Politiikka

”Yksikin uusi alkoholiriippuvainen nuori on liikaa” – Sd-kansanedustaja huolissaan lakiuudistuksen haitoista

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan (sd.) mukaan eduskunnan lähetekeskusteluun huomenna siirtyvä alkoholilain uudistus ulkoistaa alkoholista syntyvät haitat ja kustannukset yhteiskunnan kannettavaksi kasvattaen hyvinvointi- ja terveyseroja. Uudistus myös hyödyttää vähittäiskauppaa ja ulkomaista alkoholiteollisuutta Alkon kustannuksella.

– Lisäksi muutos toisi entistä näkyvämmän kanavan markkinoida väkiviinapohjaisia juomia lapsille ja nuorille vähittäiskaupassa, eikä muutos myöskään millään tavalla edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa edistäen ravintola-alan työllisyyttä.

– Alkoholipolitiikan tavoitteena tulee olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin haitoilta. Eduskunnan käsittelyyn tulossa olevan lakimuutoksen myötä kaupoissa myytävien alkoholijuomien enimmäisväkevyyttä lisättäisiin 4,7 %:sta 5,5 %:iin.

Vahvan oluen ja lonkeron lisäksi vähittäiskaupoissa voitaisiin myydä uudistuksen myötä aiempaa laajempi valikoima väkiviinapohjaisia juomasekoituksia, jotka vetoaisivat Elorannan mukaan erityisesti nuoriin. Hänen mukaansa markkinatutkimusten mukaan juuri nuoret kokevat värikkäiden limuviinojen ulkoasun houkuttelevaksi.

– Sanotaan jopa, että limuviinat on luotu totuttamaan nuoria alkoholin kuluttajiksi. Joillekin nuorille limuviina aiheuttaa jopa riippuvuutta. Toivottavasti järki voittaa eikä vahvempia limuviinoja tuoda ruokakauppaan. Yksikin uusi alkoholiriippuvainen nuori on liikaa, hän painottaa.

Eloranta pitää lakiuudistusta myös merkittävänä uhkana hyvässä kasvussa olevalle suomalaiselle pienpanimoteollisuudelle.

– Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden enimmäisväkevyyden nosto lisää kauppojen valikoimaa tuntuvasti ja samasta hyllytilasta tulee taistelemaan myös huima määrä kansainvälisiä viinabrändejä ja tuontioluita, hän muistuttaa.

– Siinä välissä pienpanimoilla tulee olemaan todella ahdasta, sillä harvalla pienpanimolla on valmiuksia pärjätä hintakilpailussa, jonka muutos tulee tuomaan.

Olisi toivottavaa, että laki tulisi voimaan vasta huhtikuussa.

Elorannan mukaan olisi toivottavaa, että laki tulisi voimaan vasta huhtikuussa. Alkoholituottajat ovat jo jättäneet alkuvuoden tarjoukset keskusliikkeille.

– Globaalit toimijat ovat tarjonneet olemassa olevat vahvat tuotteensa kaupalle, mutta pienet kotimaiset tuottajat eivät ole nykysäännöksillä tarjonneet mitään, koska heillä ei vastaavia tuotteita vielä ole.

– Jos laki tulisi voimaan vasta keväällä uuden valikoimajakson alkaessa, kaikki olisivat samalla viivalla tuotteineen ja aikaa tuotekehitykseen olisi riittävästi.

Uudistuksessa on Elorannan mukaan hyvää se, että pienpanimoille tulee mahdollisuus suoramyyntiin. Tosin tämäkin uudistus oli hänestä jäämässä torsoksi.

– Vielä keväällä näytti siltä, että suoramyyntioikeus olisi koskenut vain enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärää eli vain kaikkein pienimpiä pienpanimoita.

– Lähestyin asiassa peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.), jonka myötävaikutuksella kaikki pienpanimot ovatkin saamassa suoramyyntioikeuden, Eloranta toteaa.

Eloranta korostaa alkoholin olevan myrkky.

Eloranta korostaa alkoholin olevan myrkky, joka aiheuttaa 60 eri sairautta. Eloranta esittää alkoholin olevan Suomessa yleisin työikäisten kuolinsyy jopa 4000 vuosittaisessa tapauksessa, useammin kuin sepelvaltimotauti.

– Alkoholin suurkuluttajia on jo puoli miljoonaa. Alkoholi aiheuttaa jopa miljardin vuosikustannukset, välillisesti jopa 3-5 miljardia. Se aiheuttaa myös mittaamattoman määrän sivullisten kärsimystä, haittoja ja turvattomuutta. Juominen vaikuttaa aina myös lähiympäristöön, erityisesti lapsiin.

– Vuosittain noin 600:lle vastasyntyneelle on äidin raskauden aikainen alkoholinkäyttö aiheuttanut jonkin asteisen vaurion. 1960-luvun kahdesta litrasta on naisten alkoholin kulutus kuusinkertaistunut ja miesten kaksinkertaistunut.

Lisätty ”Eloranta esittää alkoholin” kolmanneksi viimeiseen kappaleeseen klo 17:05.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat