Politiikka

Ylittyykö 50 000:n raja? – Kansanedustaja ja demarinuorten puheenjohtaja haastavat allekirjoittamaan Maksuton toinen aste -kansalaisaloitteen

Noora Eilola
On korkea aika korjata tämä asia, sanovat Mikkel Näkkäläjärvi ja Pilvi Torsti.
Noora Eilola
On korkea aika korjata tämä asia, sanovat Mikkel Näkkäläjärvi ja Pilvi Torsti.
Noora Eilola
On korkea aika korjata tämä asia, sanovat Mikkel Näkkäläjärvi ja Pilvi Torsti.

Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) ja demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi haastavat demareita ja samalla kaikkia suomalaisia allekirjoittamaan Maksuton toinen aste -kansalaisaloitteen.

– Maksuton koulutus on suomalaisen yhteiskunnan perusta. Jokaisen pitää pystyä tekemään lukio ja ammatilliset opinnot loppuun riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta, he sanovat.

– Järjestöjen aloittaman puolen vuoden kampanjan aikana on käynyt selväksi, kuinka paljon häpeää koulutuksen maksullisuuteen liittyy. On korkea aika korjata tämä asia. Kaikille nuorille on saatava tasa-arvoinen mahdollisuus maksuttomaan lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen, he jatkavat.

Aikaa kansalaisaloitteen allekirjoittamiseen on viikko. Sillä on tällä hetkellä jo pian 44 000 allekirjoitusta. Eduskuntakäsittelyyn pääsemiseksi vaaditaan 50 000 nimeä.

Helsingissä Sdp:n valtuustoryhmä on tehnyt ryhmäaloitteen maksuttomasta toisesta asteesta.

Näkkäläjärven ja Torstin mukaan kansalaisaloite olisi askel kohti oppivelvollisuuden pidentämistä, jota SDP ja sittemmin myös moni muu puolue on alkanut kannattaa.

– Jos saisimme asian nyt sisään eduskunnan käsittelyyn, valmistelu alkaisi heti riippumatta vaaleista. Se olisi perusteltua, koska koko ajan tulee lisää tukea oppivelvollisuuden pidentämiselle. Myös Talouspolitiikan arviointineuvoston tammikuinen raportti suosittaa voimakkaasti oppivelvollisuuden laajentamisen arviointia, Pilvi Torsti sanoo.

– Tämä olisi ensimmäinen koulutusta koskeva kansalaisaloite, joka tulee eduskuntaan. Se olisi arvokas signaali koulutuksen arvostuksesta Suomessa, Torsti toteaa.

Aloitteen vireillepanijoina ovat Pelastakaa Lapset ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU ry, Finlands Svenska Skolungdomsforbund FSS rf, Nuorten mielenterveysseura -Yeesi ry, Suomen Vanhempainliitto ja Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry.

Torsti pitää tärkeänä ja arvokkaana, että kansalaisaloitteen takana on laaja järjestökenttä, mikä kertoo asian merkittävyydestä.

Opetus peruskoulussa ja toisella asteella on maksutonta. Lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelijoilla on kuitenkin velvollisuus hankkia opinnoissa välttämättömät oppikirjat, välineet ja vastata tutkintomaksuista.

Opetushallituksen selvityksen mukaan lukio tai ammattikoulutus on liian kallista useammalle kuin joka kolmannelle opiskelijalle.

Peräti 29 prosentilla lukiolaisista tai heidän perheistään on taloudellisia vaikeuksia. Myös amislaisista vajaa kymmenesosa kokee raha-asioiden tuottavan jatkuvia ongelmia. Kustannukset ovat myös yleinen yksittäinen syy koulutuksen keskeyttämiseen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 37 Demokraatti
RUOTSIN VALINTA - Melkein kaikki julistautuivat voittajiksi
VILLE RANTA - Rääväkynä ammentaa suomalaisesta ylivarovaisuudesta
SETÄKUISKAAJA - Jenni Karjalainen kertoo, miten setien kanssa tulla toimeen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat