Nyheter

Yle: Stödet för SDP fortsätter öka – Sannfinländarna nu på bronspallen

Jukka-Pekka Flander
Statsminister Sanna Marin och partiordförande Antti Rinne har orsak att vara nöjda: stödet för SDP fortsätter öka kraftigt. (Arkivbild)

SDP fortsätter öka i opinionsmätningarna. I Yles nya partimätning är ökningen igen över felmarginalen, samtidigt som Sannfinländarna fortsätter att tappa. Det största oppositionspartiet är nu endast tredje störst i opinionen.  

ABL

 

Stödet för Sannfinländarna ligger också inom felmarginalen: en minskning med 2.1 procent till ett stöd på 17.9. Då Samlingspartiet samtidigt ökar en aning förpassas Sannfinländarna nu till bronspallen i Yles partimätning. Väljartappet sker framför allt till SDP, Samlingspartiet och sofflocket.

 

Samtidigt fortsätter alltså SDP att öka, den här gången med 2.6 procent till 22.1. Enligt Taloustutkimus, som i vanlig ordning genomfört mätningen, är sambandet mellan SDP:s ökning och coronakrisen uppenbart. Forskningschef Tuomu Turja uppger till Yle att partiets stöd började öka kraftigt samtidigt som krisen slog till. Under undantagsförhållanden tenderar människor att stödja det ledande regeringspartiet, konstaterar Turja.

 

Samtidigt är SDP:s ökning en del av en längre positiv trend som startade redan i slutet av förra året, något som bland annat Socialdemokratisk Ungdoms ordförande Mikkel Näkkäläjärvi konstaterade på Twitter.

 

 

Det är i synnerhet de äldre väljarna som visar sitt stöd för SDP, men även bland kvinnor och tjänstemän är partiet attraktivt. SDP samlar i synnerhet nya väljare från De gröna och Vänsterförbundet, något som kan förklara varför stödet för regeringen överlag inte ökar i samma takt.

 

Stödet för de övriga regeringspartierna är i stort sett oförändrat: De gröna har nu ett väljarstöd på 11.4 procent, Vänsterförbundet på 7.7 procent, Centern 12.2 procent och SFP 4.1 procent. Totalt samlar regeringskvintetten ett stöd på 57.5 procent.

 

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 14.4.2020 och 5.5.2020. Sammanlagt 2448 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 66,5 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 2 procentenheter.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE