Ylen gallup: SDP yhä ykkönen – Sipilä-kohu laski keskustan kannatusta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinteen SDP jatkaa tuoreen gallupin mukaan suurimpana.

Pääministeripuolue keskusta on kohentanut kannatustaan Ylen marraskuun mittauksessa ja ero kärjessä jatkavaan SDP:hen on kutistunut alle yhteen prosenttiyksikköön, kertoo Yle uutiset.

Opposition SDP:tä äänestäisi Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan 21,1, keskustaa 20,4 ja kokoomusta 18,9 prosenttia vastanneista. Vihreille mitattiin 12,6, vasemmistoliitolle 8,6 ja perussuomalaisille 8,5 prosentin kannatus.

Kisa kiristyi suurilla puolueilla

Ylen mukaan kolmen suurimman puolueen kisa on syksyn aikana kiristynyt. SDP:n ja kokoomuksen kannatus on kesän jälkeen noussut. Keskustan kannatus notkahti lokakuussa, mutta korjasi nyt hieman asemiaan.

Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan keskustan kannatus nousi 21. marraskuuta alkaneella viikolla, mutta viimeisellä tutkimusviikolla keskustan suosio taas notkahti.

Pajunen tulkitsee Ylen mukaan, että kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätös toi keskustalle ensin myönteistä julkisuutta, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yle-viesteistä noussut kohu käänsi suunnan.

Pääministerin ja Ylen välisen mittelön pysyvät vaikutukset keskustan kannatukseen näkyvät kuitenkin vasta seuraavissa kannatusmittauksissa, Pajunen tähdentää.

Rinteen jatkoilmoitus rauhoitti SDP.tä

Lokakuussa suosituimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n sisällä kuohui marraskuussa. Eduskuntaryhmässä äänestettiin henkilövalinnoista.

Antti Rinne ilmoitti jatkohaluistaan puoluevaltuuston kokouksessa, eikä hänelle ole vielä ilmaantunut vastaehdokasta. SDP:n puoluekokous valitsee puheenjohtajan helmikuun alussa Lahdessa.

Pajusen mukaan SDP:n kannatus oli marraskuun lopulla jälleen nousussa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin vetäytyminen latisti puheenjohtajakisan, mutta rauhoitti samalla puolueen.

 

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset tasoissa

Hallituspuolueiden yhteiskannatus nousi hieman, kun keskusta ja vähän kokoomuskin kohensivat kannatustaan ja perussuomalaiset pysyi ennallaan.

Perussuomalaisten kannatus näyttää jämähtäneen alle yhdeksän prosentin. Puolueen vuoden 2012 kuntavaalitulos, 12,3 prosenttia, on vielä haastavan kaukana.

Perussuomalaiset käy nyt kisaa samassa sarjassa lähinnä vasemmistoliiton kanssa. Kesän valonpilkahduksen jälkeen vasemmistoliiton suosio on juuttunut tavanomaisiin lukuihin.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 927 henkilöä. Haastattelut tehtiin 2.–29.11.2016. Puoluekantansa kertoi 57,3 prosenttia kaikista vastanneista.

Puoluekantansa kertoneiden määrä on ollut koko tämän vuoden ajan alamaissa, ja epävarmojen äänestäjien määrä on nyt suurimmillaan.

Kannatusmittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin, Yle uutiset kertoo.

AVAINSANAT

Lauri Lyly SDP:n kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella

Kuva: Lehtikuva
Lauri Lyly (sd.) asettuu ehdolle Tampereella.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly asettuu SDP:n kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella. Asiasta kertoi Pirkanmaan Sosialidemokraatit tiedotteessaan.

Lyly kertoo haluavansa keskittyä muun muassa uusien työpaikkojen luomiseen Tampereella ja Pirkanmaalla.

Lyly toimi SAK:n puheenjohtajana 2009–2016 ja ennen sitä SAK:n edunvalvontaosaston johtajana ja Sähköalojen ammattiliiton puheenjohtajana.

Lyly on aiemmin ollut valtuutettuna Loviisassa 1980-luvulla.

Täydennetty viimeisellä lauseella.

Keskustelua aiheesta

Työllisyysaste karvan verran parempi kuin vuosi sitten – nousua 0,2 prosenttiyksikköä

Maamme työllisyysaste nousee tuskastuttavan hitaasti.

Työllisyysaste oli tammikuussa 67 prosenttia, kun vuosi sitten se oli 66,8 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Työllisyyslukemat ovat edelleen kaukana hallituksen 72 prosentin tavoitteesta.

Työllisiä oli tammikuussa 6 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

AVAINSANAT

Eläkkeensaajilta tuleville kuntapäättäjille viisi vinkkiä: ”Toimi näin”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Eläkkeensaajien Keskusliitto muistuttaa, että eläkkeensaaja on aktiivinen toimija.

Eläkkeensaajien Keskusliiton kuntavaaliteesit perustuvat huomioihin siitä, millaista on elämä hyvinvoivassa kunnassa. Samat asiat tulevat pätemään myös vuoden 2019 alusta voimaan tulevan sote- ja maakuntauudistuksen aikaan.

Tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus vuoden 2019 alusta tulee muuttamaan rakenteita ja toimintatapoja merkittävästi. Uudistuksessa sote-palvelut palvelut siirtyvät maakuntien järjestämisvastuulle, pois kunnasta. Kunnassa on vankka kuntalaisen arjen tuntemus ja tosiasiallisesti mahdollisuus kehittää ja varmistaa sote-palveluita vielä pitkään.

– Kunnissamme on oltava ikääntyneiden kuntalaisten tarpeita tuntevia ja ymmärtäviä päättäjiä. Heidän on varmistettava tiedon siirtyminen maakuntaan tulevassa suuressa uudistuksessa, toteaa Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Matti Hellsten.

EKL:n vinkit hyvinvoivaan kuntaan ikäihmisen kannalta ovat seuraavat:

Hyvinvoivassa kunnassa

1. Asumisen ennakointia pidetään tärkeänä niin yksilöille kuin yhteiskunnalle

2. Otetaan huomioon myös ne, joita digitalisaatio ei tavoita

3. Panostetaan eläkeläistoimintaan ja ikäihmisten aktivointiin

4. Eläkkeensaajan avuntarpeeseen vastataan ja palvelut ovat aidosti saavutettavissa

5. Eläkkeensaaja on aktiivinen toimija, jota kuunnellaan

– Edellä mainitut teesimme ovat ikääntyneiden kuntalaisten ja heitä edustavien järjestöjen kannalta elintärkeitä. Toivottavasti kuntavaaleissa valittavat, sekä tulevien maakuntahallintojen päättäjät ottavat ne ohjenuorakseen päätöksiä tehdessään, päättää puheenjohtaja Hellsten

Nyt puhuvat ruotsalaispoliisit: ”FOX vääristeli”

Kuva: AFP PHOTO/ Timothy A. Clary
Mielenosoittajat marssivat New Yorkissa viettäessään "Ei minun presidentti" -päivää. 

Ruotsalaispoliisit, jotka esiintyvät paljon huomiota saaneessa filmintekijä Ami Horowitzin dokumentissa, ovat sanoneet, että heidän sanomisiaan esitettiin dokumentissa väärissä asiayhteyksissä. Poliisit kommentoivat asiaa muun muassa Aftonbladetille.

Dokumentti nousi otsikoihin, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi viitanneensa Fox Newsille esitettyyn Horowitzin haastatteluun puhuessaan Ruotsin tapahtumista.

Poliisien mukaan heidän vastauksiansa on liitetty dokumentissa kysymyksiin, joita Horowitz ei kysynyt heiltä. Poliisi kertoivat Aftonbladetille luulleensa, että dokumentin oli määrä käsitellä jengirikollisuutta.

Poliisit eivät ole olleet yhteydessä Horowitziin asiasta.

Asiasta myös uutisoinut Dagens Nyheter kertoo, ettei ole tavoittanut Horowitzia kommentoimaan asiaa.

 

AVAINSANAT

Haluatko Suomen Natoon? – sitten kuulut todella piskuiseen vähemmistöön

Kuva: Lehtikuva
Turhaan heiluu Nato-lippu. Suomalaiset eivät sinne halua.

Lähes 40 prosenttia toivoo, että Suomi pysyisi sotilaallisesti liittoutumattomana. Tämä ilmenee Reserviläisliiton KantarTNS:llä teettämästä kyselystä, johon vastasi reilut tuhat suomalaista.

Toiseksi parhaana keinona järjestää Suomen puolustus pidettiin EU:n piirissä tapahtuvan sotilaallisen yhteistyön laajentamista ja kehittämistä. Sitä kannatti noin neljännes vastaajista.

Reilu kymmenesosa haluaisi puolustusliiton Ruotsin kanssa, ja samoin reilu kymmenesosa valitsisi Nato-jäsenyyden.