Kotimaa

Yle: Sairaanhoitajien mitta tuli täyteen kiireestä Kuopiossa – ryhtyivät kapinaan

lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää
lehtikuva / anni reenpää

Yleisradio uutisoi, että ruuhkat Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) päivystyksessä ovat sairaalan henkilöstön edustajan mukaan johtaneet potilasturvallisuuden vaarantamiseen.

Uutisen mukaan KYSin tilanne on poikkeuksellinen, sillä päivystyspoliklinikan henkilöstö on päätynyt kantelemaan asiasta ulkopuoliselle viranomaiselle.

Tilanne kärjistyi tammikuun alussa, kun hoitohenkilökunta vaati lisätyöntekijöitä kirjelmässään sairaalan johdolle.

– Johto oli ymmärtäväinen, mutta kun keskustelu alkoi kääntyä hoitajien määrän nostamiseen, niin keskustelu loppui. Talo ei tunnusta, että meillä on liian vähän porukkaa, kuvaa henkilöstöä edustava sairaanhoitaja Ari Kinnunen kertoo Ylelle.

Henkilökunta ei ole suostunut tekemään äkillisesti sairastuneiden henkilöiden työpanosta.

Neuvottelujen tyssätessä hoitohenkilökunta päätti muuttaa taktiikkaa.

Henkilökunta ei ole keväästä lähtien suostunut tekemään äkillisesti sairastuneiden henkilöiden työpanosta, vaikka aikaisemmin tämä on KYSissä ollut tapana. Vastaavaa sairaanhoitajien kapinaa ei Suomessa ole aikaisemmin nähty.

Päätöksen seurauksena sairastuneiden hoitajien tilalle on värvätty enemmän sijaisia muualta. Ylen uutisen mukaan tämä ei ole aina onnistunut, vaan toisinaan päivystys on pyörinyt vajaalla miehityksellä.

Tällöin KYSin linjauksen mukaisesti on tingitty tiiviistä seurantaa vaativien potilaiden intensiivivalvonnasta. Aina kun näin on tapahtunut, vastaava hoitaja on jättänyt omalla nimellään kantelun tai ilmoituksen Itä-Suomen aluehallintovirastoon.

Yle tietojen mukaan viime perjantaihin mennessä niitä oli tullut AVIin 17 kappaletta.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen kertoi perjantaina Ylelle KYSin käyneen läpi kaikki ilmoitetut tapaukset. Selvityksen perusteella joukossa ei ole potilasturvallisuutta vaarantanutta tapausta.

Henkilöstön edustaja Kinnunen kertoo Ylelle olevansa eri mieltä.

– Siellä on pahimmillaan 25 potilasta ja 3–4 hoitajaa, eivätkä potilaat ole niin kutsutusti silmän alla. Se meidän mielestä vaarantaa potilasturvallisuuden.

– Kaiken hälinän keskellä joku sekava vanhus saattaa maata 12 tuntia. On ikävä seurata, kun vointi alkaa mennä huonompaan suuntaan ja sekavuus lisääntyy, eikä ole käsiä hoitamaan.

Meillä on henkilöstömitoitus käynnissä.

Kinnusen mielestä ongelmaan on selvä syy: hoitajia poliklinikalla on yksinkertaisesti liian vähän. Henkilökunta on esittänyt, että sairaalan tulisi palkata seitsemän uutta työntekijää.

– Meillä on henkilöstömitoitus käynnissä ja kun tulokset valmistuvat kesän jälkeen, päästään siihen että on myös konkreettista suunnitelmaa asian kanssa. Nyt ei vielä pysty sanomaan mitään määrästä, Miettunen puolestaan sanoi Ylelle perjantaina.

Kestämätön tilanne on Kinnusen mielestä ollut päällä viime vuoden lopulta lähtien, jolloin potilasmäärät alkoivat jostain syystä kasvamaan. KYS onkin palkannut kuluvan vuoden puolella 3 uutta työntekijää, mutta lisäys on kuitenkin suhteessa pienempi kuin potilasmäärien kasvu.

Kasvua on selitetty väestön ikääntymisestä johtuvalla hoitomäärä kasvulla ja ihmisten aikaisempaa herkemmällä hoitoon hakeutumisella. Lisäksi muualla maakunnassa on vuosien varrella suljettu yöllä päivystäviä yksiköitä.

Yle kertoo uutisessaan, että aluehallintavirasto aikoo tutustua elokuussa poliklinikan arkeen ja toimintaan. Mikäli virasto ei löydä sairaalan toiminnassa mitään korjattavaa, on tilanne Kinnusen mukaan kestämätön.

– Silloin saadaan hyväksyntä yhtälölle, jossa potilasmäärät ja läpimenoajat kasvavat ja ainoa asia, joka pysyy vakiona, on henkilöstön määrä, hän toteaa Ylelle.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat