”Yksi kansa… Ei tee mieli ajatella” – Sorsa-säätiön Majander kuulee pahoja kaikuja Saksan oikeistopopulistien iskulauseissa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
AfD:n kannattaja jakoi lentolehtisiä Saksan liittopäivävaalien alla.

Saksan syyskuun liittopäivävaalit osoittivat, että eurooppalaisen politiikan uusjako järisyttää myös Saksan puoluejärjestelmää, ajatuspaja Kalevi Sorsa –säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kirjoittaa.

– Suurten kansanpuolueiden kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien kannatuksesta suli kerralla lähes 14 prosenttia, samalla kun oikeistopopulistit valtaavat alaa erityisesti itäisissä osavaltioissa, Majander analysoi.

– Saksan syyskuiset liittopäivävaalit kertovat, että ainakin poliittiselta kulttuuriltaan ja mielipideilmastoltaan itä ja länsi ovat edelleen kaukana toisistaan.

Hän huomauttaa, että viimeistään nyt on Saksassa syytä herätä todellisuudesta, jossa liittotasavalta nähdään vain kahden perinteisen valtapuolueen, kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien, kilpakenttänä.

Majander kiinnittää huomiota etenkin ääripuolueiden menestykseen Saksan itäisissä osavaltioissa.

– Vaikka kommunistisesta yhteiskuntamallista saati ideologiasta ei kannata puhua, niin DDR-ajan henkistä perintöä kantavat vasemmistopuolue sekä oikeistopopulistinen vaihtoehto Saksalle. Molemmat ylsivät itäisissä osavaltioissa kaksi kertaa suurempaan kannatukseen kuin lännessä: Die Linke 17,2/8,8 – AfD 21,6/10,2 (Berliini jätetty pois laskuista).

Angela Merkelin CDU kärsi vaaleissa rökäletappion (–8,6 %), mutta jäi itäisissä osavaltioissa selvästi vielä valtakunnallisen keskiarvonsakin alle (32,9/29,2). SPD:n synkkä tulos (20,5) riitti koko maassa toiseen sijaan, mutta idässä (14,3) vasta neljänneksi.

Maahanmuuttovastaisuus toimii mobilisoivana tekijänä.

Majanderin mukaan Saksan liittopäivävaalien alyyseissa on viitattu siihen, että mentaaliselta maisemaltaan itäinen Saksa rinnastuu paremminkin Visegrad-maihin Puolaan, Tšekkiin, Slovakiaan ja Unkariin kuin läntisempään Eurooppaan.

– Maahanmuuttovastaisuus toimii mobilisoivana tekijänä, vaikka esimerkiksi islamin ulkoisia merkkejä näkyisi (itäisisten osavaltioiden) arjessa ja katukuvassa suhteellisesti länttä vähemmän.

Erityisen suosittu oikeistopopulistinen AfD on Saksin vapaavaltiossa, jossa se nousi liittopäivävaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Majander kertaa, että vapaavaltion pääkapupungissa Dresdenissä ovat ”patrioottiset eurooppalaiset” marssineet ”länsimaiden islamisoimista vastaan” (Pegida) jo kolmen vuoden ajan.

– Aina maanantaisin, kuten vuonna 1989 konsanaan, Majander toteaa viitaten saksalaisten marsseihin 1980-luvun lopulla järjestettyihin marsseihin, joiden seurauksena murtuivat muurit, ja kylmän sodan asetelma horjui.

Tuolloin iskulauseena toimi ”Wir sind das Volk – Me olemme kansa”.  Lauseella pyrittiin edistämään Euroopan yhtenäisyyttä.

Iskulausetta on jälleen lämmitelty käyttöön patrioottisten eurooppalaisten marsseilla.

Nyt Majanderin mukaan iskulausetta on jälleen lämmitelty käyttöön patrioottisten eurooppalaisten marsseilla.

– ”Kansan” sijaan painotus on nyt kuitenkin voimakkaasti sanalla ”Me”, sillä eroa tehdään totalitaarisen regiimin sijaan ulkopuolelta uhkaaviin toisiin, maahantunkeutujiin.

– Kun Saksasta on kyse, ei tee mieli ajatella mitä historian analogioita voi nousta mieleen, jos teemaa ”yhdestä kansasta” ryhdytään edelleen jalostamaan uusiokäyttöön. ”Ein Volk, ein Reich, ein Führ…”

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT

Amerikkalaisten sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen

Yhdysvaltojen laivaston sotilaskone on syöksynyt Filippiinienmereen. Se oli matkalla lentotukialukselle kyydissään yhteensä 11 ihmistä.

Japanin viranomaisten mukaan kahdeksan ihmistä on saatu pelastettua. Muiden kohtalosta ei ollut heti tietoa. Japani kertoi myös, että Yhdysvaltojen viranomaiset epäilevät turman syyksi moottorivikaa.

Japani auttaa Yhdysvaltoja etsintä- ja pelastusoperaatiossa. Siihen osallistuu muun muassa lentotukialus USS Ronald Reagan, jolle pudonnut kone oli matkalla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hollywoodin menestysohjaaja vetäytyi – kosketteli työntekijöitä häiritsevästi

Kuva: Lehtikuva

Elokuvayhtiö Disneyn animaatioista vastaava johtaja on vetäytynyt pitkälle virkavapaalle halailtuaan työntekijöitään häiritsevästi.

Disney-pomo John Lasseter kertoi tiistaina yrityksen sisäisessä muistiossa jäävänsä puoleksi vuodeksi pois töistä ja myönsi halailleensa työntekijöitään tavalla, jonka osa työntekijöistä koki loukkaavaksi tai epämiellyttäväksi. Hän pahoitteli käytöstään Disneyn työntekijöille jaetussa viestissä.

Oscar-palkittu Lasseter tunnetaan Pixar-animaatiostudion menestyksen luojana. Hän ohjasi menestysanimaation Toy Story – leluelämää ja sen ensimmäisen jatko-osan.

Lasseter sanoi, ettei ollut onnistunut luomaan animaatiostudioihinsa ”kunnioituksen ja luottamuksen kulttuuria”. Virkavapaansa hän aikoo käyttää pohtimalla, miten tilanteessa edetä ja ”pitää parempaa huolta itsestään”.