Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Yksittäinen hakkeri on pieni riski, valtiolliset toimijat erittäin suuri – 5g:n riskiarviot julkaistiin

Istock

Valtiollisen toimijan häirintä on Suomen arvion mukaan erittäin suuri riski viestintäverkoille, selviää EU-komissiolle toimitetusta 5g:n riskiarviosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen mukaan on olemassa erittäin suuri riski, että valtio tai valtiollinen toimija hakkeroituu tai häiritsee viestintäverkkojen toimintaa. Raportissa selvästi pienemmäksi riskiksi on arvioitu esimerkiksi se, että yksittäinen hakkeri rikkoisi viestinnän suojan.

EU-komissio julkaisi tänään yhteenvedon kansallisista 5g-verkkojen riskiarvioista. Verkkojen turvallisuus on noussut keskusteluun varsinkin kiinalaisen Huawein takia, koska amerikkalaiset epäilevät yhtiön vuotavan tietoa Kiinalle. Huaweita ei odotetusti mainita komission tai Suomenkaan raportissa erityisenä riskiyhtiönä.

Suomen suhtautuminen kiinalaisyhtiöön on neutraali, sanoo ylijohtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

– Yksittäisen valtion tai yrityksen nimeäminen ei kuulu meidän oikeusvaltioperinteeseemme. Tietoturvarikkomuksia on löydetty ihan luotettaviltakin toimijoilta, Vilkkonen sanoo STT:lle.

Valtiollisen toimijan aiheuttama riski on arvioitu hänen mukaansa Suomen raportissa korkeaksi yleisen kansainväliseen keskustelun takia.

– Riski 5g:ssä on vähintään samanlainen kuin muissakin viestintäverkoissa. Samalla tavalla olemme suhtautuneet varauksellisesti kaikkiin laitetoimittajiin ja ilmansuuntiin koko historian ajan.

Myös sitä pidetään korkeana riskinä, että pahantekijä soluttautuu yritykseen tai alihankkijan palkkalistoille. Sen takia myös esimerkiksi siivoojille tehdään Vilkkosen mukaan turvallisuusselvityksiä.

Riskiarvion tekemiseen ovat osallistuneet Suomessa eri ministeriöiden lisäksi myös poliisi ja suojelupoliisi.

5g-verkon käyttöönotto on silti selvästi suurempi mahdollisuus kuin riski.

Maailman suurimpia verkkolaitevalmistajia ovat Huawein ohella Ericsson ja Nokia sekä pienempiä esimerkiksi ZTE ja Samsung.

5g on edeltäjiään monimutkaisempi ja perustuu fyysisen infrastruktuurin ohella voimakkaammin ohjelmistoihin. Samalla verkkoa ylläpitävien toimijoiden määrä kasvaa.

– Tänä päivänä oikeastaan kaikki tapahtuu teleyrityksissä, jotka reitittävät liikennettä. Jatkossa toimintaa voivat tehdä itsenäisesti uudentyyppiset toimijat eli muutkin kuin teleyritykset, Vilkkonen selvittää.

Hänen mukaansa 5g-verkon käyttöönotto on silti selvästi suurempi mahdollisuus kuin riski. Riskit pitää vain huomioida.

– Kriittisen infrastruktuurin turvallisuudesta pitää pysyä jatkuvasti valppaana. Tuudittautuminen ajatukseen, että paha tulee vain yhdestä lähteestä, ei missään tapauksessa riitä.

EU-komission raportin mukaan valtiolliset toimijat koetaan vakavaksi riskiksi myös muissa EU-maissa. Tämä johtuu siitä, että niillä voi olla halua ja ennen kaikkea kykyä toteuttaa korkeaa osaamista vaativia hyökkäyksiä.

Tärkeä haavoittuvuus aiheutuu komission mukaan myös siitä, jos verkon toimivuus riippuu yhdestä toimijasta.

STT–Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE