Politiikka

Yksityinen päivähoito yleistyy suurissa kaupungeissa – bisnekselle pedattu

Timo Sparf
Timo Sparf
Timo Sparf

Osassa suomalaista kunnista yksityinen päivähoito kattaa jo yli kolmanneksen päivähoitopaikoista. Esimerkiksi Oulussa lähestytään 40:tä prosenttia. Kuntaliiton mukaan valtakunnallinen keskiarvo on alle 10 prosenttia, mutta kuntien välillä on valtavia eroja. Suurissa kaupungeissa tarjontaa on enemmän. Monissa pienissä kunnissa varhaiskasvatusalan yksityisiä toimijoita ei ole ollenkaan.

– Yksityisen päivähoidon lisääntymisen on osaltaan mahdollistanut palvelusetelien ottaminen käyttöön, kertoo Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

Suomeen on luotu hyvä markkinarako harjoittaa menestyksellistä liiketoimintaa varhaiskasvatuksen avulla.

Palvelusetelillä tai yksityisen hoidon tuella kunnat tukevat perheitä, jotka valitsevat yksityisen päivähoidon. Palvelusetelin käyttöä perustellaan usein edullisuudella kunnalliseen päivähoitoon verrattuna, mutta Pakasen mukaan kustannukset eivät aina ole vertailukelpoisia.

– Tämä on hiukan kyseenalaista, koska yksityinen yrittäjä määrittelee itse, millaista palvelua tarjoaa, hän sanoo.

– Monet yksityiset päiväkodit eivät tarjoa esimerkiksi vuorohoitoa.

Yksityisen päivähoidon toimijat eivät ole samasta puusta. On kaikkea ulkomaisten sijoitusyhtiöiden omistamista ketjuista yhden yksikön pienyrityksiin.

– Monikansalliset ketjut valtaavat alaa. Suomeen on luotu hyvä markkinarako harjoittaa menestyksellistä liiketoimintaa varhaiskasvatuksen avulla, Pakanen sanoo.
Kuntaliiton erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan pienet yritykset voivat pärjätä paikallisilla eduilla, esimerkiksi kielipainotuksella tai Steiner-pedagogiikan tyyppisillä vaihtoehdoilla.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat