Ulkomaat

”Yksi kansa… Ei tee mieli ajatella” – Sorsa-säätiön Majander kuulee pahoja kaikuja Saksan oikeistopopulistien iskulauseissa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
AfD:n kannattaja jakoi lentolehtisiä Saksan liittopäivävaalien alla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
AfD:n kannattaja jakoi lentolehtisiä Saksan liittopäivävaalien alla.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
AfD:n kannattaja jakoi lentolehtisiä Saksan liittopäivävaalien alla.

Saksan syyskuun liittopäivävaalit osoittivat, että eurooppalaisen politiikan uusjako järisyttää myös Saksan puoluejärjestelmää, ajatuspaja Kalevi Sorsa –säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kirjoittaa.

– Suurten kansanpuolueiden kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien kannatuksesta suli kerralla lähes 14 prosenttia, samalla kun oikeistopopulistit valtaavat alaa erityisesti itäisissä osavaltioissa, Majander analysoi.

– Saksan syyskuiset liittopäivävaalit kertovat, että ainakin poliittiselta kulttuuriltaan ja mielipideilmastoltaan itä ja länsi ovat edelleen kaukana toisistaan.

Hän huomauttaa, että viimeistään nyt on Saksassa syytä herätä todellisuudesta, jossa liittotasavalta nähdään vain kahden perinteisen valtapuolueen, kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien, kilpakenttänä.

Majander kiinnittää huomiota etenkin ääripuolueiden menestykseen Saksan itäisissä osavaltioissa.

– Vaikka kommunistisesta yhteiskuntamallista saati ideologiasta ei kannata puhua, niin DDR-ajan henkistä perintöä kantavat vasemmistopuolue sekä oikeistopopulistinen vaihtoehto Saksalle. Molemmat ylsivät itäisissä osavaltioissa kaksi kertaa suurempaan kannatukseen kuin lännessä: Die Linke 17,2/8,8 – AfD 21,6/10,2 (Berliini jätetty pois laskuista).

Angela Merkelin CDU kärsi vaaleissa rökäletappion (–8,6 %), mutta jäi itäisissä osavaltioissa selvästi vielä valtakunnallisen keskiarvonsakin alle (32,9/29,2). SPD:n synkkä tulos (20,5) riitti koko maassa toiseen sijaan, mutta idässä (14,3) vasta neljänneksi.

Maahanmuuttovastaisuus toimii mobilisoivana tekijänä.

Majanderin mukaan Saksan liittopäivävaalien alyyseissa on viitattu siihen, että mentaaliselta maisemaltaan itäinen Saksa rinnastuu paremminkin Visegrad-maihin Puolaan, Tšekkiin, Slovakiaan ja Unkariin kuin läntisempään Eurooppaan.

– Maahanmuuttovastaisuus toimii mobilisoivana tekijänä, vaikka esimerkiksi islamin ulkoisia merkkejä näkyisi (itäisisten osavaltioiden) arjessa ja katukuvassa suhteellisesti länttä vähemmän.

Erityisen suosittu oikeistopopulistinen AfD on Saksin vapaavaltiossa, jossa se nousi liittopäivävaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Majander kertaa, että vapaavaltion pääkapupungissa Dresdenissä ovat ”patrioottiset eurooppalaiset” marssineet ”länsimaiden islamisoimista vastaan” (Pegida) jo kolmen vuoden ajan.

– Aina maanantaisin, kuten vuonna 1989 konsanaan, Majander toteaa viitaten saksalaisten marsseihin 1980-luvun lopulla järjestettyihin marsseihin, joiden seurauksena murtuivat muurit, ja kylmän sodan asetelma horjui.

Tuolloin iskulauseena toimi ”Wir sind das Volk – Me olemme kansa”.  Lauseella pyrittiin edistämään Euroopan yhtenäisyyttä.

Iskulausetta on jälleen lämmitelty käyttöön patrioottisten eurooppalaisten marsseilla.

Nyt Majanderin mukaan iskulausetta on jälleen lämmitelty käyttöön patrioottisten eurooppalaisten marsseilla.

– ”Kansan” sijaan painotus on nyt kuitenkin voimakkaasti sanalla ”Me”, sillä eroa tehdään totalitaarisen regiimin sijaan ulkopuolelta uhkaaviin toisiin, maahantunkeutujiin.

– Kun Saksasta on kyse, ei tee mieli ajatella mitä historian analogioita voi nousta mieleen, jos teemaa ”yhdestä kansasta” ryhdytään edelleen jalostamaan uusiokäyttöön. ”Ein Volk, ein Reich, ein Führ…”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat