ehdokasmainos

Yllätys? – Vain Ranska päihitti Suomen

Kuva: Getty Images
Verkko-Harmaa-talous-symboli-15.10.

Suomalaisilla on huippuluokan taloudellinen lukutaito, ilmenee OECD:n tuoreesta tutkimuksesta. Suomessa taloudellinen lukutaito on 30 maan vertailussa toiseksi paras heti Ranskan jälkeen.

Tutkituista maista 17 on OECD:n jäseniä ja 13 sen ulkopuolisia.

Selvityksessä käytetty taloudellisen lukutaidon määritelmä perustuu talouteen liittyviin tietämykseen, käyttäytymiseen ja asenteisiin. Suomi on nyt tehdyn vertailun mukaan tasaisen vahva niissä kaikissa.

Tulokset perustuvat Suomen osalta Vaasaan ja Tampereen yliopistojen tekemään tutkimukseen.

Taloudellisen lukutaidon puutteet ovat OECD:n mukaan maailmanlaajuinen ongelma. Erityisen huolestuttavana järjestö pitää korkotason ja sijoitusten taloudellisen hajauttamisen puutteellista hahmottamista.

OECD on taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa edelleen – valtion nettolainanotto nousee lähes 6 miljardiin euroon

Vaikka yleinen työttömyysaste on kääntymässä hienoiseen laskuun, jatkaa pitkäaikaistyöttömien määrä kasvuaan.

Hallitus neuvotteli tiistaina vuoden 2016 kolmannesta lisätalousarvioesityksestä. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina.

Suomen bruttokansantuotteen ennustetaan kasvavan 1,1 prosenttia vuonna 2016. Maltillisen kasvun taustalla on etupäässä yksityisen kulutuksen ja investointien kehitys.

Maailmantalouden ja -kaupan kasvunäkymät ovat heikentyneet viime aikoina. Vuonna 2016 maailmankaupan kasvu jää kahteen prosenttiin ja maailmantalouden kasvu kolmeen prosenttiin. Viennin yhden prosentin kasvu jää edelleen maailmankauppaa vaisummaksi, joten markkinaosuuksien menettäminen kansainvälisessä kaupassa jatkuu.

Työllisyysasteen ennustetaan nousevan 68,5 prosenttiin samalla kun työttömyysasteen trendi on kääntymässä hienoiseen laskuun.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on kuitenkin edelleen nousussa. Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 125 400, mikä on 12 400 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työttömyysasteen vuosikeskiarvo on 9 prosentin tasolla vuonna 2016.

Julkisen talouden alijäämän arvioidaan olevan 2,4 % suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2016. Hidas kasvu ei tuota tarpeeksi verotuloja rahoittamaan julkisia menoja ja lisäksi väestön ikääntyminen kasvattaa julkisia menoja.

Velkasuhteen arvioidaan nousevan tänä vuonna 64,3 prosenttiin bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Valtiontalous on julkisen talouden sektoreista alijäämäisin.

Hallituksen kolmas lisätalousarvioesitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta 317 miljoonalla eurolla.

Varsinaisten tulojen 210 miljoonan euron vähennys ja määrärahojen 106 miljoonan euron lisäys huomioon ottaen vuoden 2016 kolmas lisätalousarvioesitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta 317 miljoonalla eurolla.

Valtion nettolainanotoksi vuonna 2016 arvioidaan 5,96 miljardia euroa. Tänä vuonna turvapaikanhakijoista aiheutuvat kustannukset ovat kokonaisuudessaan 734 miljoonaa euroa korkeammat kuin vuonna 2015.

Valtionvelan määrän arvioidaan olevan vuoden 2016 lopussa noin 105,8 miljardia euroa, mikä on noin 50 % suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Maahanmuutosta aiheutuviin menoihin ehdotetaan nettomääräisesti yhteensä noin 38 miljoonan euron lisäystä.

Turvapaikanhakijoita saapuu maahan tänä vuonna arvioitua vähemmän. Tehdyistä turvapaikkapäätöksistä valitetaan kuitenkin aiempaa enemmän. Näin ollen vastaanottotoiminnan piirissä olevien turvapaikanhakijoiden määrä on loppuvuonna aiemmin ennakoitua suurempi. Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanoton määrärahoja ehdotetaan tämän johdosta lisättäväksi 110 miljoonalla eurolla.

Valtion kotouttamiskorvausten arviomäärärahaan sen sijaan ehdotetaan 30 miljoonan euron vähennystä, joka aiheutuu korvausten piiriin kuuluvien oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden arvioitua pienemmästä määrästä.

Kantelu verohallinnossa: ”Verovelkoja aiotaan jättää perimättä”

Kuva: Lehtikuva
Verohallinnon info 1.12. avautuvasta verovelkarekisteristä

Kaksi verohallinnon virkamiestä on tehnyt oikeuskanslerille kantelun työnantajastaan.

Syynä kanteluun on se, että verohallinto aikoo marras-joulukuussa jättää verovelkoja perimättä ja siirtää perinnän myöhempään. Taustalla on uuden tietojärjestelmän käyttöönotto ja siihen liittyvät järjestelyt.

Virkamiehet pelkäävät, että perintäkatkoksen myötä verovelat kasautuvat ja perintä on myöhemmin vaikeampaa. He katsovat myös, että päätös lykätä perintää saattaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan.

”Päätös lykätä perintää saattaa kansalaisia eriarvoiseen asemaan.”

Verottaja perustelee perintäkatkosta sillä, että uuteen järjestelmään siirrettävien tietojen määrä on erittäin suuri. Verottajan mukaan lyhyestä määräaikaisesta katkosta ei ole merkittävää haittaa perinnälle.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Koko Eurooppa ja Kanada odottavat kauhulla – 4 miljoonainen Vallonia ei taivu

Helsingin keskustassa järjestettiin lauantaina 11. lokakuuta suurmielenosoitus EU:n neuvottelemia vapaakauppasopimuksia vastaan.
Ei Suomikaan ole yksimielinen vapaakaupasta. Kuvassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksen vastustajia.

Belgian Vallonian alueparlamentti ei edelleenkään aio tukea EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta. Alueparlamentin puhemiehen Andre Antoinen mukaan alueparlamentti ei myöskään hyväksy EU:n aikarajaa asiasta.

Antoine sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa, että vapaakauppasopimus on tehtävä huolella, koska se voi toimia tiennäyttäjänä muille sopimuksille Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.

– Laillisen perustan on siksi oltava pitävä, Antoine sanoi.

Antoine muistutti myös, että sopimus on erittäin monimutkainen: sopimustekstiä on 300 sivua ja liitteitä 1 300 sivua.

Belgia sai eilen vajaan vuorokauden aikaa päättää, asettuuko se vapaakauppasopimuksen taakse.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Kanadan pääministerin Justin Trudeaun on määrä vielä tänään päättää perutaanko torstaiksi suunniteltu Brysselin huippukokous, jossa sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa.
Globalisaation vastustajat eivät halua, että CETA-sopimuksena tunnettu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus hyväksytään, koska se toimisi astinlautana EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-vapaakauppasopimukselle, jonka eteneminen on tällä hetkellä niin ikään jumiutunut.

Vallonit ovat Belgian ranskankielisen väestönosan nimitys. Valloneja arvioidaan olevan kolme-neljä miljoonaa. He asuvat Belgian eteläosissa, ja he kuuluvat pääasiassa katoliseen kirkkoon. Ryhmä muodostaa yhdessä flaamien kanssa Belgian toisen belgian kahdesta suurimmasta kansallisesta ryhmästä.

STT-AFP, Bryssel

 

SAK saanut useita yhteydenottoja – kannustaa työnantajia sopimaan myös englanniksi

Kuva: Lehtikuva/Kalle Parkkinen
LKS 20160606  - SAK:n kolmepäiväinen edustajakokous Tampereella 6. kesäkuuta 2016. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Palkansaajakeskusjärjestö SAK toivoo, että yrityksen tarjoaisivat mahdollisuutta englanninkieliseen työsopimukseen palkatessaan ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä. Keskusjärjestö kertoo saaneensa useita yhteydenottoja, joissa on pyydetty kääntämään suomeksi laadittu työsopimus englanniksi.

– Englanninkielinen sopimus vähentäisi väärinkäsityksiä työpaikoilla. Ei ole työnantajan eikä työntekijän etu, jos vieraskielinen yrittää selvittää sopimuksensa sisältöä esimerkiksi netin automaattikääntäjällä, Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonnan lakimies Anna-Liisa Häkkinen tähdentää.

Lisäksi ulkomaalaistaustaiset ottavat keskusjärjestöön yhteyttä esimerkiksi palkkaan, työaikaan tai työsuhteen päättymiseen liittyvissä kysymyksissä.

– Maahanmuuttajilla on hyvin samanlaisia työelämäpulmia kuin kantasuomalaisilla, mutta ne ovat vaikeammin hoidettavissa kielivaikeuksien vuoksi, Häkkinen sanoo.

Englanninkielisiä sopimuksia solmivat SAK:laisilla aloilla yleensä suuret yritykset, joissa työkielenä on englanti.

Muidenkin työnantajien olisi Häkkisen mukaan helppo tarjota englanninkielisiä vaihtoehtoja. Käännöksiä löytyy muun muassa joidenkin alojen työehtosopimusten liitteistä sekä Työsuojelun verkkosivuilta.

– Käännetyn version näyttäminenkin auttaa jo ymmärtämään sovitun. Lopullista työsopimusta ei siis tarvitse tehdä englanniksi, Häkkinen selvittää.

Juttua on täydennety SAK:n tiedotteella.

AVAINSANAT

Miljardifuusio mylläisi markkinoita USA:ssa – Trump uhkaa estävänsä kaupan

Kuva: Lehtikuva
fuusio

Teleoperaattori AT&T aie ostaa mediajätti Time Warner myllää Yhdysvaltojen mediamarkkinoita uuteen uskoon, ellei hanke kaadu kilpailuviranomaisten vastustukseen.

Kauppahinta on noin 100 miljardia euroa. Time Warnerin markkina-arvoksi kaupassa tulee 78 miljardia euroa, ja lisäksi hinta sisältää Time Warnerin velat. Kyseessä on maailman suurin yrityskauppa tänä vuonna. Kaupan odotetaan AT&T:n mukaan toteutuvan ensi vuoden loppupuolella.

Time Warner omistaa Warner Bros -elokuvastudion lisäksi esimerkiksi HBO- ja CNN-televisiokanavat.

AT&T on Yhdysvaltain toiseksi suurin teleoperaattori ja kolmanneksi suurin kaapelikanavien palveluntarjoaja. Yhteenliittymä muodostaa vakavan kilpailijan muun muassa Comcastille, joka omistaa mediayhtiö NBCUniversalin. Kaapelikanavayhtiöt käyvät myös kovaa kilpailua suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin ja Amazonin kanssa.

Paketissa seuraa mukana Time Warnerin omistama valtava kirjasto elokuvia ja TV-sarjoja. AT&T:lle on avautumassa mahdollisuus tarjota esimerkiksi Harry Potter -elokuvia ja Game of Thrones -sarjaa kaapeli-tv-asiakkailleen ja lisäksi myös mobiililaitteiden ruuduille. AT&T osti äskettäin satelliitti- ja mobiilipalveluita tarjoavan DirecTV-yhtiön.

Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot.

AT&T:n toimitusjohtaja Randall Stephenson hehkutti, että juuri laatusisältö on keino menestyä kilpailussa.

– Se on toteutunut elokuvissa, televisiossa ja nyt se toteutuu myös mobiilissa. Me saamme maailman parhaat sisällöt ja verkostot, joilla tarjota sitä jokaiselle ruudulle, Stephenson sanoi.

Kauppa nousi heti keskustelunaiheeksi myös presidentinvaalikampanjassa. Republikaanien Donald Trump julisti estävänsä kaupat, jos hän voittaa vaalit 8. marraskuuta. Trumpin mukaan fuusio keskittäisi liikaa valtaa yhteen yhtiöön.

Demokraattien Hillary Clintonin kampanjalta ei saatu vielä kommenttia kaupasta.

Trumpin lupaus voi antaa hänen kampanjalleen vetoapua, sillä amerikkalaisten verkkokommenteissa heräsi heti pelkoja. Korkeisiin hintoihin ja rajoitettuihin palveluihin tottuneet amerikkalaiskuluttajat epäilivät, että seurauksena on uusia kilpailunrajoituksia ja hinnankorotuksia.

Kuluttajaryhmät vaativatkin heti kilpailuviranomaisia tarkastelemaan kaupan seurauksia tarkasti. AT&T:n pelättiin ryhtyvän suosimaan Time Warnerin omistamaa sisältöä ja syrjimään muiden tuottajien tarjontaa.

Jotkut tarkkailijat arvioivat kuitenkin, että kauppa on perusteltu ottaen huomioon mediamaiseman meneillään olevan murroksen. Yhä useampi amerikkalainen kuluttaja luopuu kalliista kaapeli-tv-paketeista ja siirtyy suoratoistopalveluihin ja nettiin.

Stephenson oli luottavainen, että hanke saa viranomaisten siunauksen. Hänen mukaansa kahden yhtiön toiminnassa ei ole päällekkäisyyksiä, jotka antaisivat perusteen estää kaupan toteutumisen.

Keskustelua aiheesta