Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen vastaa Ervastin väitteisiin – “On helppo heittää tällaisia sanoja kuin hyllytys ja sensurointi”

Yleisradion vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen mukaan yhtiössä ei hänen aikanaan ole annettu varoituksia sisällöllisistä syistä, kuten Ylen entinen politiikan toimituksen päällikkö Pekka Ervasti on esittänyt Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Ervasti on kertonut henkilökohtaisia näkemyksiään Ylen tilanteesta myös Demokraatin laajassa haastattelussa.

– En ole ikinä eikä meidän organisaatio ole sinä aikana, kun olen siellä ollut, antanut varoituksia tai potkuja sisällöllisistä syistä. On annettu varoituksia ja potkujakin, mutta ihan muista syistä, pelisääntöjen rikkomisesta, alkoholinkäytöstä, työtehtävien laiminlyönnistä tämän tyyppisistä työsuhteisiin liittyvistä syistä, Jääskeläinen sanoo Demokraatille.

Jääskeläinen on eri mieltä myös Ervastin väitteistä, joiden mukaan Yleisradiossa olisi hyllytetty tai sensuroitu juttuja erityisesti kahden viime vuoden aikana Sipilän hallituksen painostuksesta.

– On helppo heittää tällaisia sanoja kuin hyllytys ja sensurointi. Yleisradioon liitetään tällaisia sanoja johtuen televisiohistoriastamme. Mutta editointi kuuluu hyvään journalistiseen kulttuuriin ja tämä editointikulttuuri on tuotu Yleen vasta ihan viime vuosina. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi verkkoon meneviä juttuja käsitellään. Niiden otsikointia ja sananmuotoja pohditaan, kun pyritään parempaan laatuun. Kaikki toimittajan omat alkuperäiset lauseet eivät päädy julkaisuun. Se on ihan normaalia journalistista laatutyötä.

Jääskeläinen kertoo Aamulehden haastattelussa itsekin muokanneensa Juha Sipilän sukulaisten omistamaa yritystä koskevaa juttua niin, että toimittaja sai tietää muutoksista jälkikäteen. Aivan kuten Ervasti, hän katsoo Sipilän olevan herkkä talousasioistaan.

– Olen sanonut aikaisemminkin, että Sipilä reagoi hyvin herkästi nimenomaan henkilökohtaisiin talousasioihinsa, perheeseensä ja omaan yrittäjähistoriaansa liittyviin asioihin. Itseasiassa hän ei juurikaan reagoi mihinkään muihin asioihin.

– Meillä on sellaisia tilanteita, joissa on jouduttu oikaisemaan juttuja, jotka ovat koskeneet tällaisia kysymyksiä. Sellaisiin tilanteisiin on liittynyt tarve olla korostetun huolellinen siinä, ettei tehdä samaa virhettä uudestaan, joka on jo kerran jouduttu oikaisemaan. Tällaisessa tilanteessa olen esimerkiksi itse antanut kerran sellaisen ohjeen, että jos tästä tehdään vielä uusia juttuja, josta olemme jo kerran joutuneet yhtiönä oikaisun julkaisemaan, niin minä haluan tietää niistä jutuista ja varmistetaan, että asiat menevät oikein ulos. Tämmöisestä normaalista laatutyöstä on ollut kysymys.

Ja nämä ovat liittyneet Sipilän talousasioihin?

– Meillähän oli muun muassa MOT-ohjelmassa Sipilään liittyvä tieto, joka oikaistiin. Se liittyi hänen vakuutuskuoriinsa. Sen lisäksi meillä oli verojen julkaisupäivänä Sipilän verotukseen liittyvä tieto, joka julkaistiin. Tämän tyyppisissä tilanteissa on jouduttu tekemään ihan televisioonkin oikaisuja, joka on Ylen sisällöissä kohtuullisen harvinaista. Ei ole mukavaa tehdä sellaisessa asiassa uudestaan virhettä, jossa on jo kerran jouduttu oikaisemaan.

Pekka Ervasti kuvasi Demokraatille omana näkemyksenään, että Ylen toimittajien parissa olisi uhan tunnetta ja tilanne olisi “karmea”.

Yleisradion ohjelmatyöntekijät ovat vedonneet journalistisen työrauhan puolesta, onko työrauha mennyt?

– On varmaan kahdenlaista ilmaa. Ne, jotka nyt tällä hetkellä julkisuuteen antavat lausuntoja kuuluvat ehkä siihen joukkoon, jotka ovat sitä mieltä, että heidän työtään on jollakin tavalla rajoitettu, joka taas minun näkökulmastani tarkoittaa sitä, että heidän työtään on ollut tarkoitus johtaa ja he eivät haluaisi, että heitä johdettaisiin.

– Sitten on toinen joukko, joka käsittääkseni on kohtuullisen suuri ja väittäisin, että ylivoimainen enemmistö, joka ihmettelee, että minkä takia asioita käsitellään tällä tavalla, minkä takia niitä kyseenalaistetaan, koska heidän mielestään linjaukset ovat olleet perusteltuja ja nämä kuuluvat toimituksen normaaliin työnjohtamiseen.

Ylen toimittaja Salla Vuorikoski julkaisi Facebook-sivullaan Yleisradion ja pääministerin välisen viestinvaihdon. Olitteko sopineet Vuorikosken kanssa julkaisemisesta?

– Ei ole ollut mitään sopimusta, käsittääkseni hän on julkaissut ne omin päin.

Mitä ajattelet siitä?

– En halua kommentoida sitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE