tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Yhteys äärijärjestöön ei johtanut pikakarkotukseen Ruotsissa – Suomessa voisi välttyä käännytykseltä

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maanantaina äärijärjestö Isisiin vahvasti liitetty 46-vuotias bosnialaismies saapui lentokoneella Ruotsin Malmöhön ja anoi turvapaikkaa, kertoi Sydsvenskan torstaina. Lehden mukaan poliisi oli pidättänyt miehen, koska tämä löytyy EU:n mustalta listalta. Listalla on henkilöitä, jotka on tarkoitus karkottaa välittömästi Schengen-alueelta, mutta joilla on mahdollisuus päästä maahan, jos he hakevat turvapaikkaa.

Mies tekikin näin, jolloin Ruotsin maahanmuuttovirasto otti asian käsittelyynsä ja karkottaminen keskeytyi, lehti kertoi.

Samalla tavalla kävisi myös Suomessa turvapaikkaprosessin osalta.

– Mutta jos poliisilla on syytä epäillä, että henkilö on syyllistynyt rikokseen, niin mahdollinen rikostutkinta hoituu ihan omaa prosessiaan, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta.

KRP: Etsintäkuulutettu turvapaikanhakija voidaan ottaa kiinni

Poliisi voi ottaa turvapaikanhakijan kiinni, jos hän on kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin etsintäkuuluttama tai toinen valtio on tehnyt hänestä luovutuspyynnön, kertoo rikosylikomisario Hannu Kautto keskusrikospoliisista. Kiinniotto on mahdollinen myös silloin, kun turvapaikanhakija on määrätty maahantulokieltoon Schengen-alueella.

Tämän jälkeen toimivaltainen käräjäoikeus päättää turvapaikanhakijan vangitsemisesta.

– Turvapaikanhakuprosessi saatetaan päätökseen, vaikka hakija otettaisiinkin kiinni ja mahdollisesti vangittaisiin. Jos henkilö tosiasiallisesti tarvitsee suojelua, hän voi saada turvapaikan luovutuspyynnöstä, etsintäkuulutuksesta tai maahantulokiellosta huolimatta, Kautto sanoo.

Suomeen on Kauton mukaan tullut joitakin turvapaikanhakijoita, joilla on ollut etsintäkuulutus tai maahantulokielto.

– Osa heistä on luovutettu takaisin luovutuspyynnön tehneeseen maahan ja osa on jäänyt Suomeen.

Bosnialaismiestä pidetään Isisin veteraanina

Sydsvenskanin tietojen mukaan Ranska oli pyytänyt Malmöhön saapuneen miehen nimeä EU:n mustalle listalle. Lisäksi Euroopan turvallisuusorganisaatiot pitävät miestä äärijärjestö Isisin veteraanina ja erittäin vaarallisena.

Suomesta Schengen-alueen kieltolistalle joutuu silloin, kun on tehty myönteinen maastakarkotuspäätös.
Maahanmuuttovirasto karkotti viime vuonna 279 ihmistä, jotka olivat saaneet oleskeluluvan. Revon mukaan kyseisillä tapauksilla ei ole kytköksiä Isisiin.

– En muista meidän päätöksissä, että suojelutaustaisia henkilöitä olisi karkotettu, joilla on selkeä terrorismikytkös.

Ruotsin maahanmuuttovirasto odottaa turvapaikkahakemukseen nyt Säpon lausuntoa. Koska mies tulee Bosniasta, hänen on käytännössä mahdotonta saada turvapaikkaa Ruotsista, Sydsvenskan arvioi.

– Bosniassa ei ole huonoa ihmisoikeustilannetta tai aseellista selkkausta, sanoo myös Maahanmuuttoviraston Repo.

Saara Kokko, Saana Uosukainen

Keskustelua aiheesta

Krp: Turun puukotusta tutkittu tiiviisti läpi yön

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun puukotuksesta kello 11. Lisätietoa poliisi antaa tiedotteella, KRP kertoo twitterissä.

Krp kertoo Twitterissä, että Turun puukotusten tutkinta on jatkunut tiiviinä läpi yön. Krp tiedottaa lisää tutkinnasta tiedotteessa kello 11 ja tiedotustilaisuudessa kello 14.

AVAINSANAT

Eteläisessä Suomessa varoitetaan jälleen rajusta ukkosesta

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Viimeksi Kiira-myrsky paukutteli salamoita. Nyt ei odoteta yhtä pahaa myräkkää.

Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta ja rankkasateista iltapäivällä ja illalla monin paikoin eteläisessä Suomessa.

Ukkos- ja sadevaroitukset koskevat Päijät-Hämettä, Kymenlaaksoa, Etelä- ja Pohjois-Karjalaa sekä Etelä-Savoa. Lisäksi rajusta ukonilmasta varoitetaan Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Suomenlahdella. Ukkoskuurojen yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia.

Länsirannikolla Varsinais-Suomesta Pohjoismaalle varoitetaan voimakkaasta lounaistuulesta iltapäivästä alkaen.
Ilmatieteen laitos on arvioinut, että säätilanne ei vaikuta yhtä rajulta kuin viime viikonlopun Kiira-rajuilma.

Arkkipiispan lohdutuksen sanat Turun puukoksesta Ylen aamuhartaudessa: Elämä jatkukoon arkisena

Kuva: lehtikuva / roni lehti
Arkkipiispa Kari Mäkinen jakaa lohdutuksen sanoja.

Arkkipiispa Kari Mäkinen  piti lauantaiaamuna aamuhartauden Radio Yle Ykkösessä.

– Eilinen päivä järkytti. Tapahtuma tuli yllättäen ja on käsittämätön, arkkipiispa sanoi.

Kuten kaikilla muillakin, myös arkkipiispalla on monta kysymystä mielessä vailla vastausta. Hänen mielestään on vaikea eläytyä tekijän ajatusmaailmaan ja ymmärtää, mikä saa ihmisen toimimaan niin.

– Myös tekijä on yksi meistä. Hänelläkin on läheisiä ja ystäviä. Tilanne koskettaa myös heitä.

Arkkipiispa rohkaisee Ylellä katsomaan eteenpäin.

– Mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin voimme käsitellä asiaa. On aika järkytykselle ja aika tunteille. Myös peloille ja tunnemyrskyille, joita tilanne herättää, on aikansa, hän sanoi Ylellä.

Kari Mäkisen mukaan kirkko tekee nyt perustyötään. Seurakuntien työntekijöiltä on apua saatavilla.

Arkkipiispa Kari Mäkinen lausui jo perjantaina lohdutuksen sanoja Turun iskusta järkyttyneille. Hän osallistui perjantai-iltana Turun tuomiokirkossa järjestettyyn ekumeeniseen rukoushetkeen yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Turun perjantai-illan rauhan rikkoi väkivalta. Kadut ovat nyt hiljaiset. Turun tuomiokirkon kello lyö niin kuin joka päivä ja joka tunti. Huomennakin. Herra, anna rauhattomalle rauha, anna järkyttyneelle levollisuus, tuskaan ja epätietoisuuteen läsnäolosi. Herra, tee minusta rauhasi välikappale, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta, arkkipiispa viestittää kirkon verkkosivuilla.

”Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan” – Risikko: Krp:ltä pian lisätietoja Turun tapahtumista

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo Demokraatille keskustelleensa heti aamutuimaan Turun puukotusten tutkinnasta poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Tutkintavastuu Turun tapahtumista on keskusrikospoliisilla.

– Keskusrikospoliisi (krp) tulee jo aamupäivän aikana antamaan tietoa yön aikana ilmenneistä asioista.

Varsinainen tiedotustilaisuus on tällä tietoa kello 14.

Risikko toteaa, että poliisi on koko yön pyrkinyt selvittämään epäillyn tekijän taustaa.

– Eli mitä hän on tehnyt viime aikoina ja onko jotain kytköksiä jonnekin. Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan.

– En pysty sanomaan, tuleeko tietoa henkilöllisyydestä.

Tutkitaanko tapahtumia terroritekona?

– Juuri sitä poliisi on selvittänyt yön aikana. Nämä pitää palasista kerätä nämä asiat.

Paula Risikko kertoi jo eilen ilalla, että muun muassa poliisi ja Rajavartiolaitos ovat kohottaneet valmiuttaan.

Onko asialla muita seuraamuksia?

– Koko ajan etsitään lisää tietoa. Sitä saadaan myös, kun henkilöä itseä pystytään kuulemaan. Kun tämä ja tulevat päivät on tehty työtä, ne tuottavat lisää tietoa. Näiden perusteella arviot tehdään aina joka sekunti, Risikko sanoo.

Tällä hetkellä epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Risikko sanoo, ettei hän tiedä, oliko Suomea varoitettu iskusta tai sen tekijästä.

Ministeri sanoi eilen tiedotustilaisuudessa epäillystä, että hän on ulkomaalaisen näköinen henkilö. Risikon sanavalinnat ovat herättäneet hämmennystä ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Risikko sanoo, ettei hän tässä vaiheessa kommentoi tätä asiaa.

Keskustelua aiheesta

Kaksi uhria ja epäilty tekijä tehohoidossa Turun joukkopuukotuksen jäljiltä

Kuva: lehtikuva / roni lehti

Turussa eilen tapahtuneen joukkopuukotuksen jäljiltä sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan ihmistä. Heistä kolme vaikeimmat vammat saanutta on tehohoidossa. Asiasta kertoo STT:lle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Leena Setälä.

Tehohoidossa olevien joukossa on epäilty puukottaja. Poliisin on aiemmin kerrottu ampuneen epäiltyä jalkaan.

Kolmen tehohoidossa olevan lisäksi sairaalassa on nyt viisi ihmistä, joiden jatkohoitoa lääkärit arvioivat Setälän mukaan tänään. Kaikki sairaalassa olevat potilaat ovat aikuisia.

Kaikkiaan sairaalaan tuotiin Turun joukkopuukotuksen jälkeen kymmenen ihmistä, Setälä kertoo. Kahdeksan nyt sairaalahoidossa olevan ihmisen lisäksi tähän lukuun sisältyy sairaalaan tuotu puukotuksen uhri, joka kuoli vammoihinsa sekä sairaalasta jo kotiin päässyt henkilö.

Lisäksi Turun mielenterveyspäivystykseen on hakeutunut jonkin verran järkyttyneitä ihmisiä saamaan kriisiapua. Välitöntä kriisiapua tarvitseville on perustettu kriisikeskus Turun alueen yhteispäivystykseen, T-sairaalaan. Päivystyksen kriisikeskus on avoinna koko lauantain.

Turun kaupungin päivystävään kriisiapuryhmään saa keskustelutukea kaivatessaan yhteyden puhelimitse numerosta 02 262 6003.

Keskustelua aiheesta