Politiikka

Yksi SAK:n liitto äänesti tänään tyhjää – tämän syyn se antaa ratkaisulleen

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SAK:n hallitus hyväksyi maanantaina alustavasti neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta mutta vasta äänestyksen jälkeen.  Päätös syntyi äänin 14–5.

Yksi liitto äänesti tyhjää: Rakennusliitto.

Asia herätti tuoreeltaan kummastusta, koska liitto päätti jo viime viikolla, ettei se ole mukana sopimuksessa.

Syy oli seuraava: Puheenjohtaja Matti Harjuniemi äänesti tyhjää, koska liiton hallitus päätti perjantaina yksimielisesti, että rakentajat neuvottelevat omat sopimuksensa ensi talvena. Rakentajat eivät halua työehtosopimuksiin lisää työaikaa, etenkään ilman vastaavaa palkkaa. Rakennusliiton mukaan sen alalla yhteiskuntasopimuksessa määritelty kilpailukykypaketti on jo käytössä.

Myös SAK edellyttää, että myös maan hallitus toimii omalta osaltaan kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Se vaatii, että hallitus luopuu puolentoista miljardin euron leikkauksista sekä veronkorotuksista sekä toteuttaa veronkevennykset.

SAK on edelleen valmis jatkamaan niin sanotun Suomen mallin valmistelua. Kyseessä on malli, jonka mukaan vientiteollisuuden tila ratkaisee kaikkien alojen palkankorotukset.

Kilpailukykysopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä SAK:n hallitus päättää lopullisesti kesäkuussa, kun sopimuksen kattavuus ja maan hallituksen toimet sopimuksen osalta ovat varmistuneet.

EK ilmoitti tänään, ettei 80 prosentin kattavuus riitä. Se vaati toimitusjohtajansa Jyri Häkämiehen suulla kaikkia liittoja mukaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat