Yle: Sairaanhoitajien mitta tuli täyteen kiireestä Kuopiossa – ryhtyivät kapinaan

Kuva: lehtikuva / anni reenpää

Yleisradio uutisoi, että ruuhkat Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) päivystyksessä ovat sairaalan henkilöstön edustajan mukaan johtaneet potilasturvallisuuden vaarantamiseen.

Uutisen mukaan KYSin tilanne on poikkeuksellinen, sillä päivystyspoliklinikan henkilöstö on päätynyt kantelemaan asiasta ulkopuoliselle viranomaiselle.

Tilanne kärjistyi tammikuun alussa, kun hoitohenkilökunta vaati lisätyöntekijöitä kirjelmässään sairaalan johdolle.

– Johto oli ymmärtäväinen, mutta kun keskustelu alkoi kääntyä hoitajien määrän nostamiseen, niin keskustelu loppui. Talo ei tunnusta, että meillä on liian vähän porukkaa, kuvaa henkilöstöä edustava sairaanhoitaja Ari Kinnunen kertoo Ylelle.

Henkilökunta ei ole suostunut tekemään äkillisesti sairastuneiden henkilöiden työpanosta.

Neuvottelujen tyssätessä hoitohenkilökunta päätti muuttaa taktiikkaa.

Henkilökunta ei ole keväästä lähtien suostunut tekemään äkillisesti sairastuneiden henkilöiden työpanosta, vaikka aikaisemmin tämä on KYSissä ollut tapana. Vastaavaa sairaanhoitajien kapinaa ei Suomessa ole aikaisemmin nähty.

Päätöksen seurauksena sairastuneiden hoitajien tilalle on värvätty enemmän sijaisia muualta. Ylen uutisen mukaan tämä ei ole aina onnistunut, vaan toisinaan päivystys on pyörinyt vajaalla miehityksellä.

Tällöin KYSin linjauksen mukaisesti on tingitty tiiviistä seurantaa vaativien potilaiden intensiivivalvonnasta. Aina kun näin on tapahtunut, vastaava hoitaja on jättänyt omalla nimellään kantelun tai ilmoituksen Itä-Suomen aluehallintovirastoon.

Yle tietojen mukaan viime perjantaihin mennessä niitä oli tullut AVIin 17 kappaletta.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen kertoi perjantaina Ylelle KYSin käyneen läpi kaikki ilmoitetut tapaukset. Selvityksen perusteella joukossa ei ole potilasturvallisuutta vaarantanutta tapausta.

Henkilöstön edustaja Kinnunen kertoo Ylelle olevansa eri mieltä.

– Siellä on pahimmillaan 25 potilasta ja 3–4 hoitajaa, eivätkä potilaat ole niin kutsutusti silmän alla. Se meidän mielestä vaarantaa potilasturvallisuuden.

– Kaiken hälinän keskellä joku sekava vanhus saattaa maata 12 tuntia. On ikävä seurata, kun vointi alkaa mennä huonompaan suuntaan ja sekavuus lisääntyy, eikä ole käsiä hoitamaan.

Meillä on henkilöstömitoitus käynnissä.

Kinnusen mielestä ongelmaan on selvä syy: hoitajia poliklinikalla on yksinkertaisesti liian vähän. Henkilökunta on esittänyt, että sairaalan tulisi palkata seitsemän uutta työntekijää.

– Meillä on henkilöstömitoitus käynnissä ja kun tulokset valmistuvat kesän jälkeen, päästään siihen että on myös konkreettista suunnitelmaa asian kanssa. Nyt ei vielä pysty sanomaan mitään määrästä, Miettunen puolestaan sanoi Ylelle perjantaina.

Kestämätön tilanne on Kinnusen mielestä ollut päällä viime vuoden lopulta lähtien, jolloin potilasmäärät alkoivat jostain syystä kasvamaan. KYS onkin palkannut kuluvan vuoden puolella 3 uutta työntekijää, mutta lisäys on kuitenkin suhteessa pienempi kuin potilasmäärien kasvu.

Kasvua on selitetty väestön ikääntymisestä johtuvalla hoitomäärä kasvulla ja ihmisten aikaisempaa herkemmällä hoitoon hakeutumisella. Lisäksi muualla maakunnassa on vuosien varrella suljettu yöllä päivystäviä yksiköitä.

Yle kertoo uutisessaan, että aluehallintavirasto aikoo tutustua elokuussa poliklinikan arkeen ja toimintaan. Mikäli virasto ei löydä sairaalan toiminnassa mitään korjattavaa, on tilanne Kinnusen mukaan kestämätön.

– Silloin saadaan hyväksyntä yhtälölle, jossa potilasmäärät ja läpimenoajat kasvavat ja ainoa asia, joka pysyy vakiona, on henkilöstön määrä, hän toteaa Ylelle.

Miehen epäillään käyttäneen hyväksi kymmeniä alle 16-vuotiaita – taustalla jo kaksi tuomiota

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kymmenien poikien hyväksikäytöstä epäilty 49-vuotias mies on tuomittu jo aiemmin kymmenistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies on tuomittu jo kahteen otteeseen, ja hän näyttää molemmilla kerroilla jatkaneen lasten hyväksikäyttöä pian vankilasta vapauduttuaan. Mies on vaihtanut nimeään ainakin kaksi kertaa.

Helsingin poliisi kertoi keskiviikkona epäilevänsä hänen syyllistyneen taas kymmenien alle 16-vuotiaiden poikien hyväksikäyttöön. Mies otettiin kiinni ja vangittiin helmikuun alussa Helsingissä.

Miehen epäillään välittäneen lapsille pääasiassa nuuskaa ja pyytäneen maksuksi rahaa tai seksuaalissävytteisiä tekoja, kuten kuvia ja koskettelua.

Aiemmista tuomioista selviää, että mies on noudattanut samaa kaavaa aiemminkin. Hän on muun muassa tarjonnut lapsille rahaa, alkoholia, tupakkaa ja pikaruokaa vastineeksi muun muassa suuseksistä ja muista seksuaalisista teoista.

Mies tuomittiin ensimmäisen kerran vuonna 2009.

Poliisin mukaan epäilty lähestyi lapsia enimmäkseen Helsingin keskustassa. Mies on mennyt juttelemaan lapsille kasvokkain ja vaihtanut puhelinnumeroja heidän kanssaan.

Aiemmin mies oli tutustunut lapsiin muun muassa netin yhteisöpalvelussa Irc-galleriassa, uimastadionilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Mies tuomittiin lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista ensimmäisen kerran vuonna 2009 neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Tuolloin tuomio tuli useista lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, kuvien levittämisestä sekä seksuaalipalvelujen ostamisesta ja sen yrityksestä nuorelta. Teot tapahtuivat vuosina 2005–2008.

Hän kävi keskusteluja uhriensa kanssa netissä ja tapasi osan lapsista. Hän sai osan uhreistaan riisuuntumaan ja esiintymään verkkokameralle uskottelemalla olevansa itse nuori tyttö. Hän pyysi heitä muun muassa masturboimaan ja lähettämään kuvia ja videoita netissä. Suurin osa 34 uhrista oli tekoaikaan 12–15-vuotiaita.

Mies pääsi ehdonalaiseen joulukuussa 2010 noin puolitoista vuotta sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu. Myöhemmin saamansa tuomion mukaan hän syyllistyi lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön seuraavan kerran vain kuukauden päästä päästyään ehdonalaiseen ja jatkoi lasten hyväksikäyttämistä vuosina 2011 ja 2012.

Hänet tuomittiin vuonna 2012 raiskauksista ja muista lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista viiden ja puolen vuoden vankeuteen. Mies valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka piti tuomion ennallaan.

Pakkanen sotkee junaliikennettä – suurin osa myöhästymisistä enintään noin 20 minuuttia

Pakkanen on viivästyttänyt useita Helsingistä liikennöiviä kaukojunia aamun aikana. Esimerkiksi Joensuuhun kulkeva juna oli 55 minuuttia myöhässä.

Suurin osa myöhästymisistä on korkeintaan noin parinkymmenen minuutin pituisia. Myös rantaradan lähiliikenteessä on koettu yksittäisiä myöhästymisiä. Kirkkonummen ja Helsingin välillä junien kulkua haittaa vaihdevika.

Osa viivästyksistä johtuu siitä, että junakalustoa on jouduttu vaihtamaan. Kova pakkanen voi näkyä esimerkiksi ongelmina ovien toiminnassa, kertoo Janna Viisterä VR:n viestinnästä.

Keskustelua aiheesta

Huumekohussa ryvettynyt Jari Sillanpää on tehnyt valintansa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää ei ole valittanut huumetuomiostaan, kerrotaan Helsingin käräjäoikeudesta. Sillanpään lähes 24 000 euron sakkotuomio jää siten voimaan.

Käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta.

Tuomion mukaan hän ajoi metamfetamiinin vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa.

AVAINSANAT

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta 37-vuotiaan miehen kuolemaan selvitetään

Lieksassa Pohjois-Karjalassa yksi mies kuoli ja kaksi vietiin sairaalahoitoon eilisten puukotusten jäljiltä, kertoo Itä-Suomen poliisi.

Poliisi sai myöhään keskiviikkoiltana ilmoituksen puukotuksesta yksityisasunnossa Pankakoskella.

Kuolonuhri on 37-vuotias lieksalaismies. Myös kaksi Pohjois-Karjalan keskussairaalaan hoitoon toimitettua ovat lieksalaisia.
Tekoja tutkitaan tappona ja kahtena tapon yrityksenä.

Poliisi on ottanut kiinni useita ihmisiä, joiden osuutta asiaan selvitetään. Tutkinnan etenemisestä tiedotetaan lisää aikaisintaan perjantaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kulosaaressa ratavaurio – metroliikenteessä häiriöitä

Kuva: Lehtikuva

Helsingin ja Espoon metroliikenteessä ilmenee aamupäivän aikana ratavauriosta johtuvia häiriöitä, tiedottaa HSL.

Häiriön vuoksi metron vuorovälit ovat epäsäännöllisiä puoleen päivään asti. Odotus voi kestää enintään 15 minuuttia.

Häiriö johtuu Kulosaaressa olevasta ratavauriosta.

Metrossa oli ongelmia myös eilen Herttoniemessä sattuneen ratavaurion ja Ruoholahdessa havaitun palorullaovien vian vuoksi.