Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Yksityisten asiakastilojen suluista kysyttiin aveilta, sulkuja luvassa vain pk-seudulla – ”Tilanne voi muuttua toki vuorokaudessakin”

Thinkstock

Laajoja yksityisten asiakastilojen sulkuja on näillä näkymin tulossa vain pääkaupunkiseudulle. STT kysyi asiaa kaikilta aluehallintovirastoilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto aikoo kertoa iltapäivällä päätöksensä eri toimijoiden tilojen sulkemisesta. On mahdollista, että pääkaupunkiseudun kuntien lisäksi päätös kattaa joko osittain tai kokonaan myös muun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen.

Maanantaina voimaan tulleen tartuntatautilain muutoksen perusteella pahimmilla epidemia-alueilla aluehallintovirastot voivat sulkea asiakas- ja toimitiloja väliaikaisesti enintään kahdeksi viikoksi. Myös yksittäinen kunta voi tehdä sulkemispäätöksen omalla alueellaan. Kiinni voisi laittaa esimerkiksi kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit, harrastuspaikat ja huvipuistot.

Ravintoloita ei pystytä saman tartuntatautilain muutoksen nojalla sulkemaan. Hallitus kuitenkin kertoi torstaina, että se sulkee ravintolat poikkeusoloihin vedoten kolmeksi viikoksi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla 8. maaliskuuta alkaen.

Rajoituksia voidaan asettaa nopeasti
Sulkutoimien sijaan monet aluehallintovirastot julkistavat tänään ja lähipäivinä esimerkiksi päätöksiä siitä, että lähikontaktien välttämisen pitää olla asiakastiloissa oikeasti mahdollista. Yrityksille ja muille toimijoille tulee siis velvollisuuksia esimerkiksi rajoittaa asiakasmääriään tai järjestellä tilansa ja asiakaspaikkansa niin, että kahden metrin turvavälit voidaan pitää. Samoin monin paikoin yleisötilaisuuksien osallistujamäärää ollaan rajaamassa kuuteen.

Lounais-Suomen avissa tilojen sulkemisen mahdollistavia päätöksiä ei ole vielä viety valmistelua pitemmälle, kertoo vastuualueen johtaja Heikki Mäki.

–  Kyse on siis vasta toiminnan ohjauksesta ja sentyyppisestä rajoittamisesta. Meillä on kuitenkin kyky ottaa g-pykälän (tilojen sulkemisen) velvoitteita käyttöön noin 1–3 vuorokaudessa, hän sanoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen avin ylijohtaja Marko Pukkinen taas kertoo, että asiakastilojen sulkemisia pohdittiin leviämisvaiheessa olevan Vaasan sairaanhoitopiirin osalta, mutta piirissä arvioitiin, ettei niillä tämänhetkisessä tilanteessa saataisi epidemiaa torjuttua merkittävästi aiempaa paremmin.

–  Tilanne voi muuttua toki vuorokaudessakin. Mutta hyvin nopeasti me reagoimme, jos alueellamme toimivan sairaanhoitopiirin koronanyrkki toteaa, että tilanne on kehittymässä niin huonoon suuntaan. Käytännössä päätöksen ulos saamiseen menee meiltä päivä tai kaksi juridisten ja kielellisten vaatimusten takia, Pukkinen sanoo.

Lapissa kriteerit asiakastilojen sulkemiseen eivät täyty, kertoo aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta. Terveydenhuolto alueella ei siis ole ylikuormittumassa eikä tartuntaketjuja ole juuri jäänyt selvittämättä. Yleisötilaisuuksien kävijämäärän kiristäminen sen sijaan on pöydällä, ja siitä tehdään päätös ensi viikon alkupuolella.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
12.4.2021
HSY:n hallitus ryhtyy savustamaan eroamasta kieltäytynyttä toimitusjohtajaa ulos – pitää erottamista poliittisena jahtina
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE