Kotimaa

Yli 50-vuotiaina työttömyyttä kokeneilla on vaikeuksia jatkaa työmarkkinoilla vanhuuseläkeikään asti

Työttömyys moninkertaistaa riskin joutua eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää, kertoo Eläketurvakeskus (ETK). ETK:n tutkimuksen mukaan naisilla riski on suurempi kuin miehillä.

ETK tutki reilun 700:n yli 50-vuotiaan palkansaajan eläkeaikeita ja eläkkeelle siirtymistä. Tiedot eläkeaikeista perustuvat vuoden 2003 työolotutkimukseen, ja tiedot eläkkeelle siirtymisestä saatiin ETK:n rekisteritiedoista vuosilta 2005–2013.

Tutkimuksessa ilmeni, että naisilla työttömyys nelinkertaistaa ja miehillä kolminkertaistaa varhaisen eläkkeelle siirtymisen todennäköisyyden.

– Yli viisikymmentävuotiaina työttömyyttä kokeneilla palkansaajilla on selvästi vaikeuksia jatkaa työmarkkinoilla vanhuuseläkeikään asti, kertoo ekonomisti Satu Nivalainen ETK:n tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan työelämässä pysyttiin pidempään, jos työntekijällä oli velkaa.

Tutkimuksen mukaan hyvätuloiset naiset jatkoivat työelämässä harvemmin vanhuuseläkeiän saavuttamisen jälkeen ja jäivät tyypillisesti eläkkeelle 63-vuotiaina. Varakkaat miehet puolestaan jäivät useimmiten eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää.

– Todennäköisesti he ovat jääneet varhennetulle vanhuuseläkkeelle, Nivalainen arvioi tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan työelämässä pysyttiin pidempään, jos työntekijällä oli velkaa.

ETK:n tutkimus osoittaa myös palkansaajien osaavan arvioida, milloin he jättäytyvät työelämästä. Naisilla eläkeiän ennakointi onnistui tarkemmin kuin miehillä.

– Aiottu eläkeikä selittää toteutunutta eläkeikää hyvin. Keskimäärin palkansaajat jäivät eläkkeelle hieman myöhemmin kuin ovat aikoneet, sanoo erikoistutkija Noora Järnefelt tiedotteessa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat