Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Yksin vai yhdessä?

Suomessa ja yleisemmin Euroopassa yksinasuvien talouksien lisääntyminen on ollut nouseva ilmiö viimeisien vuosikymmenien aikana. Vielä vuonna 1985 yksinasuvien talouksia oli Suomessa hieman yli 500 000 (28%) kotitaloutta, kun vuonna 2017 yksineläviä kotitalouksia oli jo noin 1,1 miljoonaa (43%).

Kim Lindström

JHL:n pääluottamusmies, Lapua

On hyvä, että olemme huolissamme syntyvyydestä ja puhumme eri medioissa paljon ydinperheistä ja perheiden tukemisesta. Olisiko kuitenkin aika nostaa esille myös yksinasuvien taloudet? Yleisimpinä syinä yksinasumiseen pidetään eliniän nousua, avioerojen yleistymistä ja tulotasojen kasvua. Osalle se on selvä valinta.

Se miksi halusin nostaa esille asian, johtuu siitä että mitä vanhemmaksi elämme, sitä varmemmin päädymme asumaan yksin. Onko meillä resursseja pitää huolta yksinasuvista vanhuksista? Monet tarvitsevat apua jossain kodin askareissa, vaikka pääsääntöisesti selviäisivät yksin. Huomaammeko mahdolliset sairaudet ajoissa ihmisillä, jotka asuvat yksin ja varsinkin tilanteessa, jossa heillä ei ole sukulaisia?

Esimerkiksi 80 vuotta täyttäneistä 70 prosenttia asuu yksin ja suuret ikäluokat vasta lähestyy noita lukemia. Naisten osuus yksinasuvista nousee mitä vanhemmaksi eletään. Onko meidän palvelurakenne sellainen, ettei ketään jätetä yksin?

Keskimäärin EU-maissa joka neljäs yksinasuva asuu köyhyysrajan alapuolella, kun raja-arvona on 60 % kunkin maan kotitalouksien mediaanitulosta. Ero kahden- tai useamman hengen asuntokuntiin on merkittävä, heistä riskirajan alapuolella elää vain noin joka kymmenes. Vertailumaiden (Suomi, Ruotsi ja Norja) yksinasuvista köyhyysrajan alla oli Suomessa korkein vielä vuonna 2014, jolloin joka kolmas eli köyhyysrajan alapuolella. Tilanne on kuitenkin hieman parantunut.

Mielenterveysongelmat ovat yksi keskeisimmistä yksineläjien terveysongelmista. Nuorista naisista lähes joka kolmas ja miehistä joka neljäs on kokenut masennusta ja lähes joka viidennellä on ollut itsemurha-ajatuksia. Hieman vanhemmilla masentuneisuutta ja itsemurha-ajatuksia on myös selvästi enemmän kuin heillä, jotka eivät asu yksin.

Onneksemme maassa on hallitus, joka tekee politiikkaa ihminen edellä. Pidetään huoli, että vanhuksilla on turvallinen ja inhimillinen vanhuus. Muistathan sinäkin aina tervehtiä ja kysyä vointia. Nämä ovat niitä pieniä asioita, joita jokainen meistä voi tehdä ja omalla toiminnallaan osoittaa välittävänsä ja huomioivansa toisen ihmisen.

Yksin tai yhdessä, kuitenkin niin että elämme ihmisarvoisen elämän.

 

Lähde: Yksin osana elinkaarta, valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 66/2018

 

Kirjoittaja on JHL:n pääluottamusmies ja puolueosaston puheenjohtaja Lapualta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE