Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Ylen gallup: Sauli Niinistön kannatus nyt 80% – Haaviston kannatus tippunut

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Presidentinvaaliehdokkaat Tuula Haatainen (vasemmalla), Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö ja Nils Torvalds presidentinvaalipaneelissa Helsingissä maanantaina 13. marraskuuta.

Istuva presidentti, kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö on kasvattanut kannatustaan entisestään, käy ilmi Ylen kannatuskyselystä. Hän saisi nyt presidentinvaalien 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia.

Demokraatti.fi/STT

Niinistö on kasvattanut kannatustaan neljä prosenttiyksikköä sitten lokakuun. Hän on suosituin presidenttiehdokas myös vihreiden keskuudessa.

Vihreistä vastaajista 54 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 40 prosenttia vihreiden omaa ehdokasta Pekka Haavistoa.

Lokakuussa Haavisto oli yhä omiensa suosikki 51 prosentilla ja Niinistön olisi valinnut 46 prosenttia vihreistä.

Haavisto on kyselyn toiseksi suosituin ehdokas, mutta hänen kannatuksensa on pudonnut lokakuun 14 prosentista 10 prosenttiin. Niinistö päihittäisi Haaviston prosenttiluvuin 86-14 toisella kierroksella.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen saavat kummatkin 2 prosentin kannatuksen. Edellisessä Ylen gallupissa Haataisen kannatus oli 1%.  Merja Kyllönen ja Nils Torvalds keräävät kumpikin 1 prosentin kannatuksen.

Perussuomalaiset ovat puolueista ainoa, jonka kannattajat pitävät omaa ehdokastaan Laura Huhtasaarta Niinistöä parempana vaihtoehtona presidentiksi. Huhtasaaren kannatus on 4 prosenttia.

Kannatuksen odotettiin jo taittuvan.

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on kaksi kuukautta. Istuvan presidentin kannatuksen on oletettu Ylen mukaan edellisvaalien tapaan lähtevän näihin aikoihin laskuun, mutta Niinistön suosio on päinvastoin vankistunut.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle marraskuun kannatuslukujen olevan täysin historiallisia.

– On kyllä poikkeuksellinen tilanne. Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa, Vuorelma sanoo.

Taloustutkimus haastatteli Ylen kyselyyn yli 1 400 suomalaista. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE