Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

YK:n pääsihteeri vetosi: ”Konfliktien jatkumisessa on vain yksi voittaja: koronavirus”

LEHTIKUVA / AFP Michael Tewelde

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on toistanut vetoomuksensa globaalista tulitauosta koronapandemian vaivaamassa maailmassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puheessa YK:n yleiskokouksessa Guterres totesi, että konfliktien jatkumisessa on vain yksi voittaja: koronavirus.

Hänen mukaansa tulitauko pitäisi saada aikaa vuoden loppuun mennessä. Meillä on sata päivää aikaa ja kello käy, Guterres sanoi.

Pääsihteerin mukaan nyt tarvitaan yhteistyötä, sillä populismi ja kansallismielisyys ovat epäonnistuneet epidemiaan vastaamisessa.

– Nuo lähestymistavat viruksen pidättelemiseksi ovat usein ilmiselvästi vain pahentaneet tilannetta.

Guterres myös varoitti uuden kylmän sodan vaarasta Kiinan ja Yhdysvaltain välillä, tosin mainitsematta suoraan maiden nimiä.

– Maailmallamme ei ole varaa tulevaisuuteen, jossa kaksi suurinta taloutta jakavat maailman kahteen osaan, pääsihteeri sanoi.

Niinistön puheenvuoro on ohjelmassa huomenna.

YK:n 75. yleiskokouksen korkean tason puheet pidetään pandemian takia poikkeuksellisissa puitteissa. Pääsihteeri Guterres puhui New Yorkin päämajassa lähes tyhjälle salille. Häntä seuraavat valtioiden ja hallitusten johtajat puolestaan esiintyvät ennalta nauhoitetuilla puheilla.

Ensimmäisen päivän puhujalistalla ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Tiistain puhujien joukossa ovat myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Iranin presidentti Hasan Ruhani.

Puhemaraton jatkuu viikonlopulle saakka, sillä puhujia on jonossa lähes 200. Presidentti Sauli Niinistön pitämä Suomen virtuaalinen puheenvuoro on yleiskokouksen ohjelmassa huomenna keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE