Talous

Yle: Uusi tietovuoto ”Paratiisin paperit” paljastaa päättäjien, viihdemaailman tähtien sekä jopa kuninkaallisten kytköksiä veroparatiiseihin

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Uuden laajan tietovuodon mukaan Yhdysvaltain kauppaministerillä Wilbur Rossilla on liikesuhteita Venäjälle, kertoo Yle.

Tietovuodon mukaan Ross omistaa osuuden varustamoyhtiöstä, joka on käynyt kauppaa kymmenien miljoonien eurojen arvosta Venäjän presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvien tahojen kanssa.

Tiedot käyvät ilmi massiivisesta Paratiisin paperit -tietovuodosta. Yli 13 miljoonan asiakirjan aineisto on peräisin kahdesta suuresta veroparatiisipalveluita myyvästä yhtiöstä. Ylen mukaan kyseessä on vähintäänkin yhtä suuri tietovuoto kuin noin puolitoista vuotta sitten paljastetut niin sanotut Panama paperit -tietovuoto.

Yle on päässyt käsiksi Paratiisin paperit -aineistoon kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n kautta. Tiedot vuodettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle.

Papereiden sisältö näyttää, kuinka tietyt taloudelliset ja poliittiset päättäjät, viihdemaailman tähdet sekä jopa kuninkaalliset ovat kytkeytyneet veroparatiisitalouteen.

Myös kansainvälisten suuryritysten, kuten Applen, Niken ja Facebookin harjoittama verosuunnittelu paljastuu asiakirjoista.

Miljoonia euroja Britannian kuningashuoneen varoja on sijoitettu lisäksi veroparatiisien kautta.

Papereista selviää, että veroparatiiseihin on jäänyt jälkiä myös muun muassa Englannin kuningattaren Elisabetin, U2-yhtyeen keulahahmo Bonon sekä laulaja Madonnan toiminnasta.

Yle kertoo uutisessaan, että miljoonia euroja Britannian kuningashuoneen varoja on sijoitettu lisäksi veroparatiisien kautta. Kuningashuoneen omaisuudesta vastaava Lancasterin herttuakunta on tehnyt kyseiset sijoitukset. Kyse ei kuitenkaan ole oikeasti herttuakunnasta, vaan enemminkin eräänlaisesta säätiöstä.

Asiakirjoissa esiintyy myös satoja suomalaisia yksityishenkilöitä sekä yrityksiä. Papereista näkyy kyseisten tahojen omistuksia veroparatiiseissa. Ylen tietojen mukaan asiakirjoissa ei kuitenkaan ole paljastunut yhtään eturivin poliitikkoa.

Yle kertoo julkaisevansa tulevina viikkoina lukuisia uusia paljastuksia, jotka on tehty kyseisten aineistojen pohjalta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat