Politiikka

Ylen gallup: SDP yhä ykkönen – Sipilä-kohu laski keskustan kannatusta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinteen SDP jatkaa tuoreen gallupin mukaan suurimpana.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinteen SDP jatkaa tuoreen gallupin mukaan suurimpana.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Antti Rinteen SDP jatkaa tuoreen gallupin mukaan suurimpana.

Pääministeripuolue keskusta on kohentanut kannatustaan Ylen marraskuun mittauksessa ja ero kärjessä jatkavaan SDP:hen on kutistunut alle yhteen prosenttiyksikköön, kertoo Yle uutiset.

Opposition SDP:tä äänestäisi Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan 21,1, keskustaa 20,4 ja kokoomusta 18,9 prosenttia vastanneista. Vihreille mitattiin 12,6, vasemmistoliitolle 8,6 ja perussuomalaisille 8,5 prosentin kannatus.

Kisa kiristyi suurilla puolueilla

Ylen mukaan kolmen suurimman puolueen kisa on syksyn aikana kiristynyt. SDP:n ja kokoomuksen kannatus on kesän jälkeen noussut. Keskustan kannatus notkahti lokakuussa, mutta korjasi nyt hieman asemiaan.

Taloustutkimuksen toimitusjohtajan Jari Pajusen mukaan keskustan kannatus nousi 21. marraskuuta alkaneella viikolla, mutta viimeisellä tutkimusviikolla keskustan suosio taas notkahti.

Pajunen tulkitsee Ylen mukaan, että kaivosyhtiö Terrafamen rahoituspäätös toi keskustalle ensin myönteistä julkisuutta, mutta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yle-viesteistä noussut kohu käänsi suunnan.

Pääministerin ja Ylen välisen mittelön pysyvät vaikutukset keskustan kannatukseen näkyvät kuitenkin vasta seuraavissa kannatusmittauksissa, Pajunen tähdentää.

Rinteen jatkoilmoitus rauhoitti SDP.tä

Lokakuussa suosituimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n sisällä kuohui marraskuussa. Eduskuntaryhmässä äänestettiin henkilövalinnoista.

Antti Rinne ilmoitti jatkohaluistaan puoluevaltuuston kokouksessa, eikä hänelle ole vielä ilmaantunut vastaehdokasta. SDP:n puoluekokous valitsee puheenjohtajan helmikuun alussa Lahdessa.

Pajusen mukaan SDP:n kannatus oli marraskuun lopulla jälleen nousussa. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin vetäytyminen latisti puheenjohtajakisan, mutta rauhoitti samalla puolueen.

 

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset tasoissa

Hallituspuolueiden yhteiskannatus nousi hieman, kun keskusta ja vähän kokoomuskin kohensivat kannatustaan ja perussuomalaiset pysyi ennallaan.

Perussuomalaisten kannatus näyttää jämähtäneen alle yhdeksän prosentin. Puolueen vuoden 2012 kuntavaalitulos, 12,3 prosenttia, on vielä haastavan kaukana.

Perussuomalaiset käy nyt kisaa samassa sarjassa lähinnä vasemmistoliiton kanssa. Kesän valonpilkahduksen jälkeen vasemmistoliiton suosio on juuttunut tavanomaisiin lukuihin.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 927 henkilöä. Haastattelut tehtiin 2.–29.11.2016. Puoluekantansa kertoi 57,3 prosenttia kaikista vastanneista.

Puoluekantansa kertoneiden määrä on ollut koko tämän vuoden ajan alamaissa, ja epävarmojen äänestäjien määrä on nyt suurimmillaan.

Kannatusmittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin kaksi prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin, Yle uutiset kertoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat