keskustelua aiheesta

YLE: Rollaattorilla ulkonaliikkuvalle suositellaan kypärää

Kuva: Thinkstock

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta suosittaa rollaattorilla liikkuville kypärää ja valojen käyttöä liikenteessä. Taustalla on onnettomuus, jossa vanhus menehtyi rollaattorionnettomuudessa. Näin kertoo Yle Uutiset verkkosivuillaan.

Alkuvuodesta sattui Ylen mukaan onnettomuus, jossa auto törmäsi tien reunassa rollaattorin kanssa kävelleeseen iäkkääseen jalankulkijaan. Henkilöllä oli tummat vaatteet, eikä hänellä ollut heijastimia. Lisäksi hän käveli tien oikeaa laitaa. Vanhus menehtyi onnettomuudessa.

Takaa tulleen auton nopeus oli rajoitusten mukainen, mutta auton tuulilasi oli huuruinen. Auton kuljettaja ei havainnut tien laidassa kävellyttä henkilöä, vaikka tie oli valaistu.

Onnettomuutta selvitti tutkijalautakunta. Jotta vastaavanlaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin, on tutkijalautakunta päätynyt suosittamaan rollaattorilla liikkuville muun muassa kypärän käyttöä sekä ulkokäyttöön tarkoitettuihin rollaattoreihin valoja ja heijastimia. Niillä olisi mahdollista estää vastaavanlaisen onnettomuuden tapahtuminen.

– Kun kaatuu, niin kypärä voisi vammoja estää, kertoo Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari.

Parkkarin mukaan tutkijalautakunta ei raportissaan ota kantaa siihen, miten ihmiset suositukseen suhtautuvat tai pitäisikö esimerkiksi kypärä saada pakolliseksi.

– Kypärä olisi keino estää päävammoja. Jos haluaa tällaisia vammoja estää, niin kypärällä se olisi mahdollista.

Rollaatoria käyttävä ihminen on yleensä vanhus, jonka liikkuminen ja havainnointikyky voi olla madaltunut. Kypärä voisi Kalle Parkkarin mukaan estää päävammat, jos rollaattorin avulla liikkuva ihminen menettää tasapainonsa ja kaatuu.

– Pelkkä kaatuminen voi tapahtua myös hiljaisen liikenteen tiellä ja kävelyteillä. Jokainen voi harkita, haluaako käyttää jonkinlaista päänsuojusta.

 

Nyt ei mennä vain rannalle löhöilemään – kaupungit kiinnostavat suomalaisia

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Turisteja Espanjalaisilla portailla Roomassa,Italiassa.

Lähes puolet suomalaisista suunnittelee matkustavansa ulkomaille kaupunkilomalle tänä vuonna, ilmenee tuoreesta lomamatkaennusteesta.

Ennusteen mukaan kaupunkilomien suosio on kasvanut merkittävästi edellisestä vuodesta. Viime vuonna kaupunkilomaa ulkomailla suunnitteli 36 prosenttia suomalaisista ja nyt 49 prosenttia. Myös rantalomia suunnitellaan nyt enemmän.

– Matkasuunnitelmien toteutumista puoltaa se, että kolme neljästä arvioi käyttävänsä rahaa matkailuun enemmän tai saman verran kuin edellisenä vuonna. Erityisesti 25–34-vuotiaat ja Suur-Helsingin alueella asuvat aikovat käyttää rahaa matkailuun muita ryhmiä aiempaa enemmän, kertoo Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen tiedotteessa.

Kotimaan kaupunkilomaa suunnittelee puolestaan 35 prosenttia suomalaisista. Kotimaan kaupunkilomien suosio on kasvanut tasaisesti viimeisten kolmen vuoden aikana.

Puolet suomalaisista aikoo lomailla ylipäätään kotimaassa tänä vuonna. Lähes puolet kotimaan lomaa suunnittelevista aikoo matkustaa sukulaisten tai tuttavien luokse.

Suomalaisten lomasuunnitelmia mittaavan tutkimuksen toteutti Kantar TNS Matkamessujen toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 050 ihmistä joulukuussa.

Helsingissä äänestettiin, vaihtuuko Lenininpuiston nimi – puheenjohtajan kanta ratkaisi

Kuva: Getty Images

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta käsitteli tänään kokouksessaan Lenininpuiston uudelleennimeämistä.

Lautakunta ei kannattanut Sinisen valtuustoryhmän ryhmäaloitetta Alppiharjussa sijaitsevan Lenininpuiston nimen muuttamisesta Ukko-Pekan puistoksi.

Päätös syntyi äänin 5-5, jolloin puheenjohtajan kanta ratkaisi asian.

Lautakunnan äänestyspäätös perustuu muun muassa nimistötoimikunnan lausuntoon, jonka mukaan vakiintuneita ja paikallishistoriallisesti merkittäviä paikannimiä ei tule muuttaa, ellei muuttamiseen ole pakottavaa tarvetta.

Asia etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta