Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

YK:n turvallisuusneuvosto erimielinen Turkista: Venäjä ja USA torppasivat vaatimuksen hyökkäyksen lopettamisesta

LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi syvän huolensa viime päivien tapahtumista Turkin ja Syyrian välillä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Tällä hetkellä meidän täytyy tehdä kaikkemme, jotta tilanne ei kärjisty enempää. Totta kai olen huolissani, Guterres sanoi lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminassa.

Turkin ja Syyrian kurdien tilannetta käsitteli myös myöhään torstaina Suomen aikaa koolla ollut YK:n turvallisuusneuvosto. Viiden Euroopan maan esitys, joka vaati Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä, kuitenkin torpattiin neuvostossa.

Esitystä vastusti ainakin Venäjä, joka kehotti tarkastelemaan kokonaisvaltaisesti Syyrian sodan tilannetta, ei vain Turkin toimia.

– (Esityksessä) pitäisi mainita laiton sotilaallinen läsnäolo maassa, Venäjän YK-lähettiläs sanoi viitaten Yhdysvaltoihin, Ranskaan ja Britanniaan.

Myös Yhdysvallat tarjosi neuvostolle toista päätöslauselmaehdotusta, jossa puhutaan diplomaattisesta ratkaisusta, mutta ei yhtä jyrkkäsanaisesti vedota hyökkäyksen lopettamiseksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Kelly Craft painotti neuvoston kokouksen jälkeen, ettei Yhdysvallat ole toimillaan tukenut Turkin hyökkäystä.

– Turkilla on nyt täysi vastuu kurdiväestön ja uskonnollisten vähemmistöjen, kuten kristittyjen suojelusta, Craft sanoi ja lisäsi, että Turkin on pidettävä myös äärijärjestö Isis kurissa.

Trump on pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja välittäjiksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on pyytänyt yhdysvaltalaisdiplomaatteja toimimaan välittäjinä neuvotteluissa Turkin ja Syyrian kurdiryhmien välillä. Asiasta kertoo Yhdysvaltain hallinnon nimettömänä pysyttelevä lähde uutistoimisto AFP:lle.

Lähteen mukaan presidentti on pyytänyt virkamiehiään etsimään keinoja, joiden avulla saavutettaisiin tulitauko Turkin ja Syyrian kurdien välille.

Trump esitti ajatuksen aiemmin jo Twitterissä, jossa hän pohti, että välittäjän rooli voisi olla yksi kolmesta vaihtoehdosta, jolla Yhdysvallat vastaa Turkin toimiin. Muita vaihtoehtoja Trumpin mukaan olisivat talouspakotteet tai Turkin hyökkäykseen vastaaminen sotilaallisin keinoin.

Turkki aloitti sotilasoperaation Syyrian pohjoisosiin keskiviikkona sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vetänyt joukkonsa pois alueelta. Turkin käynnistämä hyökkäys ja Syyrian kurdijoukkojen vastaiskut olivat torstaina verisiä. Kuolonuhreista raportoitiin molemmin puolin Turkin ja Syyrian rajaa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan yli 60 000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

Trump on perustellut joukkojen vetämistä Syyrian kurdialueelta sillä, että Yhdysvaltojen on irtauduttava ”loputtomista sodista”. Yhdysvallat oli aiemmin tehnyt alueella yhteistyötä kurdijoukkojen kanssa taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Tämä yhteistyö on hiertänyt Turkkia, jonka mielestä kurdien järjestö YPG on sille turvallisuusuhka. YPG:lla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU ja Turkki ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE