Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

YK:n ihmisoikeuskomissaari kritisoi Viktor Orbania – nyt Unkari vaatii komissaarin eroa: Kommentit ”mahdottomia hyväksyä”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Unkari vaatii YK:n ihmisoikeuskomissaarin Zeid Ra’ad Al Husseinin eroa tämän kritisoitua Unkarin pääministeri Viktor Orbania.

YK:n ihmisoikeusneuvoston 37. kokous alkoi tänään Genevessä. Kokouksen avauspuheenvuorossaan Al Hussein varoitti ihmisoikeuksien murenemisesta eri puolilla maailmaa, mutta Orban oli ainoa valtionpäämies, jonka hän nimesi puheessa.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto kutsui ihmisoikeuskomissaarin kommentteja ”hyvin sopimattomiksi” ja ”mahdottomiksi hyväksyä”.

– On selvää, että Al Husseinin on erottava. Hän ei ole kelvollinen virkaansa, Szijjarto sanoi.

Al Hussein on YK:n korkein ihmisoikeusvirkailija. Puheenvuorossaan hän sanoi, että sorto on jälleen muodikasta.

– Muukalaisvihamieliset ja rasistit Euroopassa sysäävät syrjään kaiken häveliäisyyden, kuten Unkarin Viktor Orban, joka aiemmin tässä kuussa sanoi, ”ettemme halua meidän rotumme sekoittuvan muiden kanssa”.

Al Hussein on jo aiemmin ilmoittanut, ettei hän aio hakea toista kautta sen jälkeen, kun hänen nykyinen kautensa päättyy myöhemmin tänä vuonna.

”Muuttoliike on vaarallista, mutta ei pysäyttämätöntä”

Szijjarto totesi, että Al Hussein oli ”sanonut Unkarin olevan verrannollinen joidenkin viime vuosisadan pahimpien diktatuurien kanssa”.

– On hyvin sopimatonta, että YK:n virkailijat syyttävät jäsenmaita ja demokraattisesti valittuja johtajia, hän sanoi ja jatkoi, että tapausta on yksinkertaisesti mahdoton hyväksyä.

Hän sanoi, ettei YK:lla ja muilla kansainvälisillä järjestöillä ole mitään asiaa sanoa Unkarille, keitä sen pitäisi päästää maahan tai ettei sen pitäisi kriminalisoida laitonta maahanmuuttoa.

– Rajaloukkauksia on pidettävä rikoksena ja niistä on rangaistava, Szijjarto sanoi.

Hän jatkoi, että ”muuttoliike on vaarallista, mutta ei pysäyttämätöntä”.

– Se on pysäytettävissä ja meidän on pysäytettävä se.

AVAINSANAT

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )