Yllätys Ranskassa: Entinen presidentti putosi taistosta

Kuva: Lehtikuva

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy on pudonnut yllättäen jatkosta keskustaoikeiston presidentinvaaliehdokastaistossa. Vaaliehdokaskilvan ensimmäisellä kierroksella Sarkozy jäi kolmanneksi kahden entisen pääministerin Francois Fillonin ja Alain Juppen taakse.

Sarkozy myönsi yöllä kärsineensä tappion ehdokastaistossa. Hän sanoi puheessaan kannattajilleen, ettei ollut pystynyt vakuuttamaan äänestäjiä.

Fillon sai eilen pidetyssä ehdokasvaalissa yli 44 prosenttia annetuista äänistä. Hän kohtaa toisella äänestyskierroksella Juppen, jonka ääniosuus oli noin 28 prosenttia. Sarkozy sai tyytyä alle 21 prosentin kannatukseen.

Sarkozy ilmoitti tukevansa keskustaoikeiston presidenttiehdokkaaksi Villonia.

Ehdokastaiston toinen kierros pidetään ensi sunnuntaina.

Trump: Tästä päivästä eteen päin Yhdysvallat tulee aina ensin – ”Tyhjien puheiden aika on ohitse”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mandel Ngan

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump sanoi virkaanastujaispuheessaan, että yhdysvaltalaiset määrittävät tästedes yhdessä maansa kohtalon. Trumpin mukaan valta ei nyt siirry hallinnolta toiselle, vaan Washingtonista takaisin kansalaisille.

Trumpin mukaan tämä päivä muistetaan siitä, että kansalaisista tuli taas Yhdysvaltain vallanpitäjiä, eikä unohdettuja enää unohdeta.

Yhdysvaltalaiset ovat Trumpin mukaan vuosikymmeniä rikastuttaneet muita maita oman maansa kustannuksella ja puolustaneet niiden rajoja omiensa sijasta.

Tuomme ihmiset sosiaalituilta takaisin töihin.

– Tästä lähtien  Amerikka tulee aina ensin, Trump sanoi ja vakuutti, ettei koskaan petä yhdysvaltalaisia.

– Taistelen puolestanne jokaisella hengenvedollani.

Trump lupasi myös tuoda takaisin työpaikkoja Yhdysvaltoihin, pitää huolta rajoista ja rakentaa lisää teitä, lentokenttiä ja muuta infrastruktuuria.

– Tuomme ihmiset sosiaalituilta takaisin töihin. Seuraamme kahta ohjetta: osta amerikkalaista, palkkaa amerikkalainen.

Hetkeä aikasemmin virkavalansa Capitol-kukkulalla Washingtonissa vannonut Trump kertoi Yhdysvaltain myös yhdistävän maailman radikaalia islamilaista terrorismia vastaan ja hävittävän sen maan päältä.

– Meitä suojelevat sotilaamme ja poliisimme, mutta kaikkein eniten meitä suojelee Jumala, Trump sanoi.

AVAINSANAT

Yhdysvalloilla on uusi presidentti – Donald Trump vannoi virkavalansa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mandel Ngan
Donald Trump vannoo virkavalaansa Capitol-kukkulalla.

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut republikaanien Donald Trump on juuri vannonut virkavalansa Capitol-kukkulalla. Trumpin valan otti vastaan korkeimman oikeuden tuomaristoon lukeutuva Clarence Thomas.

Valassaan Trump lupasi hoitaa uskollisesti presidentinvirkaa ja tekevänsä parhaansa säilyttääkseen ja suojellakseen Yhdysvaltain perustuslakia.

Trump vannoi valansa käsi raamatulla, kuten suurin osa hänen edeltäjistään on tehnyt. Trumpilla oli käytössään kaksi raamattua, joista toisen hän on saanut lapsuudessaan äidiltään.

Toinen oli niin kutsuttu Lincolnin raamattu eli Yhdysvaltain maineikkaan presidentin Abraham Lincolnin virkaanastujaisissa vuonna 1861 käyttämä ja tuolloin lainaksi saatu raamattu. Hänen jälkeläisensä lahjoittivat sen sittemmin kongressin kirjaston kokoelmiin.

Presidentti Barack Obama käytti samaa raamattua molemmissa virkaanastujaisissaan. Teko nähtiin symbolisena; ensimmäinen musta presidentti käytti virkavalassaan samaa raamattua kuin orjuuden lopettanut presidentti.

Trumpin virkavala huipentui kunnialaukauksiin.

Varapresidentti Mike Pence vannoi oman virkavalansa hetkeä aikaisemmin.

Keskustelua aiheesta

Trumpin virkaanastujaisjuhlallisuudet käynnistyvät – Washingtonissa levottomuuksia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Mandel Ngan
Tuleva varapresidentti Mike Pence taputtaa virkaanastujaisseremoniaan saapuvalle Donald Trumpille.

Yhdysvalloissa Washingtonin keskustassa on puhjennut levottomuuksia juuri Donald Trumpin virkaanastujaisten alla. Yleisradioyhtiö BBC:n julkaisemissa videoissa näkyy, kuinka protestoijat ovat muun muassa rikkoneet näyteikkunoita. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua taltuttaakseen protesteja.

Kun tulevaa presidentti Trumpia ja väistyvää presidenttiä Barack Obamaa kuljettanut autosaattue saapui Capitol-kukkulalle, Washingtonin kadunvarsilla näkyi muutamia mielenosoittajien joukkoja, jotka heiluttelivat kylttejä ja huutelivat vastalauseita.

Trump valmistautuu juuri vannomaan virkavalansa Capitol-kukkulalla. Ensin virkavalansa vannoo tuleva varapresidentti Mike Pence.

Läsnä on myös presidentinvaalin Trumpille hävinnyt Hillary Clinton miehensä Bill Clintonin kanssa.

Keskustelua aiheesta

Kokoomuspuolueen hätkähdyttävä suunnanmuutos kielii epätoivosta — SDP:n Feldt-Ranta: Demarit aikovat sen sijaan haastaa äärioikeiston

Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta sanoo Demokraatille, että Ruotsin kokoomuspuolueen moderaattien eilinen ulostulo on yritys koettaa vastata ruotsidemokraattien korkeaksi nousseeseen kannatukseen.

Moderaatit ilmoitti torstaina olevansa valmis vuoropuheluun hyvin maahanmuuttokriittisen ruotsidemokraattien kanssa maan valtiopäivillä.

– Meidän ei pidä sulkea pois mahdollisuutta muodostaa enemmistöjä ruotsidemokraattien kanssa yksittäisissä kysymyksissä, joissa on edellytyksiä sopuun, sanoi kokoomusjohtaja Anna Kinberg Batra.

Ruotsin demaripuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Stefan Löfven kritisoi kovin sanoin Kinberg Batran lausuntoja.

– Tulee vaikutelma, että kokoomusjohto on totaalisesti kadottanut kompassinsa, sanoi Löfven, joka johtaa Ruotsin punavihreää vähemmistöhallitusta.

Demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa.

Feldt-Ranta kertoo, että myös Ruotsin demarit ovat tekemässä muutosta perinteiseen linjaansa. Kyse ei kuitenkaan ole moderaattien aikomasta neuvottelulinjasta. Hän tapasi demarien puoluesihteerin Lena Rådström Baastadin Oslossa alkuviikosta.

— Hän kertoi, että demarit ovat päättäneet, että ruotsidemokraatit on heidän toinen päävastustustajansa ja he aikovat haastaa ruotsidemokraatit tietyissä kysymyksissä.

Aiemmin sosialidemokraatitkin ovat sivuuttaneet kokonaan ruotsidemokraatit. Suomessa populistien kanssa on toimittu toisin; perussuomalaiset on nostettu hallituksen kantamaan vastuuta.

— Rådström Baastad sanoi hyvin tiukkaan, etteivät sosialidemokraatit koskaan, missään oloissa tee yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Tässä on se ero. Uusi asia on ruotsidemokraattien haastaminen.

Ruotsidemokraattien suosion nouseminen liittyy Feldt-Rannan mukaan paljolti siihen, ettei ruotsidemokraatteja ole kunnolla haastettu.

— Nyt puolue on saanut kellua ja kasvaa ja puhua mitä sylki suuhun tuo. Heidän kasvunsa on perustunut siihen, ettei kukaan ole puhkaissut kuplaa tai väittänyt vastaan. Siinä syntyy helposti illuusio, että kaikki mitä ruotsidemokraatit sanoo on totta.

Puolueen eristäminen ei ole Feldt-Rannankaan mukaan toiminut.

— Suomen esimerkki on hyvä. Kun perussuomalaiset puhui ennen vaaleja mitä puhui ja ihmiset uskoivat, nyt nähdään mitä se käytännössä on.

Silti Feldt-Ranta myöntää, että jälkikäteen on helppo sanoa Suomen mallin onnistuneen.

— On toinen asia, olenko sitä mieltä, että SDP voisi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Kun katson, minkälaisia puheenvuoroja perussuomalaisilta tulee liittyen esimerkiksi ihmiskäsitykseen tai Juho Eerolan tempauksia, en pysty edes ajattelemaan sitä, että neuvottelisimme jostakin ohjelmakysymyksistä.

Feldt-Rannan mukaan niin pragmaattinen ei tule olla, että on valmis tinkimään koko ideologiastaan.

— Kompromissien pitää perustua vakaalle ideologiselle käsitykselle. Ei voi olla niin, että joudutaan tinkimään perusfundamenteista.

Perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Perussuomalaisista ja ruotsidemokraateista Feldt-Ranta sanoo, että puolueilla on erilainen historia. Yhtäläisyyksiä kuitenkin löytyy.

— Olen ollut pitkään Pohjoismaiden neuvoston jäsen ja nähnyt, miten eri puolueryhmät toimivat keskenään. Perussuomalaiset ja ruotsidemokraatit toimivat avoimesti yhdessä ja esittävät samansuuntaisia esityksiä ja tukevat toisiaan. Se on vahvistanut tällä vaalikaudella entisestään käsitystäni siitä, että perussuomalaiset ei ole sellainen puolue, jonka kanssa SDP voisi  tehdä rakentavaa yhteistyötä.

Feldt-Rannan mukaan moderaattien suunnanmuutoksesta ei voi vielä tehdä suuria johtopäätöksiä siitä, miten se näkyy erilaisissa kysymyksissä ja Ruotsin politiikassa tulevaisuudessa.

— Porvaripuolueiden muodostaman allianssin muut puolueet eivät ole innostuneet Kinberg Batran ajattelusta.

SDP:n kansanedustaja uskoo, että avaus tulee herättämään Ruotsissa laajan keskustelun.

— Tämä on heille vaikea aihepiiri, hän arvioi.

Trumpin ministereistä kahdella yli miljardin omaisuus – neuvonantajalla noin 17 miljardia

Kuva: Lehtikuva

Fortune-lehti on laskenut yhteen Yhdysvaltain seuraavan presidentin Donald Trumpin tulevan lähipiirin omaisuutta. Summa nousee yli 22 miljardiin dollariin, noin 21 miljardiin euroon.

Trumpin erityisneuvonantajan, pääomasijoittaja Carl Icahnin omaisuus on eri lähteissä noin 17–18 miljardia dollaria ja hänen kauppaministerinsä, liikemies-sijoittaja Wilbur Rossin omaisuus on 2,5 miljardia.

Opetusministeri Betsy DeVosin omaisuus on toista miljardia. DeVos perheineen on tunnettu hyväntekeväisyydestään, ja hän on toiminut pitkään republikaanisessa puolueessa.

Ulkoministerin ja öljy-yhtiö ExxonMobilin entisen toimitusjohtajan Rex Tillersonin omaisuus on yli 300 miljoonaa dollaria.

Trump itse on Yhdysvaltain historian rikkain presidentti ja myös miljardööri.

Forbes-lehden arvion mukaan summa olisi 3,7 miljardia, joskin myös suurempia arvioita on esitetty. Trumpin kampanja kertoi viime kesänä, että ehdokkaan omaisuuden arvo olisi ollut 10 miljardia, mutta yleisesti noin 3–4 miljardin lukua on pidetty uskottavampana.

Vuonna 2016 Forbesin maailman rikkaimpien ihmisten listauksessa Trumpin sijoitus oli 324. Tuolloin hänen omaisuudekseen arvioitiin noin 4,5 miljardia.

Presidentti Barack Obaman omaisuudeksi on arvioitu noin 12 miljoonaa samoin kuin hänen vaimonsa Michellen.

Keskustelua aiheesta