Politiikka

Yksityisten päiväkotien lakko peruuntui – alalle syntyi sopu palkoista

lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti
lehtikuva / roni lehti

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriita on päättynyt. Alalle suunnitellut lakot peruuntuvat ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyvät välittömästi. Ensimmäinen lakko olisi uhannut yksityisiä päiväkoteja tämän viikon keskiviikkona ja torstaina, mutta sitä ei siis tule.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja muut yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat järjestöt ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen, kuten myös työnantajaa edustava Hyvinvointialan liitto.

Sopimuskausi alkaa 1. helmikuuta 2018 ja päättyy 31. maaliskuuta 2020. Sopimukseen kuuluu palkankorotuksia noin 3,5 prosentin verran. Ne ovat yleiskorotuksia ja palkkaryhmien vähimmäistasojen korotuksia.

Ensimmäinen yleiskorotus (1,33 prosenttia) maksetaan 1. huhtikuuta tänä vuonna ja seuraava yleiskorotus (1,34 prosenttia) ensi vuonna huhtikuun alussa.

Palkkaryhmien A-F vähimmäistasoihin tulee 0,9 prosentin suuruinen korotus ensi kesäkuun alussa ja 1 prosentin korotus ensi vuoden kesäkuun alussa.

– Palkkaryhmien vähimmäistasot nousevat merkittävästi. Yleiskorotusten lisäksi niitä korotetaan 1,9 prosenttia. Puhutaan vähintään vajaan 80 euron ja parhaillaan reilun 130 euron vähimmäistasojen korotuksista, JHL:n sopimustoimitsija Veikko Lehtonen laskee.

Nyt sopimukseen tulevat kirjaukset antavat hyvät mahdollisuudet puuttua räikeimpiin epäkohtiin.

Lisäksi luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita korotetaan viidellä prosentilla. Työsuojeluvaltuutetuille luodaan uusi alataso, joka on 20–29 edustettavaa.

Sopimuksella rajoitetaan nollasopimuksia ja vaihtelevaa työaikaa. Ratkaisu sisältää myös elementtejä, jotka vakiinnuttavat työaikaa. Työntekijä voi edelleen halutessaan solmia nollasopimuksen.

– Nyt sopimukseen tulevat kirjaukset antavat hyvät mahdollisuudet puuttua räikeimpiin epäkohtiin. Kirjaukset ovat huomattavasti parempia kuin valmisteilla olevassa laissa, sopimustoimitsija Kalle Honkanen iloitsee.

Palkkaohjelma-asia vietiin työryhmään. Ryhmän kirjaus sisältää keinoja perusteettomien palkkaerojen kaventamiseksi. JHL ja muut liitot ovat ajaneet alalle omaa palkkaohjelmaa, jolla korjattaisiin alan palkkatasoa. Palkat ovat jääneet jälkeen niin kunta- kuin terveyspalvelulastakin.

Alalle perustetaan myös pitkään kaivattu pysyvä tilastotyöryhmä.

– Vain tätä kautta pystytään seuraamaan todellisia palkkaeroja ja tekemään uudistuksia palkkausjärjestelmään. Meidän tavoitteenamme on saada alalle kannustava palkkausjärjestelmä, joka ottaa huomioon työn vaativuuden, Kalle Honkanen sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat