Kotimaa

Yksi adressi puhutteli Tellervo Koivistoa erityisesti: ”Sai kyyneleet vuotamaan pitkäksi aikaa”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Moni yllättyi iloisesti, että rouva Tellervo Koivisto jaksoi saapua puolisonsa presidentti Mauno Koiviston muistelutilaisuuteen keskiviikkona. Hän myös kertoi eräästä tietystä adressista, joka toi mieluisia muistoja mieleen – ja liikutti myös syvästi.

Adressin lähettäjä oli Sosialidemokraattiset nuoret ry. Adressissa oli siteerattu uusia sanoja Varšavjanka-laulusta. Sanat alkoivat ”Kerran kun menneet on voimamme päivät…”

Lopussa oli sanoittajan nimi: M.H. Koivisto.

– Se sai kyyneleet vuotamaan pitkäksi aikaa, Tellervo Koivisto kertoi.

Hänelle muistui myös tuolloin adressia lukiessa, kuinka uusi sanoitus syntyi Varšavjankaan. Tarinan, jonka oli jo unohtanut.

– Olimme 1950-luvun alussa tulossa Punkalaitumelta Turkuun. Linja-auto tuli tupaten täyteen ja kuljettaja sanoi, että tiivistäkää. Siinä vaiheessa minä siirryin Maunon syliin istumaan.

Tellervo Koivisto seuraili, mitä mies puuhasi kynä ja paperi kädessä.

– Hän käänsi jostakin kielestä Varšavjankaa suomeksi. Minä maiskuttelin mielessäni, kun hän kertoi ääneen, mitä paperille pisti.

Uudet sanat tuntuivat olleen Tellervo Koivistolle mieleen, sillä hän arvioi keskiviikkona, että ”vanhat sanat eivät olleet kovin kauniit”. Ja nehän alkavat ”Riistäjät ruoskaa nyt selkäämme soittaa…”

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat