Yle: Soini avautuu kohu-uutisesta

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) vahvistaa Ylen mukaan, että aloite Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin hävittäjien vierailusta Suomeen tuli Yhdysvalloista. Kansalliskaartin F-15-hävittäjät tulevat harjoittelemaan Suomeen alkukesällä.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyy tietysti hyvä yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa, joka on myös hallitusohjelman mukaista.

Soini kertoo, että hävittäjät tulevat Suomeen aseistamattomina. Vierailu on hänen mukaansa laajempi kuin aikaisemmat hävittäjäkäynnit. Soini sanoo, että valmisteluun ei liity mitään salailua. Harjoitus on hänen mukaansa hyväksytty jo marraskuussa 2015 hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksessa, jossa  ​puhetta johtaa presidentti Sauli Niinistö.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) sanoi aiemmin viikolla, että mittava harjoitus on pidetty salassa. Jopa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ovat saaneet tiedon harjoituksesta median kautta.

Kari ihmetteli, että valiokunta on sivuutettu täysin näin keskeisessä asiassa.

– Eduskunnalla tulee olla selkeä kuva harjoitustoiminnan kokonaisuudesta, laajuudesta ja tavoitteista. Eduskuntaa ei voi jättää sirpaletiedon varaan. Onko harjoituksen ulkopoliittisten vaikutusten arviointi tehty huolella, hän kysyi.

Ylen mukaan tieto hävittäjäosaston vierailusta tuli täydellisenä yllätyksensä eduskunnan puolustusvaliokunnalle lukuun ottamatta valiokunnan puheenjohtajaa Ilkka Kanervaa (kok.).

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat