Nyheter

Yles partimätning: Sannfinländarna ökade igen under november – Centern den stora förloraren

Kari Hulkko
Skulle finländarna få välja idag skulle Sannfinländarna bli klart största parti, enligt Yles partimätningar.

Sannfinländarna rycker ifrån ytterligare i Yles senaste partimätning. Partiet ligger nu på 24.3 procent, medan SDP:s stöd minskar en aning till 13.2. Enligt Taloustutkimus syns eventuella följder av regeringskrisen i sin helhet först i nästa undersökning. 

ABL

 

Det är Taloustutkimus som har genomfört mätningen på uppdrag av Yle. Enligt dem samlar Sannfinländarna en del av sitt stöd från tidigare SDP- och centerväljare – men också en stor del från sofflocket. Partiet ökar återigen sitt understöd, från 23 till 24.3 procent.

 

Mätningens stora förlorare är Centern, som backar från 12.9 till 10.6 procent. Det är det lägsta stödet för partiet under de knappa 14 år som Taloustutkimus genomfört partimätningar för Yle. Enligt Taloustutkimus tappar Centern framför allt väljare till Sannfinländarna och Samlingspartiet.

 

För SDP syns inte turbulensen kring regeringen lika mycket i stödet. Partiet får 13.2 procent, jämfört med 13.9 i förra mätningen. Enligt Taloustutkimus kan det bero på att endast en sjättedel av intervjuerna gjordes i veckan. Det betyder att eventuella effekter av regeringens avgång syns först i nästa mätning, i slutet av december.

 

För de övriga partierna har stödet inte heller förändrats märkbart. Samlingspartiet är fortsättningsvis näst störst och ökar sitt understöd med 1.3 procent sedan förra mätningen.

 


 

 

2 944 personer intervjuades mellan den 11 november och den 3 december för partimätningen. Felmarginalen är plus minus 1.8 procentenheter för de större partierna.

 

Källa: Yle

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE