Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Yllätystarkastukset saavat kansanedustajalta kiitosta: ”Hoito- ja hoivayksiköiden johtamisessa on jotain pielessä”

Jukka-Pekka Flander
SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kiittää eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinia laitoksiin tehdyistä yllätystarkastuksista, jotka toivat esille tarpeettomia rajoitustoimenpiteitä ja muita perusoikeuksia loukkaavia toimia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Tarkastusten tulokset ovat hyvä esimerkki siitä, ettei omavalvonta tai aluealuehallintoviranomaisten valvontaresurssit ole riittäviä. Kysymys on lisäksi toimintatavoista ja johtajuudesta. Hoito- ja hoivayksiköiden johtamisessa on jotain pielessä, jos tarpeettomia rajoitustoimenpiteitä sallitaan. Rajoitustoimenpiteiden turha käyttö on aina kaltoinkohtelua, painottaa Mäkisalo-Ropponen.

Mäkisalo-Roppinen sanoo itse törmäävänsä tarkastuksissa ilmi tulleisiin epäkohtiin Muistiliiton puheenjohtajana.

– Muistisairaiden hoidossa ja hoivassa epäasiallinen toiminta johtuu usein liian vähäisestä henkilökuntamäärästä, hoitajien uupumisesta tai hoitajien riittämättömistä valmiuksista kohdata ja auttaa muistisairasta. Toki alalle on päässyt työhön soveltumattomia henkilöitäkin, toteaa Mäkisalo-Ropponen ja jatkaa:

– Muistisairaiden kohtaamiseen liittyvää koulutusta pitäisi olla huomattavasti nykyistä enemmän sosiaali- ja terveysalan peruskoulutuksissa. Toisaalta täydennyskoulutustarve on valtava. Monessa muistisairaita hoitavassa yhteisössä ei ole yhtään muistityöhön erikoistunutta henkilöä. Ammattitaitoinen henkilöstö osaa hoitaa tilanteet usein ilman rajoittamistoimenpiteitä. Toisaalta, jos henkilöstöä on liian vähän, ei ammattitaitokaan aina auta!

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE