Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yksi sana aiheutti tunnin väännön puolustusvaliokunnassa – tästä oli kyse

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.).

Eduskunta käsittelee lakeja siviili- ja sotilastiedustelusta eli tiedustelulakeja. Asiaan liittyy perustuslain 10§:n muutos ja tämän kautta se, voitaisiinko tiedustelulait viedä läpi kiireellisessä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Puolustusvaliokunta ja ulkoasiainvaliokunta antoivat eilen asiasta lausuntonsa. Lue Demokraatin uutinen asiasta tästä.

“Valiokunnan mielestä on puolustuspoliittisesta näkökulmasta katsottuna perusteita lainsäädännön viivyttelemättömään käsittelyyn”, puolustusvaliokunta totesi lausunnossaan. Ulkoasiainvaliokunta ei ottanut lainsäädännön käsittelyn aikatauluun kantaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) sanoi eilen MTV Uutisille uskovansa, että eduskunta hyväksyy perustuslakimuutoksen kiireellisenä. Hän näyttäisi tulkitsevan myös puolustusvaliokunnan lausunnon tukevan sitä, että tiedustelulakien läpivieminen mahdollistuu kiireellisessä perustuslain säätämisjärjestyksessä eli jo tällä vaalikaudella.

– Valiokunnassa oli yksi ainoa eriävä mielipide asiaan liittyen. Se indikoi tietysti sitä, että on mahdollisuuksia saada 5/6 enemmistöä eduskunnassa sitten, kun sitä suuressa salissa perustuslakivaliokunnan lausunnon valossa käsittellään, Kanerva totesi MTV:lle.

Eriävän mielipiteen puolustusvaliokunnan lausuntoon jätti vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) katsoo, ettei puolustusvaliokunta ottanut kiireellisyyteen kantaa.

Lisää aiheesta

– Kanervan näkemykset edustavat hänen henkilökohtaista käsitystään asian etenemisen vaihtoehdoista enkä niihin puutu. Totean vain, että pitäydyn siinä kirjallisessa lausunnossa, jonka puolustusvaliokunta asiassa antoi, Kari sanoo Demokraatille.

“Johtopäätöksissä ei pidä lähteä laukalle.”

Eilisessä puolustusvaliokunnassa käytettiin vajaa tunti aikaa lähinnä yhden sanan pohtimiseen. Kyse oli siitä, kirjoitetaanko lausuntoon, että valiokunnan mielestä olisi perusteita lainsäädännön kiireelliseen käsittelyyn. Hallituspuolueet ajoivat muotoilua voimakkaasti läpi.

Oppositiopuolueiden valiokunnissa esilläolleista kannoista Kari puhuu vain SDP:n puolesta.

– Itse pidin kiinni siitä linjasta, että kiireellisyyden arvioimisen tulee jäädä perustuslakivaliokunnan ja sen jälkeen eduskunnan tehtäväksi, koska kyseessä on perustuslain säätämämisjärjestykseen liittyvä asia, Mika Kari toteaa.

– Puolustusvaliokunnan sen sijaan piti keskittyä antamaan kokonaisarvio viime vuosien turvallisuustilanteesta ja sen odotettavissa olevasta kehityssunnasta ja siihen liittyvistä tarpeista. Tämä ei kuitenkaan hallitukselle riittänyt, vaan hallitus halusi esityksensä mukaisesti härkäpäisesti pitää kiinni siitä, että oltaisiin kannatettu kireellisyyttä. Tähän emme kuitenkaan voineet suostua, koska parlamentissa perustuslakiin liittyvät asiat kuuluvat perustuslakivaliokunnan ja lopulta eduskunnan täysistunnon arvioitaviksi.

Lopulta lausuntoon kirjattiiin, että lainsäädännön viivyttelemättömään käsittelyyn on perusteita. Kari toteaa, että käsittelyn kiireellisyyden arviointi on lopulta yhteiskunnallisen ja poliittisen harkinnan tulosta ja siksi asia sopii luontevasti perustuslakivaliokunnan ja täysistunnon arvioitavaksi.

Se taasen, että asia on käsiteltävä viivyttelemättä tarkoittaa Karin mukaan vain sitä, että asia etenee eduskunnan työjärjestyksen mukaisesti. Kyse ei ole kannanotosta kiireellisyyteen. Kari viittaa eduskunnan työjärjestykseen, jossa todetaan, että “valiokunnan tulee ilman aiheetonta viivytystä käsitellä sinne lähetetyt asiat”.

– Sosialidemokraatit puolustusvaliokunnassa lähtivät siitä, että kokoamme hyvin realistisen paketin turvallisuustilanteesta ja sen muutoksesta, jotta perustuslakivaliokunnalla olisi mahdollisimman helppo työ tehdä arvio kiireellisyydestä. Etsimme tasapainoa turvallisuuden ja kansalaisten perusoikeusien välille. Jotta tässä onnistutaan, asia pitää käsitellä tyynenviileästi ja faktoihin pohjautuen eikä lähteä johtopäätöksissä laukalle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE