Yhteys äärijärjestöön ei johtanut pikakarkotukseen Ruotsissa – Suomessa voisi välttyä käännytykseltä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maanantaina äärijärjestö Isisiin vahvasti liitetty 46-vuotias bosnialaismies saapui lentokoneella Ruotsin Malmöhön ja anoi turvapaikkaa, kertoi Sydsvenskan torstaina. Lehden mukaan poliisi oli pidättänyt miehen, koska tämä löytyy EU:n mustalta listalta. Listalla on henkilöitä, jotka on tarkoitus karkottaa välittömästi Schengen-alueelta, mutta joilla on mahdollisuus päästä maahan, jos he hakevat turvapaikkaa.

Mies tekikin näin, jolloin Ruotsin maahanmuuttovirasto otti asian käsittelyynsä ja karkottaminen keskeytyi, lehti kertoi.

Samalla tavalla kävisi myös Suomessa turvapaikkaprosessin osalta.

– Mutta jos poliisilla on syytä epäillä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen, niin mahdollinen rikostutkinta hoituu ihan omaa prosessiaan, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

KRP: Etsintäkuulutettu turvapaikanhakija voidaan ottaa kiinni

Poliisi voi ottaa turvapaikanhakijan kiinni, jos hän on kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin etsintäkuuluttama tai toinen valtio on tehnyt hänestä luovutuspyynnön, kertoo rikosylikomisario Hannu Kautto keskusrikospoliisista. Kiinniotto on mahdollinen myös silloin, kun turvapaikanhakija on määrätty maahantulokieltoon Schengen-alueella.

Tämän jälkeen toimivaltainen käräjäoikeus päättää turvapaikanhakijan vangitsemisesta.

– Turvapaikanhakuprosessi saatetaan päätökseen, vaikka hakija otettaisiinkin kiinni ja mahdollisesti vangittaisiin. Jos henkilö tosiasiallisesti tarvitsee suojelua, hän voi saada turvapaikan luovutuspyynnöstä, etsintäkuulutuksesta tai maahantulokiellosta huolimatta, Kautto sanoo.

Suomeen on Kauton mukaan tullut joitakin turvapaikanhakijoita, joilla on ollut etsintäkuulutus tai maahantulokielto.

– Osa heistä on luovutettu takaisin luovutuspyynnön tehneeseen maahan ja osa on jäänyt Suomeen.

Bosnialaismiestä pidetään Isisin veteraanina

Sydsvenskanin tietojen mukaan Ranska oli pyytänyt Malmöhön saapuneen miehen nimeä EU:n mustalle listalle. Lisäksi Euroopan turvallisuusorganisaatiot pitävät miestä äärijärjestö Isisin veteraanina ja erittäin vaarallisena.

Suomesta Schengen-alueen kieltolistalle joutuu silloin, kun on tehty myönteinen maastakarkotuspäätös.
Maahanmuuttovirasto karkotti viime vuonna 279 ihmistä, jotka olivat saaneet oleskeluluvan. Revon mukaan kyseisillä tapauksilla ei ole kytköksiä Isisiin.

– En muista meidän päätöksissä, että suojelutaustaisia henkilöitä olisi karkotettu, joilla on selkeä terrorismikytkös.

Ruotsin maahanmuuttovirasto odottaa turvapaikkahakemukseen nyt Säpon lausuntoa. Koska mies tulee Bosniasta, hänen on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa Ruotsista, Sydsvenskan arvioi.

– Bosniassa ei ole huonoa ihmisoikeustilannetta tai aseellista selkkausta, sanoo myös Maahanmuuttoviraston Repo.

Saara Kokko, Saana Uosukainen

Keskustelua aiheesta

”Ennen kuin lähtee aamulla liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme”

Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Lumi saattaa saapua etelärannikolle jo tulevana yönä.

Sataako eteläisimpään Suomeen ensilumi tiistain vastaisena yönä? Ensilumen määritelmä täyttyy, jos tiistaiaamuna kello 9 lunta on Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla sentin verran. Tosin lumi sulaa pian pois päivälämpötilojen kohotessa.

Tuulensuunnan vaihtuessa tiistaiyön aikana etelän puolelle Suomenlahden sadekuurot kääntyvät kohti Suomen etelärannikkoa. Tämä tuo lumikuuroja ja aivan rannikkokaistaleen tuntumaan todennäköisesti räntäkuuroja.

– Vielä on hankala sanoa, kuinka laajalti kuuroja tulee, mutta (asia) kannattaa laittaa korvan taakse tiistaiaamua ajatellen. Eli ennen kuin lähtee liikenteeseen, kannattaa katsoa meidän varoituksemme, sanoo päivystävä meteorologi Minna Haikonen Ilmatieteen laitokselta.

Maanantaina annettiin Uudellemaalle jo ennakkovaroitus mahdollisesta huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateiden takia tiistain vastaisesta yöstä alkaen.

Sademäärät eivät Haikosen mukaan todennäköisesti ole suuria, mutta jos kuurot jonoutuvat, keli saattaa olla paikallisesti liukas ja näkyvyys huono.

Muualla maassa tiistain sää on kutakuinkin maanantain kaltainen. Pilvisyys vaihtelee, ja yksittäisiä räntäkuuroja voi päivälläkin tulla maan itä- ja keskiosissa. Kaakkoisosissa tulee edelleen päivällä mereltä kuuroja, jotka ovat vettä ja räntää. Myös esimerkiksi Lounais-Lapissa saadaan paikoin vesi- tai lumikuuroja.

Lumipyryalueen reitti vielä epävarma.

Sään puolesta seuraava mielenkiintoinen tapahtuma osuus Haikosen mukaan keskiviikon torstain tienoille.

– Silloin on lännestä tulossa matalapaine sateineen. Sadealueen reitti on vielä hyvin epävarma, mutta siinä on mahdollisuudet kunnon lumipyrylle ihan maan etelä- ja keskiosissa.

Huonosta ajokelistä onkin annettu ennakkovaroitus myös keskiviikoksi ja torstaiksi. Varoitusalue voi Haikosen mukaan myös laajentua pyryalueen reitin tarkentuessa.

Muualla maassa sateet jäävät vähäisiksi, joskin siellä täällä saattaa tulla heikkoja lumikuuroja maan pohjoisosissa.

STT–Eeva Nikkilä-Kiipula

Veikkaus tavoitti 41 600 000 euron Eurojackpot-voittajan – ”Nainen. Enempää ei kerrota”

Kuva: Lehtikuva

Perjantaina Suomen 13:nnen Eurojackpot-voiton saanut pelaaja on tavoitettu.

Veikkaus tiedottaa, että sillä on ollut mahdollisuus onnitella voittajaa. Voittaja on nainen. Enempää voittajasta ei kerrota.

Suomen tuorein Eurojackpot-voitto (kierros 42/2017) on 41,6 miljoonaa euroa. Voittorivi pelattiin R-kioskilla Kerimäellä. Voittaja käytti pelatessaan Veikkaus-korttia, joten hän saa voittonsa suoraan tililleen kolmen viikon karenssiajan jälkeen.

Täysosuma on Suomen tämän vuoden kolmas Eurojackpotissa. Kaksi aiempaa menivät molemmat Tampereelle ja olivat suuruudeltaan 87 miljoonaa euroa ja 46,6 miljoonaa euroa.

Eurojackpotin pelaaminen alkoi maaliskuussa 2012.

Veikkaus kertoo voittajista vain sukupuolen sekä voittopelin myyntipaikan tai verkkopelaajan kotipaikan.

Otsikossa korjattu voittosumma 41,6 miljoonaksi euroksi klo 17.31.

Keskustelua aiheesta

Näyttelijäliitto kampanjoi: Seksuaaliseen häirintään puututtava

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Näyttelijäliitto aloittaa alan työnantajille suunnatun kampanjan seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi. Tavoitteena on luoda sisäisiä toimintamalleja häirintään puuttumiseen, kertoo liiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko STT:lle.

Kuusikon mukaan kampanjan liikkeelle saaminen kestää muutaman päivän.

STT:n ja Näyttelijäliiton kyselyssä yli sata suomalaista näyttelijää kertoi tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään.

Lääkejakelu uusiksi? – ”Tämä selvitys on tarpeen”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Oriolalla on ollut tänä syksynä ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Lääkejakelun uudistamisesta tehdään asiantuntijaselvitys, kertoo etujärjestö Päivittäistavarakauppa. Marraskuussa alkavan selvityksen tekoa johtaa Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

Päivittäistavarakaupan mukaan selvityksen on tarkoitus valmistua viimeistään ensi kesän alussa.

– Tämä selvitys on tarpeen, jotta tunnistamme tulevaisuuden apteekkitoiminnan roolin ja luonteen digitalisoituvassa terveydenhuollossa ja kaupassa, Hyssälä sanoo tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto huomauttaa, että lääkejakelua on jo uudistettu merkittävästi muissa Pohjoismaissa.

Lääketoimitukset ovat olleet tänä syksynä puheenaiheena, kun lääketukkuri Oriolalla on ollut ongelmia tuotteiden toimittamisessa apteekkeihin.

Outo tapaus Helsingissä: sekavaa mutta nollat puhaltanutta miestä epäillään useista rikoksista

Helsingin Puistolassa sattui sunnuntaiaamuna tapaus, jossa poliisi epäilee yllättäen autonrattiin hypännyttä miestä useista rikoksista.

Poliisi sai ilmoituksen, että mies on yrittänyt ottaa käyttöönsä auton ja ajanut sillä päin puomia sekä lämmitys- ja valaisinpylvästä. Paikan päältä poliisi löysi sekavan miehen. Tämä puhalsi alkometriin nollat mutta kertoi ottaneensa jotakin ainetta.

Nainen, jonka käytössä auto oli, kertoi käynnistäneensä auton ja nousseensa raappaamaan jäätä ikkunoista. Paikalle oli silloin tullut mies, joka hyppäsi kuskin paikalle ja ajoi parkkipaikan läpi. Sen jälkeen mies jatkoi matkaansa kävellen.

Poliisi epäilee miestä muun muassa törkeästä rattijuopumuksesta, moottorikulkuneuvon käyttövarkaudesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta