Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Yksi piuha passeliksi kaikkiin laitteisiin – EU-komissio tahtoo yhdenmukaistaa matkapuhelinten latauspäät

LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

EU-komissio esittää matkapuhelinten ja muun kannettavan teknologian latauslaitteiden yhdenmukaistamista. Esityksen mukaan tietyntyyppisellä latausjohdolla pitäisi jatkossa voida ladata kaikenlaisia laitteita tuotemerkistä riippumatta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Esityksen tarkoituksena on vähentää elektronista jätettä ja kuluttajalle useista eri latauslaitteista syntyvää epäkäytännöllisyyttä.

Komission mukaan matkapuhelinten latausratkaisujen määrää on saatu vuosikymmenen aikana laskettua kolmestakymmenestä kolmeen, mutta lopullinen yleislaturimalli ei ole vapaaehtoisella lähestymistavalla vakiintunut markkinoilla. Komissio jatkaa lainsäädännön keinoin yhteisen latausratkaisun toteuttamista.

–  Eurooppalaiset kuluttajat ovat turhautuneet laatikoihin kasautuviin yhteensopimattomiin latureihin. Annoimme elektroniikka-alalle paljon aikaa löytää ratkaisuja, mutta nyt aika on kypsä yleislaturin määrittämiseen lainsäädännön keinoin, kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margarethe Vestager sanoo tiedotteessa.

Komission esityksen mukaan EU:n standardiksi tulisi usb-c-liitäntä, joka pitäisi ottaa käyttöön kaikissa älypuhelimissa, tableteissa, kameroissa, kuulokkeissa, kannettavissa kaiuttimissa ja käsikonsoleissa.

Esimerkiksi teknologiayhtiö Apple käyttää tuotteissaan erilaisia liittimiä.

Esitys koskee myös pikalatausta

Muutosesitystä ehdotetaan tehtäväksi radiolaitedirektiiviin, jossa yhdenmukaistetaan myös pikalataustekniikka. Yhdenmukaistus estää komission mukaan eri valmistajia perusteettomasti rajoittamasta latausnopeutta.

Samalla ehdotetaan myös latureiden elektroniikkalaitteiden myymistä erillään. Esityksen mukaan tämä vähentää turhaan ostettujen tai käyttämättä jäävien latureiden määrää. Muutoksen arvioidaan vähentävän elektroniikkalaiteromun määrää lähes tuhannella tonnilla vuodessa.

Komission esitys siirtyy seuraavaksi EU-parlamentin ja EU-neuvoston käsiteltäväksi. Voimaan tullessaan laissa on kahden vuoden siirtymäaika, minkä aikana EU:n esittämät muutokset on tehtävä.

Yhtäaikaisesti yleislaturia koskevan esityksen kanssa pyritään edistämään ulkoisia virtalähteitä koskevaa lainsäädäntöä, jotta yhteentoimivuus latauskaapelin molemmissa päissä voidaan varmistaa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE