Nyheter

Yles partimätning: SDP minskar en aning – politiken normaliseras?

Kari Hulkko

SDP:s väljarstöd sjunker en aning i Yles nya partimätning. Den långvariga trenden av ökat understöd ersätts av en stabil notering på 21.9 procent. 

ABL

 

Stödet för SDP har tidigare ökat gradvis och oavbrutet sedan årsskiftet. Nu verkar stödet alltså stabiliseras. Noteringen på 21.9 procent, en minskning med 1.3 procent sedan den förra mätningen, är trots det fyra procent högre än resultatet i riksdagsvalet 2019 – och nästan nio procent högre än vid årsskiftet.

 

Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja säger till Yle att taket i dagens politiska läge, där rösterna fördelas mellan många partier, sannolikt ligger kring 23-24 procent. Han menar även att det finns tecken på att politiken sakta håller på att normaliseras.

 

 

För De gröna har trenden sedan början av året varit den motsatta. Partiet fortsätter att minska, den här gången med en procent till ett understöd på 10.9. De andra större regeringspartierna Vänsterförbundet och Centern ökar däremot med närmare en procent, till 8.7 respektive 11.4 procent.

 

För de stora oppositionspartierna är läget i stort sett oförändrat.  Efter raset i början på året har Sannfinländarnas stöd stabiliserats kring 18 procent. Fallet Mäenpää har enligt Taloustutkimus inte påverkat understödet för partiet, som fortsättningsvis är näst störst i mätningarna – strax före Samlingspartiet på 17.9 procent.

 

Samtliga förändringar ligger ändå inom felmarginalen.

 

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 3.6.2020 och 30.6.2020. Sammanlagt 2451 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 66,6 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 2 procentenheter.

Källa: Svenska Yle

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE